Delen vinden we super lief

Toen we zelf jong waren, hadden we hoogstens een van afstand bestuurbaar vliegtuigje om mee te vliegen. Tegenwoordig zijn drones zo’n beetje de vliegtuigjes van nu. Niet alleen kun je ermee vliegen, je kunt er ook fantastische luchtbeelden mee maken. Een drone kopen voor onze kinderen of voor mezelf, is dan ook al vaak door mijn gedachten geschoten. Het is dan wel belangrijk om te beseffen dat het niet om zomaar een stuk speelgoed gaat en dat er best het een en ander bij komt kijken. Daar gaan we in dit artikel wat verder op in.

Beperkingen van een Drone

Dat je een drone hebt die je de lucht in kunt sturen, wil niet zeggen dat je er overal mee mag vliegen. Om te beginnen mag je geen drone oplaten in de aanvliegroutes van vliegvelden. Ook boven natuurgebieden en in de buurt van militaire terreinen kan er sprake zijn van beperkingen. Vaak geeft de software van de drone dit soort zaken ook aan. Alleen met de juiste papieren mag je over een mensenmenigte vliegen met je drone en de drone buiten oogbereik laten vliegen.

Over het algemeen moet je drone ook een afstand van minimaal 50 meter tot gebouwen bewaren. Daarnaast dien je voorzichtig om te springen moet de privacy van mensen: het is niet de bedoeling dat je tuinen van mensen gaat filmen of fotograferen. Overigens bestaat er sinds de invoering van de EU-regels voor drones, die in 2021 zijn ingegaan en voor alle EU-landen gelden, geen onderscheid meer tussen zakelijk en privégebruik van een drone.

Een drone: niet zomaar een stuk speelgoed, drone

Je drone verplicht registreren

Een speelgoeddrone van minder dan 250 gram, zonder camera, wordt nog daadwerkelijk als speelgoed gezien. Voor alle andere drones geldt dat je als exploitant van een drone, je drone moet registreren bij het RDW. Je krijgt dat een exploitantnummer toegewezen. Dit moet je deels zichtbaar aanbrengen op je drone. De registratie kost je 23 euro en moet jaarlijks voor hetzelfde bedrag verlengd worden.

Kennistest en dronebewijs

In veruit de meeste gevallen moet je naast de verplichte registratie van de drone ook een kennistest over de regels rondom dronegebruik met succes hebben afgelegd én een Europees dronebewijs halen om met een drone te mogen vliegen. Deze regels zijn van kracht voor vluchten met een laag risico met een drone die maximaal 25 kilogram weegt en waarmee je niet boven menigtes vliegt. Wil je vluchten met een hoger risico kunnen uitvoeren met je drone, zoals boven menigtes vliegen of buiten het zicht van jou als bestuurder vliegen? Dan moet je het RPA-L brevet, ook bekend als ROC, behalen. Daarvoor moet je zowel een theoriecursus als een praktijkcursus volgen.

Een drone: niet zomaar een stuk speelgoed

Drones die een handige uitzondering vormen

Klinkt allemaal behoorlijk ingewikkeld en drempelverhogend, toch? Gelukkig zijn er drones waarbij het nog meevalt qua regeltjes en waarmee je ook gewoon mooie plaatjes vanuit de lucht kun maken. Namelijk de superlichte cameradrones die minder dan 250 gram wegen. Die zijn er namelijk! Hiermee ontsnap je aan de verplichting om een kennistest te moeten doen en een dronebewijs te moeten halen. Drones als de DJI Mavic Mini (filmen op maximaal 2,7K) en de DJI Mavic Mini 2 of DJI Mini 3 (filmen op maximaal 4K) zijn ultraklein en zo ontworpen dat ze precies 249 gram wegen. Voor vluchten met een laag risico hoef je enkel de drone te registreren om een exploitatienummer te krijgen.

Tot slot

Zelf wilde ik recent een drone gebruiken bij een persevent, maar ook hier kwamen we er door de organisatie achter dat er veel regels zijn rondom het gebruik. Houd hier dus zeker rekening mee. Er zitten dus best wat haken en ogen aan het gebruik van drones. Eigenlijk is dat ook wel terecht, anders wordt het een chaos in de lucht en kunnen er ongelukken gebeuren. Het is dan ook goed om te weten waar je aan toe bent voordat je de investering doet. Zelf ben ik dol op video en fotograferen waardoor er dan ook zeker een drone op mijn verlanglisjtje staat. Nog even doorsparen en dan zal ik heel veel mooie plaatjes van bovenaf schieten, te beginnen bij ons thuis.

View this post on Instagram

A post shared by Case Logic (@caselogic)

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram. We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief