Delen vinden we super lief

Spelletjes….We kunnen er geen genoeg van krijgen. Okay, de concentratiespannen van onze 6 jarige muppet laat soms nog wat te wensen over, maar spelletjes doen maakt haar echt blij. Ik wil mijn liefde voor spelletjes dus graag doorgeven aan mijn dochter. We hebben stapels spelletjes, van mijn oude Ganzenbord tot Wie is Het en Monopoly Junior. Als we samen naar een restaurant gaan, nemen we vaak Dobble mee. Een leuk makkelijk spelletje, al levert het soms wel wat enthousiast lawaai op waar de tafel naast je niet op zit te wachten. We hebben zelfs onze familie in Canada ermee besmet, iedereen is aan de Dobble, want het is echt leuk voor jong en oud.

Spelletjes als perfecte Sint cadeau

Ik was vroeger al gek op spelletjes. Mijn broer en vader ook, mijn moeder had er overigens een hekel aan. Maar met zijn drieën hebben we echt vele uren doorgebracht aan de eettafel. Elk jaar kregen mijn broer en ik een groot (en vaak best prijzig) bordspel voor (uhhh ik bedoel natuurlijk van) Sinterklaas. Dat was echt feest en was een garantie voor uren speelplezier. En nu ben ik dus op zoek naar een spel wat de Sint komt brengen, want ja, die tijd komt er weer aan.

Het Kleurenmonster is een coöperatief bordspel voor kinderen dat gebaseerd is op het kinderboek ‘De kleur van emoties’, geschreven door Anna Llenas.

Ik wil eigenlijk nog niet aan de feestdagen denken maar alle speelgoedgidsen komen alweer binnen. Spelletjes zijn wat mij betreft het perfecte Sinterklaas cadeau en ik zag het spel Kleurenmonster. Het is een bordspel dat over emoties gaat en je moet helpen om die emoties te duiden en op te ruimen. Het klinkt interessant, zeker omdat mijn dochter soms aangeeft het lastig te vinden haar emoties te benoemen als ze boos of verdrietig is.

Het Kleurenmonster wordt verward wakker en weet niet waarom. Is hij nu blij, verdrietig, kalm, boos of bang?

‘Butt kicking’ als wijze levensles

Als enigst kind is spelletjes doen een feest, zeker als het samen met papa en mama is. Met maar 1 kind, dat eerlijk is eerlijk zichzelf echt prima kan vermaken, moet je er iets vaker aan geloven om samen te spelen. Vooral Papa verkiest dan een spelletje doen toch echt boven met de lego poppetjes vadertje en moedertje spelen :). Er zijn zoveel skills die door middel van spelletjes ontwikkeld kunnen worden. Tellen, lezen, optellen en aftrekken, iets kopen en kijken of je genoeg geld hebt, het kan allemaal met spelletjes.

Spelletjes & Levenslessen

Nog zo’n belangrijke levensles die door middel van spelletjes doen ontwikkeld kan worden: Winnen is leuk maar verliezen een stuk minder. Waar ik toen ze 3 was haar nog wel eens liet winnen, is het nu meestal gewoon ‘game on’. Wij houden in huize Church wel van wat stoere praat tijdens een spelletje. Ik hoorde Olivia laatst tegen papa zeggen: ‘I am going to kick your butt Papa’. Maar als dat niet lukt is het spelletje ineens toch een stuk minder leuk. Een goede leerschool.

Niks geleerd van de spelletjes… of toch?

Spelletjes zijn zowiezo een mooie manier om wat andere gesprekken met je kind te voeren. Nou heeft die dochter van ons een fantasie voor 2, maar is het soms best lastig om haar aan het praten te krijgen. Ik heb gemerkt dat ik, als ik oplet wat ze speelt in haar fantasie spel, vaak zie wat ze meemaakt. Het spelletje Story cubes kan daar ook mee helpen. Je gooit dobbelstenen met afbeeldingen en vervolgens vertel je een verhaal met de plaatjes.

Het prikkelt de fantasie maar ondertussen zitten er vaak in de verhalen gevoelens of situaties die echt zijn. Ik vind het fijn om op een speelse manier de belevingswereld van mijn dochter te begrijpen. Want als ik tijdens het eten vraag wat ze heeft geleerd vandaag zegt ze meestal: ‘niks’! sorry juf Maaike)

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram TwitterFacebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief