Delen vinden we super lief

Menig moeder zal het herkennen: zodra de wekker gaat (of vaker nog nét iets daarvoor) stormen de kinderen je slaapkamer binnen en start het ochtendritueel met naar de wc gaan, opfrissen of douchen, tandenpoetsen en aankleden. Voordat je toe bent aan ontbijten (en koffie!) ben je al zeker een halfuur druk in de weer. Hoewel ook het ontbijt met schoolgaande kinderen nog best hectisch kan zijn, is het belangrijk om echt even te genieten van je eerste ‘bakkie’ van de dag. Hieronder lees je meer over de verschillende koffie- en espressoapparaten, en het zetten van de ideale espresso.

Eeuwenlang was gewone koffie de standaard

‘Gewone’ koffie is lange tijd de standaard geweest in Nederland. Zo zetten we eeuwenlang koffie door koffiedik toe te voegen aan een ketel met op het fornuis gekookt water, en gingen veel mensen vervolgens over op een elektrisch koffiezetapparaat met filter. De toevoegingen waren niet erg uitgebreid. Je kon koffie krijgen zonder iets erin, met melk of suiker, of allebei.

Engin Akyurt via Pixabay

De opkomst van de elektrische koffiemachines voor een of twee kopjes

Hoewel zeker niet iedereen er fan van was, heeft de Senseo ruim twintig jaar geleden de markt voor koffiespecialiteiten thuis ontgonnen. Met een of twee klikken op een knop gewoon thuis een cappuccino maken, ongekend! Maar.. toen mensen meer eisen gingen stellen aan hun koffie thuis, meer wilden investeren in een goede koffiemachine en er ook betaalbaardere koffiemachines kwamen zijn er velen overgestapt op een volautomatische espressomachine. Ook hiermee had je met een druk op een knop een of twee kopjes koffie, maar werd de smaak veel beter gewaardeerd. De bonen (die je zelf kon kiezen) werden immers vers gemalen, en je kon zelf de machine enigszins instellen naar wens.

Laatste trend: halfautomatische piston machines populair

De laatste jaren is sterk te zien dat mensen nog veeleisender zijn geworden als het gaat om koffie. Zo kiezen steeds meer mensen voor een piston koffiemachine. Met een zogenaamde halfautomaat kun je onder meer de maalgraad van de koffiebonen, de bonenhoeveelheid en doorloopsnelheid en -tijd zelf bepalen.  

Zelf thuis de lekkerste koffiecreaties maken

Een moderne espressomachine maken het mogelijk allerlei uitgebreide koffievariaties thuis te maken. Waar we vroeger thuis vooral gewone koffie (een americano) dronken, werd in een koffiebar of restaurant meestal voor iets anders gekozen. Uit een onderzoek is gebleken dat mannen hierbij het meest voor espresso kiezen, en vrouwen voor een cappuccino. Beide kun je tegenwoordig ook thuis eenvoudig en snel maken. Veel espressomachines (zowel half- als volautomaten) zijn uitgerust met een stoompijpje waarmee je melk kunt opschuimen.

NoName_13 via Pixabay , koffie,
Fotocredits: Pixabay

Zo ‘heurt’ de echte Italiaanse espresso te zijn

Wil je de ideale espresso (eventueel voor cappuccino) maken?

  • gebruik de juiste koffiebonen: een melange van verschillende soorten Arabica- en Robustabonen, die donker gebrand zijn;
  • neem zeven tot negen gram koffiebonen;
  • maal deze fijn;
  • druk bij een pistonmachine de gemalen koffie goed aan met een tamper;
  • laat de koffie niet te lang doorlopen, zo voorkom je een bittere smaak (doorlooptijd tussen de 22,5 en 27,5 seconden);
  • zorg dat de espresso rond de 67°C is als deze uit de machine stroomt; en
  • laat het kopje 25 milliliter koffie bevatten.

Geniet van je koffie! Wij nemen nog een bakkie hoor!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief