Delen vinden we super lief

De kans is groot dat je nog nooit van PFAS hebt gehoord, maar deze groep chemicaliën wordt vaak gebruikt in de anti-aanbaklaag van pannen. Hoewel dit soort pannen handig zijn voor het koken aangezien het voedsel minder snel aanbakt, zijn er groeiende zorgen over de potentiële gezondheids- en milieueffecten. Gelukkig zijn er tal van PFAS vrije pannen beschikbaar. Hieronder vind je een overzicht van de beste alternatieven.

Roestvrijstalen pannen: Duurzaam en lichtgewicht

Roestvrij staal is duurzaam, bestand tegen roest en corrosie en, belangrijker nog, PFAS-vrij. Deze pannen zijn perfect voor het bereiden van vlees of andere gerechten die een hoge warmte vereisen. Ook wegen ze een stuk minder dan de pannen van ander PFAS-vrij materiaal. Het nadeel? Ze zijn niet anti-aanbak, dus je moet mogelijk wat meer olie of boter gebruiken om aanbranden te voorkomen.

Gietijzeren pannen: Optimaal warmtebehoud

Gietijzeren pannen zijn een andere geweldige PFAS-vrije optie. Ze houden de warmte uitstekend vast en zijn ideaal voor langdurig sudderen of braden. Ze ontwikkelen na verloop van tijd ook een natuurlijke anti-aanbaklaag, mits ze goed worden onderhouden. Het nadeel is dat ze zwaar kunnen zijn en speciale zorg nodig hebben om roest te voorkomen.

Keramische pannen: Kleurige optie

Keramische pannen bieden een PFAS-vrij alternatief dat bijna net zo goed werkt als een anti-aanbakpan. Ze zijn verkrijgbaar in een reeks kleuren en stijlen, dus je kunt er altijd wel een vinden die bij jouw keuken past. Houd er echter rekening mee dat de keramische laag na verloop van tijd kan slijten. Deze pannen hebben hierdoor mogelijk niet dezelfde levensduur als roestvrij staal of gietijzer.

Roestvrijstalen pannen, PFAS-vrije pannen, koekenpan, braadpan, nieuwe pan

Koperen pannen: Stijlvol en efficiënt

Koperen pannen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook geweldig voor koken op hoge temperatuur en reageren snel op temperatuurveranderingen. Ze zijn PFAS-vrij en bieden een gelijkmatige warmteverdeling. Het nadeel is dat ze vrij duur kunnen zijn en dat ze een beetje meer onderhoud nodig hebben om hun mooie glans te behouden.

wrappen, deurgrepen, handvat, deurklink,Hermitage, grohe, monument, keuken, G.W.Molleruslaan 38, de parken, hermitage, l'hermitage, ermitage, rhone, wijn, apeldoorn, stadsvilla, rijksmonument

Het kiezen van de juiste PFAS-vrije pan hangt af van je kookstijl, je budget en hoeveel onderhoud je bereid bent te doen. Roestvrijstalen en gietijzeren pannen zijn duurzaam en bestand tegen hoge temperaturen, terwijl keramische en koperen pannen geweldig zijn voor de esthetiek. Waar je ook voor kiest, je kunt er zeker van zijn dat je een gezondere keuze maakt voor zowel jou als het milieu. Zeg vaarwel tegen je oude pan met anti-aanbaklaag en ontdek het verschil dat een PFAS-vrije pan kan maken in je keuken!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief