Delen vinden we super lief


Komen er steeds meer barstjes in het huwelijk van jou en je partner en heb je niet het idee dat het ooit nog goedkomt? Dan besluit je misschien dat een scheiding de beste optie is, hoe verdrietig ook. Als beide partijen zich in de scheiding kunnen vinden, verloopt deze waarschijnlijk zonder (grote) problemen. Helaas is dit niet altijd het geval en kan het uitmonden tot een naar einde van jullie huwelijk. Kunnen jij en je partner elkaar niet meer luchten of zien en heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan wil je hier misschien gebruik van maken. Maar hoe kan deze verzekering je helpen in een scheiding? Je leest het in dit artikel..

scheiding, van scheiden komt lijden, echtscheiding

Vergoeding rechtshulp bij scheiding

Als jij en je partner in een vechtscheiding zijn beland, is er sprake van een conflict tussen twee partijen. Omdat een rechtsbijstandverzekering bedoeld is om je bij te staan als je een conflict met iets of iemand hebt, denk je misschien dat je bij een scheiding ook een beroep kunt doen op rechtsbijstand. Helaas is dit niet het geval, want geschillen rondom scheiden of uit elkaar gaan vallen buiten de dekking van een rechtsbijstandverzekering. Schakel je juridische hulp in om je bij te staan tijdens een (v)echtscheiding? Dan draai je zelf op voor de kosten die dit met zich meebrengt.

Mediation wordt soms wel vergoed

Omdat een rechtsbijstandverzekering bij scheiding geen juridisch kosten dekt, denk je misschien dat je hier niets aan hebt. Er zijn inderdaad verzekeraars waarbij helemaal niets rondom scheiden of uit elkaar gaan vergoed wordt, maar dit is niet altijd het geval. Bij sommige verzekeraars krijg je namelijk een vergoeding voor mediation. Jullie gaan dan naar een mediator om samen een oplossing te vinden voor zaken waar jullie onderling niet uitkomen. Bij een mediator staan jullie niet tegenover elkaar, maar gaan jullie juist het gesprek aan.

Zit mediation in je rechtsbijstandverzekering? Ga er dan niet van uit dat het hele bedrag vergoed wordt, want dat is niet altijd het geval. Sommige verzekeraars vergoeden mediation slechts gedeeltelijk. Daarbij komt dat mediation bij scheiding soms alleen vergoed wordt als je een extra module afsluit bij je rechtsbijstandverzekering. Het nadeel hiervan is dat je een hogere premie betaalt. Denk daarom goed na over de manier waarop jij je precies wilt verzekeren als je een rechtsbijstandverzekering afsluit.

Dag van de scheiding. Scheiden is ALTIJD lijden!
Dag van de scheiding

Je kunt te maken krijgen met wachttijd

Wie een rechtsbijstandverzekering heeft waarbij mediation vergoed wordt, kan hier niet altijd gebruik van maken bij een scheiding. De meeste verzekeraars werken met wachttijd. In deze periode ben je (nog) niet verzekerd voor mediation. Bij andere conflicten bedraagt de wachttijd vaak drie maanden, maar bij een scheiding kan dit langer zijn. Zo zijn er verzekeraars waarbij de wachttijd drie jaar is, maar sommige verzekeraars hebben ook een wachttijd van één jaar. Wil je een scheiding zo goed mogelijk meeverzekeren? Dan raden wij je aan om hierop te letten bij et afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

Verschil in vergoeding

Verzekeraars hanteren niet alleen verschillende wachttijden voor mediation, maar ook verschillende vergoedingen. Zo vergoedt de ene verzekeraar maximaal 1500 euro, terwijl je bij de ander recht hebt op een vergoeding van 5000 euro voor mediation. Dit is ook iets om op te letten als je van plan bent om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hoe hoger de vergoeding voor mediation, des te minder je zelf bij hoeft te dragen. Misschien worden de kosten voor mediation zelfs wel helemaal vergoed door je verzekeraar.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief