Ben ik eindelijk op de gezonde toer ‒ door meer groente te gaan eten ‒ is er meer slecht nieuws over de zitziekte en hoe je je gezondheid zou kunnen schaden. Recente onderzoeken hebben namelijk vastgesteld dat lange perioden achter elkaar (rechtop) zitten gevaarlijk is en zelfs dodelijk kan zijn. Oneeee…slecht nieuws, vooral omdat velen van ons een zittend leven leiden uit pure noodzaak. Meer dan de helft van de Europeanen zit meer dan zes uur per dag. Maar niet getreurd we hebben ook goed nieuws!
De zitziekte
Vanaf je vertrek naar het werk, plus je werkdag aan het bureau. Voeg daar wat tv-tijd aan toe en de hoeveelheid tijd dat je zittend doorbrengt, kan best verontrustend genoemd worden. Wat de meesten zich niet realiseren, hoe serieus dit probleem is. Gezondheidsdeskundigen beschrijven met de term “zitziekte” een lange lijst van symptomen, waaronder hoge bloeddruk en een verhoogd risico op het krijgen van een reeks chronische ziekten, waarvan geen genezing in het vooruitzicht.
Mensen leven tegenwoordig langer, maar toch ervaren we een slechtere gezondheid en daar is deze welvaart- zitziekte een belangrijke bijdragende factor aan. Deze ziekte is een gevolg van ons moderne leven. De voortschrijding in technologie betekent beter massatransport, minder banen die fysieke arbeid vereisen en steeds meer banen waarbij we het grootste deel van de dag aan een bureau zitten. Deze ziekte als het gevolg van zitten, is een heuse sluipmoordenaar.
Minder fysiek arbeid op kantoor
Maar helaas ontkomen we er niet aan, dus ben ik gaan kijken naar alternatieve zit methoden, die wel o.k zijn. Mijn terapy zitzak is een perfecte alternatief. We fietsen of lopen naar het werk, maar op kantoor ben ik niet bepaald fysiek bezig. Ik werk niet op het land en hoef geen veld om te ploegen. Ook rammen we geen klinknagels in een scheepsromp. Mijn dag bestaat veelal uit besprekingen, zittende meetings of tikkend achter het beeldscherm.
Zo nu en dan sta ik op voor een koffie & thee rondje om weer vrolijk verder te gaan. Rond 1960 was ongeveer de helft van het personeelsbestand bezig met fysieke arbeid als onderdeel van hun werk. Vandaag de dag is dat minder dan 20%. Mijn dagelijkse inspanningen zijn ook minimaal te noemen, al probeer ik hier wel steeds meer op te letten. En ook door zo nu en dan een andere zithouding aan te nemen in mijn zitzak.
Een veiliger en makkelijker leven
Het is makkelijk om te wijzen naar de manieren waarop technologie ons leven veiliger en makkelijker heeft gemaakt. Het heeft ook zijn keerzijde. Vanaf 2017 heeft ongeveer 70% van de volwassenen overgewicht of obesitas, waarbij zitten een grootte bijdragende factor. Hierbij is de ‘zitziekte‘ een grote zorg voor de volksgezondheid geworden, die ons hard raakt in de moderne samenleving. Zorg er dus zeker voor om deze vicieuze cirkel te doorbreken met alternatieve werkplekken en manieren waarop je zit.
Het is in feite een metabool syndroom dat ervoor zorgt dat belangrijke enzymen in ons bloed gaan slapen na ongeveer 60-90 minuten inactiviteit. Wat zich uit in gewichtstoename, diabetes en een laag HDL-cholesterolgehalte. Lichaamsbeweging is de enige manier om die enzymen wakker te houden en goed te laten werken.
“Is deze welvaartsziekte te voorkomen door regelmatige lichaamsbeweging?”
Het antwoord is: nee. Zelfs al verlaat je het werk om een paar uur in de sportschool door te brengen, kun je de negatieve effecten van een “zittende leven” niet ongedaan maken. Je verbrandt wel wat calorieën, maar acht uur per dag achter een bureau, zal je metabolisme helaas negatief beïnvloeden. Dit betekent niet dat de sportschool opgezegd moet worden. Helemaal geen lichaamsbeweging meer betekent gewoon dat je het risiconiveau verhoogt, ook maak je het moeilijker om van een goede gezondheid te genieten.
Wat zijn de symptomen van de zitziekte?
- Slechte houding. Door lang zitten verzwakte de “core”, waardoor je moeilijker rechtop gaat zitten. Je zakt als het ware over je bureau heen. Probeer eens te variëren door in een zitzak een andere pose aan te nemen.
- Rugpijn en blessures. Door een slechte houding leidt dat tot rug- en nekpijn. Wat zich weer kan uiten in slecht slapen. De waarheid is dat je spierkracht aan het verliezen bent door deze welvaartsziekte.
3. Gewichtstoename. Je kunt de vakantie wel de schuld geven van die extra kilo’s, maar als je denkt je gewicht onder controle te hebben, zit je alsnog tegen een traag metabolisme te vechten als gevolg van zitziekte.
4. Het constant moe voelen. Door een vertraagd metabolisme, heb je ook een slechte bloedcirculatie, dit in combinatie met een verhoogde bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je je voortdurend uitgeput voelt.
5. Dit kan zich gaan uiten in diabetes type II, hartziektes en verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Meer info
Pas je werkomgeving ergonomisch aan met een zitzak.
De zitzak wordt alweer bijna 50 jaar en door de jaren heen flink geëvalueerd. Tegenwoordig vind je de zitzak niet alleen thuis, maar overal ter wereld is hij te vinden in kantoorruimten en werkplekken. Bij ons thuis zijn we fan van de Terapy zitzakken en ook op kantoor biedt het een uitkomst om eens anders te gaan zitten. De vulling van de zitzak past zich constant aan aan je houding, waardoor het zeer ergonomisch is. Dit zorgt voor een goede bloedsomloop wat het metabolisme stimuleert. Daarmee werk je de zitziekte tegen!
Loungend aan het werk
Als je denkt aan het model van een typische bureaustoel, begrijp je wel waarom ik zo nu en dan last heb van rugpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn. Je hebt ook weinig controle over de kijkafstand naar je computerscherm. Wat leidt tot hoofdpijn en vermoeide ogen. Standaard kantoormeubilair strookt niet met de ergonomische regels. Ik ben dan ook wel eens loungend te vinden in een zitzak
Al deze lichamelijke klachten zijn te verlichten door de kantoormedewerkers een deel van hun werktijd achter een beeldscherm deels te laten uitvoeren in een gigantische zitzak -stoel die naar je lijf vormt. Deze ondersteund de totale houding en wervelkolom en voorkomt dat de onderrug bezwijkt. Je past als het ware je werkomgeving aan, want aan het zitten ontkom je niet!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat