Delen vinden we super lief

In de achtertuin van onze tussenwoning hadden we twee borders, plantenbakken en vooral veel tegels. Ieder voorjaar kon ik mijn groene vingers aan het werk zetten en werden er veel zomerbloeiers en kruiden geplant. We hadden geen gazon, of stukje gras, maar dat was o.k, tot de kinderen ouder werden. In ons vakantiehuisje kregen we er plots een lap grond met gras bij en kwamen er al snel achter dat je dit moet verzorgen en inderdaad maaien.

Gras groeit mega snel en voordat je het weet staat het tot aan je enkels en leef je in een wildernis. Bovendien verdort het gras in de zomer wanneer de zon er veel op staat. Alertheid is dus geboden bij een gazon waarbij we graag snel en efficiënt handelen.

Met een old school grasmaaier duurde het grasmaaien ellenlang , maar ach een leuke bezigheid tijdens je vakantie. Toen we het grasveld van ons nieuwe huis bekeken, zag ik de frons op het voorhoofd van mijn man. Hier hebben we beter materiaal voor nodig om niet urenlang aan het grasmaaien te hoeven besteden.

Zoektocht naar de juiste grasmaaier

We vroegen ons al snel af welke grasmaaier je gazon het best maait en welke handig in gebruik is! Het gazon is groot waardoor hij ook van goede kwaliteit moet zijn. Goedkoop is duurkoop, weten we en dus namen we de tijd om een goede keuze te kunnen maken. We hebben ons goed georiënteerd en hebben onze keuze gemaakt.

c, G.W.Molleruslaan 38, de parken, hermitage, l'hermitage, ermitage, rhone, wijn, apeldoorn, stadsvilla, rijksmonument

Ik dacht aan click en collect maar niets bleek minder waar. De keuze is reuze in de wereld van grasmaaiers. Met een mega tuin in het verschiet was het een goed moment om in de wereld van grasmaaiers te duiken. We kiezen vooral voor gemak, eenvoud en kwaliteit, waarmee we voor duurzaam tuinieren gaan. In dit overzicht deken we onze bevindingen tijdens de zoektocht.

Keuze grasmaaiers

De keuze moest genomen worden uit een handgrasmaaier, robotmaaier of een grasmaaier op accu, elektriciteit of juist benzine de beste keuze zou zijn. Het ene model vangt het gemaaide gras op in een bak, andere laten het juist achter op het gazon, waarna het als voedingsstof werkt voor de graswortels. Zelf hark ik het overigens weg.

Met een groot gazon is het geen doen om met een snoer in de weer te gaan, met name doordat het om het hele huis ligt. Een accu is dan een must, of zelfs op benzine zodat je ongestoord kunt grasmaaien zonder pauzeren! Zo heb je altijd een stopcontact en een verlengsnoer nodig bij een elektrische grasmaaier en moet je de kabels verleggen bij het grasmaaien. Voor grote tuinen is het daardoor niet optimaal.

Een accu grasmaaier zorgt voor veel bewegingsvrijheid en heeft minder onderhoud nodig dan een benzine grasmaaier, al raakt de accu ook wel weer snel leeg. Een benzine maaier is ook ideaal, al is die meer geschikt voor het maaien van zeer grote tuinen en voor professionele maaiklussen. Een handmaaier is dan weer geschikt voor de kleine stadstuinen. Ik vertelde het al hè… de keuze is reuze en wil vooral een grasmaaier die het gazon het beste maait én handig is in gebruik. De volgende drie vereisten zijn een must:

Drie grasmaaier vereisten

1. Gemak

Een grasmaaier moet vooral goed en snel maaien zonder obstakels zoals een lege accu, lege tank, of lastige snoeren. En dan bedoel ik met name dat het maaien ook vlekkeloos verloopt als het gras nat, lang of verwilderd is. Dit hebben we ervaren bij ons vakantiehuisje toen het gras een meter hoog was nadat we er weken niet waren geweest. Randjes en hoekjes zijn ook vaak lastig waar de ene grasmaaier beter op is gezinspeeld dan de andere. Onze grasmaaier in het huisje is totaal niet naar behoren, daarom kiezen we in de hermitage voor een beter model. Goedkoop is immers duurkoop en laten we het ons vooral niet moeilijker maken.

2. Gebruiksgemak

Gras maaien is een behoorlijke klus als je niet in het bezit bent van een real deal maaier. De maaier moet in elkaar worden gezet, gestart en het bedienen heeft ook zo een gebruiksaanwijzing. De- (kies voor ruime)opvangbak moet geleegd worden, schoongemaakt, ingeklapt om vervolgens netjes opgeruimd te kunnen worden. Hier moet je uiteraard ook de ruimte voor hebben. Robotmaaiers hebben minder onderhoud nodig, al moet je ze uiteraard wel instellen dat bij het ene model makkelijker gaat dan de ander.

G.W.Molleruslaan 38, de parken, hermitage, l'hermitage, ermitage, rhone, wijn, apeldoorn, stadsvilla, rijksmonument

In de speciaalzaak kun je het model ook ‘proberen’ om te ervaren of het fijn in de hand licht (ergonomische handgreep) en of de wielen goede grip hebben op het gras. Ook let ik op het gewicht aangezien je tijdens de maaiwerkzaamheden een niet al te zwaar model wil manoeuvreren.

3. Lawaai en energieverbuik

Grasmaaien is al een gedoe, laat staan als de maaier onwijs veel lawaai maakt. Benzinemaaiers zijn lawaaimakers waardoor deze variant voor ons afvielen. Onze tuin is groot, maar een accu voldoet ook, met name als je een back-up accu hebt om ongestoord bezig te kunnen gaan. Het energie verbruik vind ik persoonlijk ook belangrijk waarbij de handmaaiers uiteraard de beste keuze is.

Tot slot

Met de juiste grasmaaier is het maaien van het gazon een eitje en kan het zelfs leuk zijn! Het is dus zeker de moeite waard om voor het onderhoud van je gazon een goede grasmaaier aan te schaffen.

En als thuisklusser is een eenvoudige, niet gecompliceerde en prijzig grasmaaier voldoende . We wisten het kaf van het koren te scheiden in de oneindige hoeveelheid aan grasmaaiers en kozen voor een bekwaam model.

grasmaaier, gazon

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief