In de wondere wereld van El Pintor, mogen kinderen spelen, bouwen en tekenen. Er is dus genoeg FUN & GEKKIGHEID te doen, en daarbij ook veel te ontdekken! Laat ons dat nu ontzettend aanspreken! We zijn dol op kunst cultuur en ontdekken. En dit verhaal heeft een extra bijzonder verhaal te vertellen….
In het kort…
Vanaf 3 juni t/m 22 september 2019 is de tentoonstelling De wondere wereld van El Pintor te zien in Verzetsmuseum Amsterdam, voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Centraal staan de kinderboeken en spellen die Jaap Kloots en zijn vrouw Galinka Ehrenfest, beiden vervolgd vanwege hun Joodse afkomst, vanaf 1941 publiceerden onder de schuilnaam El Pintor. De boeken met geïllustreerde verhalen waren razend populair in Nederland en werden zelfs in Duitsland verkocht. Met een deel van de opbrengst hielpen zij onderduikers.
Laat je fantasie geprikkeld worden…
Met deze boeken wilden ze de fantasie van kinderen prikkelen en ze stimuleren om zelf dingen te maken en onbekende werelden voor ze openen. Deze filosofie staat centraal in de tentoonstelling dat enorm goed gelukt is! We waren aanwezig bij de opening en Yvette wilde niet naar huis.
Kinderen kunnen op avontuur gaan in de wonderlijke wereld van El Pintor met hun (groot)ouders. In het huis van El Pintor komen de fantasierijke boeken tot leven, waar ze kunnen spelen, bouwen en tekenen.
Er is een spiegelkamer, waar verstoppen bijna onmogelijk is. Ook is er een plek waar kinderen zandtaartjes kunnen maken en is er een kamer waar iedereen op de muren mag tekenen. Precies zoals de wereld die omschreven en verbeeld wordt in de boeken van El Pintor.
In een tijd dat reizen nog niet gebruikelijk was, maakte El Pintor ook boeken over verre werelden. In de tentoonstelling kunnen kinderen mee naar Marokko met Hassan uit het boek Wat Hassan zag. Yvette dwaalde rond in de souk en ze vond vooral de olifant spannend om te ontdekken.
Ook de spellen van El Pintor komen aan bod. Rommel Jan werd geholpen met opruimen en er werd zelfs een stad gebouwd. De fantasie komt kleurrijk tot leven. Ze wilde niet eens mee naar huis na een paar uur gespeeld te hebben.
Over de schrijvers met als schuilnaam El Pintor…
Jaap Kloots en Galinka Ehrenfest leerden elkaar kennen op de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam en trouwden tijdens de oorlog in 1941. Samen bedachten bedachten ze El Pintor.
Galinka was het creatieve brein en Jaap het organisatietalent. Ze kregen het voor elkaar om sommige titels in een oplage van tienduizenden te drukken, ondanks anti-Joodse maatregelen. Met een deel van de opbrengst hielpen Jaap en Galinka onderduikers.
In 1943 werden Jaap en Galinka opgepakt. Jaap werd in 1943 vermoord in kamp Sobibor. Galinka, werd een week lang verhoord terwijl ze hoogzwanger was. Ze vertelde een schijnverhaal, werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Met veel pijn en moeite ging zij door met het maken van de boeken van El Pintor tot in 1946. In totaal zijn er zeventien El Pintor-boeken verschenen.
Kom langs bij El Pintor!
De tentoonstelling heeft indruk op me gemaakt. Het verhaal erachter maakt het voor mij extra bijzonder. Terwijl mijn dochter zandtaartjes aan het bakken was, struinde ik door het verzetsmuseum. In gedachten was ik bij mijn oma die begin dit jaar ons ontvallen is. Ook zij hielp het verzet tijdens de tweede wereld oorlog door brieven rond te sturen. El Pintro heb ik in mijn hart gesloten
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat