Delen vinden we super lief

Was het bij jullie ook zo’n drukke, hectische december maand? We wilden er deze wintermaanden tussen uit en dan is een mid-week, of weekend Texel een heel goed idee. Het eiland heeft veel te bieden, is sfeervol versierd en er worden veel winterse activiteiten georganiseerd. Precies de reden waarom we onze pijlen om dit charmante eiland hadden gericht!

Ondanks de koude temperaturen is de winter toch wel de meest gezellige tijd van het jaar en ook op Texel is het sfeervol en charmant verblijven. Het is een heerlijke plek voor een getaway met ons gezin en om de koude dagen met elkaar door te brengen. Laat je inspireren door dit blog met vele insider tips en tricks voor een weekend Texel in de winter!

welk waddeneiland, texel, eiland. grand hotel opduin, accomodatie texel, welness texel, land, citytrip texel, juttersmuseum, schapenboerderij

1. Voorbereiding weekend Texel

Deze winter planden we een verblijf op Texel dat in het teken stond van drie dagen rust, zeelucht, familytime, prachtige natuur, gezelligheid en vooral veel wind en regen. Texel is heerlijk, al kan het er in de wintermaanden ook koud zijn. Ons eigen kikkerlandje heeft zoveel te bieden en zodra je op te boot stapt ben je echt weg, alsof je een verre reis maakt. In welke seizoen je het eiland ook aandoet, het heeft altijd veel te bieden.

Onze eerste tip is toch wel: bereid je goed voor om er een ultieme verblijf van te maken. Informeer bij het VVV Texel in Den Burg wat er georganiseerd wordt, reserveer online je bootticket en maak een lijstje wat must-do’s voor jou zijn. Je paar dagen zijn zo voorbij en je wilt geen spijt hebben. Neem ook een extra set kleding mee voor het mogelijk gure, doch heerlijke uitwaai weer”. Nadat je dit kunt afvinken kan het avontuur beginnen. ….

welk waddeneiland, texel, eiland. grand hotel opduin, accomodatie texel, welness texel, land, citytrip texel, juttersmuseum, schapenboerderij
Texelse specialiteiten op een rij, het Juttertje, Wezenspyk, Texelana, Texels Skuumkoppe, Brouwerij TX en Texelse oesters.

2. Uitwaaien deze mini get away

Het strand is niet alleen tijdens de zomer een hotspot! Het is door de Engelse krant The Guardian zelfs bekroond tot mooiste strand van heel Europa! Ga er op uit en maak een winterse wandeling zodat je je naderhand topfit voelt. Er is geen betere manier om je hoofd helemaal leeg te maken en tot rust te komen. De open haard kan worden aangestoken, of strijk neer bij een prettige horecagelegenheid en geniet van een welverdiend bockbiertje of echt Texels Juttertje! Tip: kijk vooraf waar er strandpaviljoens zijn geopend om teleurstellingen te voorkomen!

Deze Texelse puzzel ging mee naar huis waar we nog veel zen momenten mee beleven. Stukje voor stukje zorgen ze voor een happy feeling. Verkrijgbaar bij VVV Texel

3. VVV Texel Den Burg

Texel is het grootste Waddeneiland en biedt zonder twijfel de meeste afwisseling van alle eilanden. Vanuit Den Helder kom je in ongeveer 20 minuten aan in de haven van Texel van waaruit je eenvoudig per bus, taxi of fiets het eiland in trekt om het verder te ontdekken. Het eiland heeft 7 gezellige dorpen met elk hun eigen sfeer dat wordt omringd door prachtig veel natuur. Zelf ben ik zeer gecharmeerd van Oosterend met de pittoreske huizen. Met meer dan 40 officiële natuurgebieden vind je op Texel bovendien een enorme vogelrijkdom, bijzondere flora en fauna en bovendien net zoveel schapen als inwoners.

vvv

Tip: Bezoek zeker het VVV Texel in Den Burg voor alle tips en tricks. Bepaal dan welke dorpen je graag wilt bezoeken. De tijd vliegt op Texel! We verbleven zelf in de Koog en een bezoek aan de vuurtoren in Cocksdorp stond ook hoog in mijn wensenlijst. Mijn wensenlijstje had ik al voorbereid, maar wellicht wisten ze me hier met andere tips te verrassen. Daarnaast hadden de kidneren ook wat in te sbrengen den die wilden dolgraag schaapjes aaien en naar het befaamde juttersmuseum!

4. Juttersmuseum Flora

Texel heeft zoveel moois te bieden waarbij er rond de feestdagen volop festiviteiten worden georganiseerd. Zelf had ik een wensenlijstje opgesteld waarbij het Juttersmuseum Flora bovenaan stond.

Maritiem-en Juttersmuseum Flora is een absolute aanrader voor het hele gezin. Het is een interactief en educatief familiemuseum voor jong en oud waar je blijft rondkijken. Je stapt in de stoere wereld van het strandjutten en ziet een diversiteit van strandvondsten van meer dan 80 jaar! Je komt hier meer te weten over het maritieme heden en verleden van onder andere de jutterij, scheepsstrandingen en de KNRM. Bij ontvangst ontvingen we een speurtocht dat het bezoek een extra leuke dimensie gaf.

welk waddeneiland, texel, eiland. teso, eiland, citytrip texel, juttersmuseum, schaapboerderij

De doorlopende diverse films die worden getoond in de verschillende sfeervolle ruimtes geven het naast de exposities een hele toffe beleving. En in het gezellige museumcafé namen we nog een drankje waarna de kinderen een souvenir mochten uitzoeken in de souvenirshop. Voor de kinderen zijn er leuke speurtochten, spelletjes en er is een uitgebreide speeltuin. Juttersmuseum Flora is méér dan een museum en een echte aanrader!

welk waddeneiland, texel, eiland. teso, eiland, citytrip texel, juttersmuseum, schaapboerderij

Geopend 10.00 – 17.00 uur. Maritiem- en Juttersmuseum Flora | André Eelman en Judith van der Zee |Pontweg 141 A |1796 MA De Koog TEXEL

5. Schapenboerderij Texel

Naast het wandelen, het educatieve museum en de bezienswaardigheden, wilden we ook graag actie. Dat gebeurde bij schapenboerderij Texel waar het een echte beestenboel is. Hier kun je met je kinderen hele jaar door lammetjes knuffelen dat een fantastische ervaring is! Ook is er een boerderijwinkel met schaap gerelateerde producten en een hele leuke speeltuin. We gingen op een strobaal zitten in de knuffelhoek en konden niet genoeg krijgen van het aaien aan de heerlijk zachte wollen vachten. De cavia’s en kuikentjes waren overigens ook zeer favoriet bij de kinderen en vielen met onze neus in de boter want er was net een drieling lammetjes geboren!

welk waddeneiland, texel, eiland. grand hotel opduin, accomodatie texel, welness texel, land, citytrip texel, juttersmuseum, schapenboerderij

Openingstijden: half februari t/m de kerstvakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Er is om 11.00 & 14.00 een demonstratie schapendrijven.
Kosten: tot 2 jaar gratis | 2 tot 12 jaar € 5,-. |12 jaar + € 6,-.
Tickets online verkrijgbaar, of in de winkel van VVV Texel. Schapenboerderij Texel |Pontweg 77 – 1791 LA Den Burg | (gratis parkeren)

welk waddeneiland, texel, eiland. grand hotel opduin, accomodatie texel, welness texel, land, citytrip texel, juttersmuseum, schapenboerderij

6. Wellness op sien Tessels

Texel is verwennerij voor lichaam en ziel waar je iedere dag met je blote voeten door het zand en door het zeewater kunt wandelen. We namen de honden mee naar het strand waardoor je extra geniet van de duinen en het bos. Geniet er ook van de rust, stilte en ruimte en ik verzeker je dat je na een dag in de schone Texelse buitenlucht, extra lekker zult slapen.

welk waddeneiland, texel, eiland. grand hotel opduin, accomodatie texel, welness texel, land, citytrip texel, juttersmuseum, schapenboerderij

Na onze eerste dag had ik een verrassing voor mijn sidekick die ook wel wat wellnes kon gebruiken. In Grand hotel Opduin streken we neer voor een gezinsbehandeling en massage, terwijl mijn vader de kinderen entertainde. Om de beleving optimaal te maken, koos ik voor een Opduin deluxe behandeling en voor mijzelf de ‘Texel feeling’; een behandeling met Texel ingrediënten waar je lichaam wordt ingesmeerd met een olie en besprenkeld met waddenzeezout. Dat was niet alles, een peeling, massage en pakking met Texelse bijenhoning en schapenwol crème maakte het compleet. Wat een beleving!

welk waddeneiland, texel, eiland. grand hotel opduin, accomodatie texel, welness texel, land, citytrip texel, juttersmuseum, schapenboerderij
Helemaal zen

Mijn tips is dan ook zeker: boek voor een zen-weekend een accommodatie met wellness faciliteiten, als een sauna, zwembad, of wellicht haardvuur! Er zijn ook diverse wellness plekken waar je een behandeling kunt reserveren. Of pak het wellness op sien Texels aan. Er zijn voldoende manieren zonder te veel poespas of toegangskaartjes.

Hotel Opduin is een zeer smaakvol, comfortabel en eigentijds hotel waar we na de behandeling neerstreken in het restaurant. Voor een lunch, brunch, of diner ben je hier op het juiste adres; lekker eten, uitgebreide keuze, veel lokale producten en altijd alles vers en zelfgemaakt.- Grand hotel Opduin Ruijslaan 22, 1796 AD De Koog

welk waddeneiland, texel, eiland. grand hotel opduin, accomodatie texel, welness texel, land, citytrip texel, hotel opduin, opduin beauty and welness,, schapenboerderij

7. Goed voorzien met fiets en wandelschoenen

Om het eiland goed te verkennen is het huren van fietsen een goed idee. Texel heeft iedere fietser veel te bieden waar je op een fijne wijze de vele fietspaden en de prachtige natuur kunt ontdekken. Met ruim 140 kilometer aan fietspaden ben je vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Er zijn veel fietsverhuurders of neem je eigen fiets mee met een fietsendrager.

Vergeet ook zeker om je warme wandelschoenen mee te nemen om de duinen te ontdekken, om uit te waaien op het strand, of om de nostalgische vuurtoren te beklimmen. En neem last but not least keren mee die op deweersverwachtignen kunne inspelen. Zoals de Zweden ook wel zeggen “er is geen slecht weer, enkel slechte kleding!”

Ook zijn er diverse markten op texel. Check de website van het VVV voor meer informatie: – Elke Maandagochtend warenmarkt in het centrum van Den Burg. – Elke Maandag (11.00 uur -16.00 uur) is er rommelmarkt aan de Witteweg in Den Hoorn (opbrengst voor het onderhoud Hoornderkerkje). – Dinsdagmiddag in juli en augustus vanaf 12.00 uur tot 19.00 uur braderie in het centrum van De Koog

8. Extra tips voor overige activiteiten

welk waddeneiland, texel, eiland. teso, eiland, citytrip texel, juttersmuseum, vvv texel , schaapboerderij

Tijdens ons weekend Texel waren we beperkt in de hoeveelheid activiteiten omdat we er helaas slechts 3 dagen waren.. De tweede kerstdag kwamen we aan, maakten we onze slaapkamers klaar, gingen we rondstruinen, drankje drinken, laatste boodschappen doen, het strand ontdekken en shoppen in de Koog. Ik plan graag 1 activiteit per dag om de kinderen niet te veel prikkels te geven. Maar aangezien alles relatief in de buurt ligt, is een ochtend en middag programma prima te plannen! En alles was toch heel zen waardoor we echt het vakantiegevoel kregen.

We komen het volgende seizoen dan ook graag terug om een selectie te maken uit onderstaande tips die we ontvingen, Texel heeft echt ongekend veel leuke activiteiten op het eiland voor zowel groot ên klein.

 • Het Sommeltjespad in het bos is een aanrader
 • Een bezoek aan Fort de Schans 
 • Uitkijkpunt Fonteinsnol 
 • Beklim de Texelse vuurtoren, de meest iconische bezienswaardigheid van Texel met een uniek uitzicht
 • Nationaal Park Duinen waar de natuur vrij spel krijgt, er paarden los rondlopen en je konijnen kunt spotten
 • Ecomare
 • Meer tips vind je in de online agenda van VVV Texel: www.texel.net/nl/agenda/

9. Tips voor een (bourgondisch) verblijf

 • Kaasfondue: kaasfondue en koude winterdagen gaan hand in hand. De kaasboerderij Wezenspyk in Den Burg is dan ook echt een aanrader of te bezoeken waarbij je de meeste verrukkelijke kazen kunt proeven. En voor de echte kaasfans strijk je neer voor een Texelse kaasfondue met idyllisch uitzicht op het kerkje van Den Hoorn. Je zult je vingers erbij aflikken, beloofd! Er zijn overigens meer kaasboeren, maar dit wel the place to be! Zelf maken en bestellen is overigens ook een heel goed idee!
 • Oesters: je bent er fan van, of gruwelt er van. Ik gehoor tot de eerste categorie en weet dat als het zeewater onder de 12 graden is, de Texelse oesters op hun lekkerst zijn. Je kunt zelf over het strand gaan struinen aangezien ze volop groeien in de waddenzee. Tip: neem een oester mes mee naar het strand, je mag tot max 10 kilo oesters zelf rapen. Zelfs bezoek ik graag horeca gelegenheden waar de Texelse oesters op de kaart staan. De volgende adressen zijn het bezoeken waard: de Oude Vismarkt van Texel, visrestaurant ’t Pakhuus in Oudeschild of schuif aan bij Kook Atelier Op Oost. Bij o.a Paal 15 Texel kun je aan het strand Texelse oesters eten. Wij hadden een avondje uit bij de Taveerne: Dorpsstraat 119, 1796 CB De Koog. Tip: reserveer een tafel aangezien het een populaire plek is.
taveerne texel
 • Lokale lekkernijen: Na een strandwandeling gaat er niets boven een warm drankje. Een echt Texels Juttertje bij de koffie of een lekkere Texelse Wodka van Stokerij Texel is dan ook een aanrader! Je bent dan in mum van tijd opgewarmd voor jullie volgende avontuur! Manlief wilde heel graag naar het pop-up proeflokaal De Zwaan van de Texelse Bierbrouwerij voor een goed glas Texels speciaalbier en andere ‘bierige’ activiteiten. Geopend van 12 nov t/m 30 april |woe- zat, maar niet echt geschikt voor kinderen. We komen dus nog een keertje terug!
 • Glühwein en kerst spirit: In de wintermaanden is erop Texel geen gebrek aan kerstmarkten waar je met je familie of partner over kan struinen. Op o.a de Koog, het Oosterend en diverse andere locaties hebben lokale kerstmarkt activiteiten. Check zeker de website van VVV Texel voor de meest recente informatie!

10. Shoppen

welk waddeneiland, texel, eiland. teso, eiland, citytrip texel, juttersmuseum, vvv texel , schaapboerderij

Voor mij geen citytrip of vakantie zonder shoppen. In de Koog ben ik goed geslaagd met een nieuw warm vesten en snuisterijen. In Den Burg is het overigens ook zeer leuk shoppen.

Aangezien we zelf dol zijn op koffie ben ik geslaagd voor koffiebonen bij Texelse branding, een koffiebranderij met een eigen lunchroom, bij Texelana voor wanten van schaapswol en de lokale Noordkroon cremes zijn ook een fijne vondst.

11. Weekend Texel Accommodatie

We verbleven zelf twee nachten in het appartement van mijn zus en zwager waar we op onze wenken bediend werden. Wat een gastvrijheid waarbij hun twee hondjes voor een extra lading endorfine zorgden… Wat is Texel toch een heerlijk plek om te zijn. We komen weer heel snel terug aangezien nog veel plekken onontdekt zijn en je hier echt tot rust komt! En dan ontdekken we graag ook een keer een van de leuke hotels, B&B’s en vakantiehuizen dat Texel te bieden heeft. Onze laatste tip is dan ook om een centrale plek te kiezen waar je kunt bijkomen van een enerverende dag.

Hebben jullie al een favoriete waddeneiland ontdekt, of staat het nog op jullie bucketlist? We zijn benieuwd en met name naar de tips en tricks van jullie, mochten jullie al een keertje een weekend Texel hebben beleefd.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief