Vier op de tien ouders vinden kinderopvang te duur. Zo blijkt uit het “Kijk op Kinderopvang” onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens respondenten is de kinderopvang “bijna niet meer te betalen”. In dit artikel vind je alternatieven voor kinderopvang en BSO.
Oppas aan huis als alternatieve kinderopvang
Zeker wanneer je voor twee of meerdere kinderen buitenschoolse opvang nodig hebt, kan een oppas een betaalbaar alternatief zijn. Een oppas is flexibel, kan eventueel extra klusjes doen of de kinderen naar sport brengen, en je betaald alleen voor de uren die je nodig hebt, in plaats van een dagdeel zoals bij een BSO.
Wat een oppas kost, ligt aan onder andere de leeftijd, ervaring, op hoeveel kinderen ze past, of ze extra taken doet, maar ook waar je woont heeft invloed op het uurtarief. Zo is een oppas in Amsterdam met gemiddeld €9,21 duurder dan het landelijk gemiddelde van €7,40.
Gastouder
Een gastouder valt onder hetzelfde kopje van formele kinderopvang als het kinderdagverblijf en de BSO, maar een gastouder kan een hoop geld besparen, zeker wanneer je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Vaak kan je hier ook wat flexibeler zijn met de uren die je afneemt. De kinderen worden in een huiselijke sfeer opgevangen. Dit is vaak bij de gastouder thuis, maar sommige gastouders kunnen ook naar jou komen. Het voordeel van een gastouder is dat zij een relevante diploma moet hebben een succesvol een EHBO cursus voor baby’s en kinderen moet hebben afgerond.
Gastouders zijn iets schaarser dan oppassers, dus het kan even zoeken zijn. Je kan even informeren bij gastouderbureau’s bij jouw in de buurt of je kan even online kijken bij oppassites zoals Sitly.
Oppas delen
Wanneer jij en een ander gezin opvang nodig hebben op dezelfde dagen, kan je ervoor kiezen om een oppas te delen. Zij vangt dan de kinderen van beide gezinnen op. Omdat de oppas dan voor meer kinderen tegelijkertijd zorgt, komt het uurtarief in totaal hoger uit dan als zij alleen op jouw kinderen past, maar omdat jullie de kosten kunnen delen, ben je nog steeds goedkoper uit.
Het is belangrijk dat de kinderen van beide gezinnen wel op dezelfde school zitten, of op scholen die dicht bij elkaar liggen. Het moet voor de oppas natuurlijk wel mogelijk zijn om alle kinderen op tijd op te kunnen halen. Ook is het zaak dat de gezinnen op dezelfde dagen en voor ongeveer dezelfde uren opvang nodig hebben. Wijkt dit wat van elkaar af, zorg dan dat jullie hier goede afspraken over maken.
Ouders voor elkaar
Een andere optie is dat ouders op elkaars kinderen passen. Bijvoorbeeld, jij bent op de woensdag vrij en een andere moeder is op de vrijdag vrij. Op woensdag pas jij op de kinderen van beide gezinnen en op vrijdag doet zij dat voor jou. Dit is ideaal als de kinderen ongeveer dezelfde leeftijd zijn. Andere ouders die hier in geïnteresseerd zijn kan je misschien op het schoolplein vinden, of je kan even online kijken op Sitly.
Het enige nadeel is dat je wel op je vrije dag ook op de kinderen van iemand anders moet passen, maar vaak weten kinderen elkaar wel bezig te houden. Zorg dat jullie goede afspraken maken over wat er gebeurd als een van de kinderen ziek is of wanneer een van jullie niet kan.
Leg de afspraken vast in een oppas contract
Van welke variant van kinderopvang je ook gebruik maakt, zorg dat alles voor elke partij duidelijk is. Je maakt niet voor niets afspraken. Het is daarom handig om alles ook zwart op wit te schrijven in een oppas contract. Zo zitten jullie op één lijn te om eventuele wrijving te kunnen voorkomen. Succes met jullie zoektocht naar de juiste opvang!
Liefs Olivette,
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat