Delen vinden we super lief

Een hoortest, altijd een goed idee! Het ondergaan van een hoortest kan nooit kwaad, zeker als je gehoor achteruit lijkt te gaan. Toch wacht men vaak onnodig lang met het ondergaan van een gehoortest. Dit is erg zonde en onnodig. Het ondergaan van een test is namelijk erg makkelijk en snel geregeld. Het gebruik van een gehoorapparaat wat op jouw oren is afgestemd zal het leven vele malen makkelijker maken.

Wat houdt een hoortest in?

Met een oortest worden alle soorten testen bedoeld die moeten bekijken of jouw gehoor nog in orde is. Ook wordt er met een oortest gelijk gekeken waar het eventuele probleem zich in jouw oor bevindt. Er kunnen namelijk op meerdere plekken in het oor problemen optreden. De vier verschillende plekken die tijdens een test voor het gehoor worden nagekeken zijn:

• De gehoorgang

• De geleiding van het gehoor (trommelvlies, aambeeld, hamer en stijgbeugel)

• Het slakkenhuis• Het signaal richting de hersenen

De gehoortest die het meeste gebruikt wordt is die met de toonaudiogram. Deze test staat ook wel bekend als de piepjestest en kan je eventueel herinneren van de basisschool. Meestal wordt de test hier op jonge leeftijd ook al afgenomen. het gehoor wordt getest door het laten horen van verschillende tonen. Je moet bij elke toon dan aangeven of deze hoorbaar is. De audicien legt op zijn beurt de resultaten vast in een audiogram. Hiermee kan gekeken worden hoe het gehoor er voor staat en waar het eventuele verlies zich bevindt. Het ondergaan van een gehoortest op deze methode is dan ook erg gemakkelijk en snel gedaan.

Het is ook mogelijk om je gehoor te testen door middel van een spaakaudiogram. Deze werkt net iets anders en kijkt hoe men de spraakklanken van elkaar kan onderscheiden. Deze test wordt vaak gebruikt op het moment als je minder goed kunt horen in drukke ruimtes. Aangezien deze situaties vaak voorkomen kan dit een goede oplossing zijn voor veel mensen.

De kosten van een gehoorapparaat

Voor de hand liggend is uiteraard dat het soort hoortoestel het meeste invloed heeft op de prijs. De kans is echter groot dat een deel van het hoortoestel vergoed wordt. Op het moment dat je aan slechts één oor minimaal 35 decibel minder hoort heb je recht op een vergoeding vanuit de zorgverzekering. Het is daarbij wel afhankelijk wel hoortoestel gekozen wordt om de vergoeding te bepalen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief