Delen vinden we super lief

Sinds Corona het “gewone” dagelijks leven, flink in de war heeft geschud, heeft papa elke week een echte papa dag. Dat is dus inclusief luiers verschonen en aankleden maar vooral ook leuke dingen doen met de meisjes. Volgens mij is dat hartstikke goed voor beiden. Op papa’s vrijdag gaan ze altijd spelletjes doen, zegt mijn dochter. Altijd gezellig al vraag ik me wel af wie van deze twee het best tegen zijn of haar verlies kan.

Gek op spelletjes

camping, verlies

Ons meisje is nu al gek op spelletjes. Niet zo gek want deze liefde voor spellen zit in de familie. Haar vader speelt net zolang totdat hij gewonnen heeft. Dat kan doorgaan tot in de vroege uurtjes. Haar oom heeft wekelijks een spelletjesavond. Nou ja spelletjes, het is eigenlijk 1 heel lang en ingewikkeld spel. Haar overgrootvader dobbelde heel wat af en was in het bejaardenhuis erg populair in de kaartteams.

Ik ga winnen!

verlies

“Mama, ik ga vandaag spelletjes spelen met papa en ik ga winnen! En anders wint papa.” Nou dat vind ik nog eens een mooi uitgangspunt. In werkelijkheid kan ze nog niet zo heel goed tegen haar verlies. Ze begrijpt vaak de spelregels nog niet zo goed kent. Om het leuk te houden, verzint ze zelf de spelregels zodat het allemaal wat meer gaat zoals ze dat zelf wil. Regelmatig eindigt een gezelschapsspel voor twee spelers of meer, in haar eigen spel, in haar eentje. Ach ja, als ze het maar naar haar zin heeft.

Ik kan het niet!

Pieter Konijn bordspel, Pieter Konijn , bioscoopfilm, familiespel

Vaak kunnen kleine kinderen nog niet zo goed tegen hun verlies. Als ze niet winnen voelt dat als falen. Het is een bewijs dat ze het niet kunnen. “Zie je wel dat ik het niet kan!” Het resultaat is soms een boos kind. Vergelijkbaar met een tekening die naar eigen mening mislukt is. Als het even mis gaat met tekenen of schrijven, krast ze overal doorheen. Boos, omdat het allemaal niet gaat zoals ze wil. Ik kan me goed herinneren dat mijn kleine broertje als kleine uk het spelbord letterlijk door de huiskamer smeet. Gelukkig is het uiteindelijk helemaal goed gekomen.

Spellen voor kleintjes

asmodee, dobble

Er zijn ontzettend veel spellen voor kleintjes. De regels zijn duidelijk en het spel duurt niet te lang. Vaak heeft ons meisje bij deze spellen niet eens echt het idee dat er een winnaar en verliezer is. Het is gewoon heel leuk om te doen. Dan zijn er ook nog bekende spellen die in een ander jasje zijn gestoken zoals Dobble Kids. Het is zo aangepast dat het beter past bij de belevingswereld van kleuters. Daardoor is het geschikt voor jong en oud. Soms zijn spelletjes voor oudere kindjes ook leuk voor kleintjes, alleen moeten er een beetje creatief omgegaan worden met de spelregels.

Ik kan tegen mijn verlies!

Vanaf een jaar of 7/8 kunnen kinderen beter tegen hun verlies. Ze begrijpen de spelregels en kunnen beter samenwerken. Zo nu en dan een spelletje op tafel is niet alleen leuk maar het is vaak ook nog eens heel leerzaam. Nou zijn er natuurlijk heel wat spellen met een educatief element. Maar het is ook goed om te leren omgaan met winst en verlies.

Een koffer vol spellen

Spelletjes zijn van alle tijden en ontzettend gezellig om met een hele groep te doen. Afgelopen wintersport was er een koffer aan spellen meegenomen. Mijn oudste broer vloog volledig uit de bocht met zijn spellen. Dat werd ook nog eens aangevuld door mijn andere broer en de spellen die we zelf mee hadden genomen. Als alles gespeeld zou worden, zou er geen tijd over zijn voor skiën, après-skiën en meer. Zelf ben ik van de korte spellen. De grote Dalmuti gaat al jaren mee en mijn nieuwe ontdekking was de Exploding Kittens. Ik kan goed tegen mijn verlies. Maar eerlijk is eerlijk, het is toch een stuk leuker om te winnen. Wie niet? Een kleine overwinning kan best wel eens eindigen in een klein vreugdedansje op mijn stoel.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief