Delen vinden we super lief

Het is in veel gezinnen een bekend probleem: je kind is een moeilijke eter. Misschien heb je al van alles geprobeerd en zit je inmiddels met de handen in het haar. Hoe zorg je nu toch voor verbetering? En wat kun je doen om je kind zo gezond en gevarieerd mogelijk te laten eten? We weten er zelf alles van en weten ook dat het een fase is. Toch blijft de jongste een moeilijke eter en halen we alles uit de kast. Lees verder voor tips en hopelijk weten we je te inspireren.

Benodigde voedingsstoffen

Hoe moeizaam het ook gaat, onthoud dat het toch belangrijk is dat je kind de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer hier dus zeker aan te werken. Als je kind al wat ouder is, kun je zelfs uitleggen dat deze stoffen nodig zijn ‘om sterk en energiek te zijn’! Probeer de benodigde voedingsstoffen toch te verwerken in de maaltijden, al doe je dat nog zo subtiel. Zo kun je bijvoorbeeld een spread van groenten maken, voor op brood of bij het avondeten. Zorg dat het nauwelijks nog te herkennen is als groente, als dit lukt. Je kunt de maaltijden aanvullen met kinder multivitamine in een lekker smaakje,met o.a. vitamine d ter ondersteuning van de botten en spieren en vitamine c, welke mede zorgt voor een goede weerstand. En als je eenmaal weet welke ingrediënten je kind toch lust, kun je dat natuurlijk extra vaak op het bord leggen. Veel kinderen vinden tomaat, paprika en zoete aardappel (best) lekker, om groenten als voorbeeld te nemen.

Aantrekkelijk bordje

Iedereen vindt het leuker om te eten van een mooi opgemaakt bordje. Bij kinderen werkt dit dus ook vaak goed. Dat zit ‘m allereerst in de kleuren. Kinderen houden vaak niet van eten dat er te gezond uitziet, zoals groene groenten of bruine bonen. Kies liever voor vrolijke kleuren, zoals geel, oranje en rood. Combineer niet zomaar alle ingrediënten met elkaar, want zo raakt je kind het overzicht kwijt. Je kunt bijvoorbeeld proberen om het eten te serveren in borden met vakjes, zodat je kind precies weet wat er in welk vakje zit. Met een beetje geluk valt in ieder geval één vakje in de smaak. Of maak het bord helemaal op feestelijke wijze op, door bijvoorbeeld een blij gezichtje of een schattig dier te vormen van de ingrediënten. Hier kun je veel voorbeelden van opzoeken, als je het zelf lastig vindt om te bedenken.

Niet forceren

Hoewel het moeilijk is om de balans te vinden, is het vaak niet slim om het eten te forceren. Zo krijgt je kind er namelijk alleen maar een grotere afkeer tegen. En dat wil je nu juist voorkomen. Je kunt wel bepaalde regels opstellen. Vraag je kind bijvoorbeeld om het bord tot de helft leeg te eten (schep gerust een extra groot bord op, zodat je kind wel voldoende eet). Dat is een mooie compromis. Gaan bepaalde smaken er echt nog niet in? Dan is het beter om daarmee te wachten. Zo vinden veel kinderen vis heftig om te eten, terwijl het natuurlijk wel een gezonde keuze is. Een enkel hapje lukt misschien wel. Of haal omega 3 uit andere producten, zoals zaden of walnoten. Ook vegan omega 3 kind gummies zijn een goede aanvulling, om op een lekkere manier de omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Het kan na een tijdje trouwens ook zo zijn dat je kind ineens iets toch lust. Om de zoveel tijd kun je het dus toch nog eens serveren om dit in de gaten te houden.

Blijf proberen

Dat brengt ons op het volgende punt: blijf het proberen! Het is hartstikke logisch dat je soms liever de handdoek in de ring gooit. Maar het is toch beter om je kind verschillende ingrediënten te blijven voorschotelen. Het kan zo zijn dat de smaakontwikkeling tijd nodig heeft. Het kan ook helpen om bepaalde ingrediënten steeds op een andere manier te bereiden. Lust je kind bepaalde groenten rauw? Of juist gekookt of gebakken? Gepureerd? Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden qua bereiding. Het is aan jou om dus ook je creativiteit in te zetten.

We hopen dat de bovenstaande tips je inspireren om toch te blijven proberen. En om het ook een beetje gezellig te houden aan tafel. Het kan een behoorlijke strijd zijn. Maar blijf hoop houden op een goede uitkomst!

Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief