Delen vinden we super lief

Na een heerlijke vakantie, waarin ik zelfs een week in mijn eentje op reis ben geweest, begon ik weer vol goede moed aan het werk. Voor deze moeder van drie kinderen met een sociaal leven naast mijn werk, was die vakantie een verademing. Terug achter mijn laptop zag ik dat de inbox uitpuilde en de dagelijkse sleur zijn intrede deed. Dat was een echte reality check. Recent las ik over het fenomeen PHS, oftewel ‘Post Holiday Syndrome’ waar ruim één op de drie werknemers last van blijkt te hebben na de zomervakantie. En hier kan ik me in vinden, ook ik heb gevoelens van leegte, neerslachtigheid, vermoeidheid en gebrek aan concentratie.

Toch zet ik mijn schouders eronder met ook enkele voornemens. Het is tijd om goed voor mezelf te zorgen en te leren dat soms goed, goed genoeg is. Met de volgende highlights houd ik dan ook nog even het fijne vakantie gevoel vast.

vakantiegevoel, Post Holiday Syndrome

1. Take it easy

Het is verleidelijk om meteen weer volle bak aan het werk te gaan, zeker omdat er een achterstand is ontstaan die moet worden ingehaald. Maar ik heb geleerd dat het belangrijk is om rustig te beginnen en niet meteen teveel extra werk aan te nemen. Na een vakantie is het namelijk lastig in te schatten hoe uitgerust je daadwerkelijk bent, waardoor je gemakkelijk over je eigen grenzen gaat. Daarom probeer ik bewust een stapje terug te doen en de taken die ik oppak goed te doseren en plannen. Wel volle vaart vooruit, maar gestructureerd zonder overal gelijk ‘ja’ op te zeggen!

2. Acclimatiseren

Terugkomen van vakantie, vooral als die in het buitenland was, kan best wennen zijn. Mijn hoofd ligt nog langs de Dordogne en de uitgestrekte stranden van Texel, waarbij het dagelijkse werkritme nog ver weg voelt. Iedere vakantie plan ik dan ook altijd enkele dagen thuis zodat alles aan kant gebracht kan worden. Deze dagen gebruik ik om rustig aan te doen, alle spulen op te bergen, wasjes draaien en om het huis op orde te brengen. Zo heb ik de schuur opgeruimd, mijn werkkamer opgeruimd en de keukenkastjes uitgezocht. Dit zorgt ervoor dat ik met een opgeruimd en uitgerust brein weer aan het werk kan.

vakantiegevoel, Post Holiday Syndrome

3. Burn-out voorkomen

Door te snel weer volledig aan het werk te gaan, ligt een burn-out op de loer. Vaak ga je onbewust over je grenzen heen omdat de verwachtingen op werk weer hoog zijn, terwijl jij nog aan het opstarten bent. Ik heb gemerkt dat het helpt om grenzen te stellen en niet te hard van stapel te lopen. Een goede voorbereiding voor de vakantie is hierbij essentieel: zorg voor een goede overdracht en ruim je bureau op voordat je weggaat. Dit vermindert de stress bij terugkomst aanzienlijk. Bij mijn thuiskomst heb ik eerst rustig door mijn e-mails gescrold en alles geordend, zodat ik weer overzicht had.

4. Lief zijn voor jezelf

Het is belangrijk om lief voor jezelf te zijn en gerichte onverschilligheid te tonen. Vraag jezelf af wat echt jouw aandacht nodig heeft en wat kan wachten. Multitasking is bewezen inefficiënt, dus neem de tijd om één ding tegelijk te doen. Begin de dag met een rustig ontbijt met het gezin en plan een gezellige lunch met collega’s of thuiswerkende partners om energie op te doen voor de rest van de werkdag. Ik houd ook vast aan gezonde vakantiegewoonten zoals mountainbiken, wandelen en fietsen.

vakantiegevoel, Post Holiday Syndrome

5. Vooruit plannen

Het helpt enorm om alvast de volgende vakantie in de agenda te zetten en ook workations te plannen. Vakantie geeft een frisse blik op zowel werk als privéleven, waardoor ik mijn dagelijkse gewoonten kritisch kan bekijken. Zo heb ik besloten vaker buitenshuis te werken en netwerk events bij te wonen. Dit geeft mij de afwisseling die ik nodig heb. Daarnaast heb ik geleerd om taken te delegeren of te automatiseren waar mogelijk. Afgelopen zomer zijn mijn kinderen bijvoorbeeld twee weken op kamp geweest, wat mij rust en ruimte gaf. Zulke oplossingen wil ik vaker inzetten om tijd voor mezelf te creëren.

Met deze voornemens hoop ik de positieve effecten van mijn vakantie langer vast te houden en de balans tussen werk en privé beter te bewaren. Het is een leerproces, maar ik ben vastberaden om mijn loyaliteit en controlebehoefte los te laten waar dat kan en goed, goed genoeg te vinden. Nu maar eens zien hoe lang ik dit kan volhouden!

Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok |Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief