Delen vinden we super lief

baby, kraamtranen, bevalling, geboorte, kraamweek, kraamperiode, emotioneel, postnatale depressie, themadag, dag van de kraamtranen

Je schrok waarschijnlijk enorm toen je pasgeboren kindje dikke, gele korstjes op zijn tere hoofdhuidje vertoonde. Als moeder denk je meteen aan een allergische reactie, of een besmettelijk ziekte. Gelukkig gaat het hier om een onschuldige huidaandoening, ook wel ‘berg’ genoemd. Het ziet er onsmakelijk uit en begon te lijken op een helmpje. Als een malle ging ik Dr.Google raadplegen en kon al snel gerust ademhalen. Ons kleintje ondervond er gelukkig geen last van, al ziet het er vrij onsmakelijk uit zo’n klein hoofdje dat onder de schilfers zit. Bij baby 2 en drie was ik dan ook minder onbezorgd. Berg komt en gaat…. en het goede nieuws: je kunt er iets aan doen!

Wat is Berg?

Berg is een huidverschijnsel dat bij heel veel baby’s voorkomt. De aandoening is te herkennen aan gele of bruine korstjes en schilfers op de hoofdhuid van je kindje. Vaak ruiken de bergschilfers niet erg fris en zitten ze vastgeplakt aan de haartjes. Het verschijnsel komt niet alleen op de hoofdhuid voor, maar kan ook bij de wenkbrauwen en achter de oren van je kleintje opduiken. Onder en rondom de schilfers kan de huid wat rood zijn. 

De bergkorstjes komen vooral in de eerste levensweken voor. Meestal verdwijnt de aandoening vanzelf binnen de 6 maanden, al hebben veel kinderen er tot hun eerste verjaardag last van. Goed om te weten is dat het verschijnsel helemaal niet besmettelijk is en dat je je kleine bengel gewoon kan blijven knuffelen!

Hoe ontstaat het?

De wetenschap heeft de exacte oorzaak van de bergschilfers nog niet kunnen bepalen. Vermoed wordt dat een overmatige talgproductie van de talgkliertjes in het hoofd er een grote rol bij speelt. Talg is een soort huidsmeer die de huid soepel houdt. Wordt er echter te veel talg afgegeven, blijven oude huidcellen aan elkaar plakken met gelige schilfers tot gevolg.

Berg, hoofdhuid, schilfers

Wat kan je eraan doen?

Als ouder wil je natuurlijk zo snel mogelijk van die schilfers af. Bij baby’s onder de zes maanden verdwijnt de huidaandoening vaak vanzelf. Kijk het daarom even aan, probeer even af te wachten voor je aan een behandeling begint.

Berg, hoofdhuid, schilfers

Wil je de hoofdhuid van je kindje toch een handje helpen, doe dit dan op een rustige en zachte manier. Gebruik eerst en vooral geen zeep. Zeep kan namelijk irriterend werken en kan de aandoening verergeren. Was de haartjes en het hoofdje van je kleintje alleen met een zeepvrije babyshampoo. Na het wassen kan je de schilfertjes voorzichtig met een washandje uit het haar proberen te wrijven. Verder kan je het hoofdhuidje ook met een babyolie masseren. Laat de olie vervolgens even intrekken.

Babyshower meisje baby innovation
Berg, hoofdhuid, schilfers

Hierdoor worden de korstjes zacht en kunnen ze met een zachte babyborstel uit het haar gekamd worden. Is het huidverschijnsel echter hardnekkig en verdwijnen de schilfers niet vanzelf, dan kan je eventueel een speciale bergzalf bij je apotheker halen. Bergzalf is een heel vettige zalf die de schilfers week maakt. Vaak komt de zalf ook met een fijn kammetje om de bergkorstjes makkelijk uit de haartjes te halen. Bij mij werkte het weken van het hoofdhuidje en voorzichtig wegkammen perfect.

Tot slot

Berg, hoofdhuid, schilfers

Berg is een zeer onschuldige aandoening die vaak lastiger is voor moeders dan voor baby’s. Laat de natuur zijn werk doen en je zal zien dat de bergkorstjes vanzelf verdwijnen. Jouw kindje is en blijft immers, met of zonder schilfers, het mooiste kindje van de wereld!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief