Delen vinden we super lief

Bezit je gouden sieraden, maar zijn deze kapot? Of heb je een gouden munten geërfd, maar liggen deze al jarenlang in de kast? Dan besluit je ze misschien weg te gooien als je ze voor de zoveelste keer tegenkomt tijdens het opruimen. Doe dit niet, want jouw goud is geld waard! Zelfs kapotte gouden sieraden of versleten gouden munten kunnen een leuk bedrag opleveren. Reden genoeg om goud te verkopen. In deze tekst ontdek je hoe je dit aanpakt en wat het beste moment is voor verkoop.

Bepaal of jouw goud echt is

Er is tegenwoordig behoorlijk wat nepgoud in omloop. Zo zijn er bijvoorbeeld veel sieraden die gemaakt worden van namaakgoud. Ze krijgen een gouden kleurtje, maar zijn niet gemaakt van dit edelmetaal. Het verkopen van goud is uiteraard alleen interessant als het echt is. Dit kun je soms zelf zien door het edelmetaal goed te bekijken. Oxideert het goud? Dan is het nep. Dit is ook het geval als het de inscriptie ‘Americano’ of ‘double’ bevat. Als jouw goud slijtageplekken heeft en er binnen deze plekken kleurverschil te zien is, is het ook geen echt goud.

Hoeveel is je goud waard?

Als je zeker weet dat jouw goud echt is, ben je ongetwijfeld benieuwd wat je ervoor kunt krijgen. Dit kunnen we je op voorhand alleen niet precies vertellen, want de waarde van goud hangt af van een aantal factoren. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in het karaatgehalte. Hoe hoger dit gehalte, hoe zuiverder het goud. Een sieraad van 22 karaat goud is bijvoorbeeld meer waard dan een sieraad van 14 karaat goud.

Wil je weten hoeveel karaat het goud is dat jij bezit? Bekijk het edelmetaal dan eens aandachtig. Het kan namelijk voorzien zijn van een keurmerk. Dit keurmerk bevat een getal, dat verwijst naar het karaatgehalte. De inscriptie 916 verwijst naar 22 karaat goud, 833 naar 20 karaat goud, 750 naar 18 karaat goud en 585 naar 14 karaat goud. Het keurmerk is vaak zo klein dat je hem niet met het blote oog kunt zien. Neem het edelmetaal daarom letterlijk onder de loep.

Ga naar een goudexpert

Kun je geen keurmerk vinden? Neem het dan voor de zekerheid mee naar een goudexpert. Ga bijvoorbeeld langs bij een vestiging van Goudwisselkantoor. Je kunt hier niet alleen terecht voor geld wisselen, maar ook voor de in- en verkoop van zilver en goud. Een goudexpert neemt je mee naar een discrete ruimte om je goud te taxeren. Als het echt is, brengt hij er een bod op uit. Ga je hierop in? Dan kun jij je goud direct verkopen.

Wanneer verkoop je goud?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen schommelt de koers van goud veel minder. Toch kan de waarde van dit edelmetaal van tijd tot tijd verschillen. Daarom wil je waarschijnlijk weten wat het beste moment is om goud te verkopen. Om dit te bepalen, houd je de goudprijs in de gaten. Staat de koers hoog? Dan heeft goud een hoge waarde en levert verkoop je meer op.

Olivette

Volg je Olivette al op Facebook |YoutubeInstagram, of Pinterest? We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief