Delen vinden we super lief

Sommige kinderen vinden werkelijk alles lekker en vinden het geen enkel probleem om de meest gekke gerechten of producten uit te proberen. Toch is dit slechts een klein deel van alle kinderen in ons land. Voor de meeste ouders klinkt dit namelijk als een absolute droom. Zij zitten dagelijks met hun kinderen aan tafel, smekend om één hapje te proberen van iets wat ze misschien wel tien keer eerder hebben gegeten. Heel vermoeiend. Maar gelukkig ben je niet alleen. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je je kind in elk geval meer kunt laten proeven. Of ze het daarna ook echt lekker vinden is de vraag, maar dan proberen ze het in elk geval wel.

Benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt? Laat je dan inspireren door de volgende drie tips.

1.      Maak geheel nieuwe gerechten voor het hele gezin

Zelf ben je waarschijnlijk de smaken in jouw standaard weekmenu helemaal gewend. Je kunt je dan ook niet voorstellen hoe dit door je kind wordt ervaren . Goed om je dan eens in zijn of haar schoenen te verplaatsen en een week lang enkel nieuwe gerechten voor het hele gezin te bereiden. Kies bijvoorbeeld eens bijzondere gerechten uit alle hellofresh maaltijdboxen. Zo kun je uit recepten van over de hele wereld kiezen. Een goede manier om niet alleen de smaakpapillen van je kind, maar die van het hele gezin te prikkelen. Bovendien is het voor je kind ook een stuk interessanter om samen met jou nieuwe dingen te proberen. Zo ziet hij dat jullie dit ook doen. Dit kan zeer stimulerend werken.

2.      Wees creatief

Gezond eten blijft een dilemma. De meeste kinderen hebben namelijk een gruwelijke hekel aan de smaak van groenten. Dan valt er al een heleboel gezond eten af. Bij kinderen telt echter meestal niet alleen de smaak, maar ook de structuur en het uiterlijk mee. Champignons zijn hierbij een goed voorbeeld. De ietwat glibberige structuur maakt dit een zeer impopulaire groente bij veel kinderen. Daarom is het belangrijk om creatief te zijn.

Lust je kind nauwelijks groente? Maar is deze wel dol op pasta? Maak dan een rijke saus boordevol groenten en maak deze helemaal glad met de staafmixer. Je kind zal ervan smullen en krijgt direct de benodigde hoeveelheid groenten binnen. Ook (gepureerde) tomatensoep is bij veel kinderen favoriet.

3.      Laat het los

Misschien is loslaten wel de beste tip die we je kunnen geven. De meeste ouders zitten er te sterk bovenop als het om eten gaat. Logisch ook. Je wil graag dat je kind goed eet. Gezond eet. Wanneer je hier echter te veel druk oplegt en je kind misschien zelfs dwingt om iets te proeven, zal hij zich alleen maar meer gaan afzetten. Wil je kind dus helemaal niets? Laat hem dan. Vervolg het eetmoment met de rest van het gezin en schenk er verder geen aandacht aan. Je kind zal zich echt niet gaan verhongeren. Misschien betekent dit dat hij één of twee avonden zonder al te veel eten naar bed gaat, maar dit lost zich vanzelf op. Geef dus niet te veel aandacht aan de lust-ik-niet fase. Je zal merken dat het vanzelf minder wordt.

Wist je dat een kind iets minstens 10 á 15 keer moet hebben geprobeerd om echt te weten of hij het wel of niet lust. Blijf het daarom dus elke keer aanbieden en elk genomen hapje is weer een kleine overwinning.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief