Delen vinden we super lief
Honig heeft ons blij verrast! In deze heerlijke, zonnige week wordt ik luier en komt er thuis steeds minder uit mijn handen. Op mijn werk hebben we een airco, waardoor ik fullspeed in mijn werkmodus zit. Thuis gaat het langzamer en heb ik geen zin om uit m’n tuinstoel te komen en boodschappen te gaan doen. Lang lever luilekkerland. Tot er drie kids in mijn oren tetteren. “Maham…wat eten we….” En laat Honig als reddende engel aan komen vliegen!
Surprise
Des te leuker dat we werden verrast met een bezoek van Honig. Ze hebben voor ons boodschappen gedaan en het werd zelfs bij ons thuis afgeleverd. Heerlijk, wat een luxe! We werden door Honig verrast met alle ingrediënten voor een lekkere maaltijd. Wij koken graag en zijn gelijk de keuken ingedoken. De ingrediënten voor een mediterraanse macaroni waren aanwezig. Met ook een persbericht, dat ik aandachtig las. De uitkomsten verbaasden me namelijk ….
Tijd belangrijkste factor in keuze avondmaaltijd bij Nederlands gezin
In het persbericht stond namelijk dat Nederlandse gezinnen door tijdsgebrek op culinair gebied weinig aandacht besteden aan wat er ‘s avonds gegeten wordt.
Bijna één op de tien gezinnen kookt slechts drie avonden in de week. Dit is uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS Nipo) gebleken, in opdracht van Honig. Daar schrok ik best van! 1 op de tien, dat is echt weinig. Wij koken vrijwel iedere avond met af en toe een makkelijke avond, of brood tussendoor.
-
Belangrijk familiemoment
Ook bleek uit het onderzoek dat de avondmaaltijd voor veel Nederlandse gezinnen een belangrijk moment is om bij elkaar te zijn. Al duurt dit moment voor veel mensen te kort, net als bij ons thuis. Een kwart besteedt hier dagelijks nog geen half uur aan. Een vijfde (21%) van de Nederlandse gezinnen zou dan ook graag meer tijd met het gezin aan tafel doorbrengen. Al is het wel elke avond een uitdaging met drie kinderen.
De één loopt van tafel, de ander lust het niet en de 3e vraagt negatieve aandacht. Het is niet elke avond feest. Ik probeer ze dan ook veel te betrekken met het koken an sich. Al snijden ze iets kleins of roeren ze in de pan. Dit maakt ze meer betrokken en geïnteresseerd in wat we eten.
Videoimpressie
Tijd grootste bottleneck
Tijd is toch wel de belangrijkste factor in de keuze voor de avondmaaltijd, net als bij de ruime meerderheid (60%) van de Nederlandse gezinnen. We werken beiden en kunnen daardoor niet elke avond uitgebreid ‘from scratch‘ koken. Meer dan een kwart (28%) vindt het teveel tijd kosten om een maaltijd zonder pakjes, of hulp op tafel te zetten. Daarom kiest een kwart (25%) er wel eens voor om met een pakje of zakje te koken.
Wij doen thuis ons best op het gebied van koken met veel groenten en verse ingrediënten. Toch biedt een zakje, of pakje wel eens hulp. Gemiddeld scheelt dit bijna een kwartier in bereidingstijd (27 vs. 40 minuten). De reden dat we hier voor kiezen is dan ook voornamelijk: tijd (41%), gemak (60%), inspiratie (28%) en variatie (15%) .
Eten met kinderen
Voordat we kinderen hadden, kookten mijn man en ik anders en uitgebreider. Kinderen heeft net als bij ons. voor veel ouders een grote impact op hun kookgedrag. Zo is bijna de helft (42%) andere gerechten gaan koken sinds zij kinderen hebben gekregen. Ook wij inderdaad, het menu wordt aangepast aan de grillen van de kids.
Maar dat betekent niet dat de kookkunsten er per se op vooruit zijn gegaan. Bij één op de vijf gezinnen (20%) zijn de gerechten een stuk simpeler geworden sinds er kinderen zijn. Sterker nog, het recepten repertoire van een derde (33%) van de huishoudens bestaat uit slechts vier standaard gerechten die steeds weer terugkomen. Een positief punt is dat bijna de helft (40%) gezonder is gaan eten. Ons eigen menu bestaat uit iets meer variaties, maar ik geef toe dat ik vaak terugval op dezelfde gerechten.
Voedzaam eetpatroon
Senior Brand Manager bij Honig, Fallon Gorter, snapt dat ouders met kinderen het druk hebben, maar desondanks wel een goede maaltijd op tafel willen zetten. “Voedzaam eten is een belangrijke factor in een gezond eetpatroon en daarom ook een belangrijk speerpunt voor ons” meldt hij in het persbericht. Toch blijkt dat veel Nederlanders niet genoeg groente eten, gemiddeld 113 gram per dag te weinig.
Uit het onderzoek van Kantar Public blijkt dat koken met pakjes en zakjes bijdraagt aan de groenteconsumptie. Veel thuiskoks volgen het recept op de verpakking nauwgezet en krijgen daardoor tot wel 220 gram groente per persoon binnen. Hiermee zijn ze al een heel eind op weg om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. Een stap in de goede richting voor een voedzaam eetpatroon, ook al kook je met pakjes!
Over het onderzoek
In juni 2018 heeft Kantar Public (voorheen TNS Nipo) dit onderzoek verricht in opdracht van Honig. In het onderzoek zijn Nederlandse gezinnen met kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud gevraagd naar hun eetgewoonten.
Daarbij is gekeken naar het sociale aspect van koken, kookskills en attitude tegenover het eten van groente. In totaal namen 1.114 gezinnen deel aan het onderzoek. De uitkomsten vond ik leuk om te lezen
Over Kantar Public
Kantar Public is één van de grootste data-, insights- en consultancybedrijven ter wereld dt ook wel bekend is als voorheen TNS Nipo. Ze hoduen zich met meer dan 500 experts wereldwijd bezig met maatschappelijk onderzoek en politieke peilingen.
Over Honig
Honig is sinds 2013 onderdeel van voedingsproducent Kraft Heinz en verkoopt jaarlijks zo’n 119 miljoen maaltijdmixen, 180 miljoen koppen soep en 9,5 miljoen kilo pasta. Iedere gezin kookt er wel vaak mee denk ik zo. Maar liefst 70% van de Nederlandse huishoudens heeft iets van het oer-Hollandse merk Honig in de keukenkast staan. Ze hebben ook wel veel invloed op de veranderende voedingspatroon in de Nederlandse keuken. Dankzij hun diverse introducties van buitenlandse producten zoals Italiaanse pasta en sauzen, bami mixen, wraps en noodles eten we heel gevarieerd en anders dan jaren terug.
En jullie?
Kunnen jullie je vinden in deze cijfers en resultaten van het Honig onderzoek ? Het komt in sommige dingen bij ons wel overeen, al denk ik dat we bij ons thuis nog niet eens zo slecht eten. We koken bijna iedere dag en de kids krijgen veel groenten en vitamines binnen. Al ben ik ook niet roomser dan de paus hoor 😀
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.
*Deze blog is geschreven n.a.v het verrassingspakket van Honig en het persbericht en bevat verder geen partnership
Delen vinden we super lief
10 comments
Wat een aangename verrassing! Ik maak zelf ook graag pasta’s, helemaal met dit weer, meestal snel en makkelijk te maken.
Vier standaard gerechten maar? Dat verbaast me nog het meest. Ik gebruik tegenwoordig best vaak pakjes (vroeger nooit!), ik red het echt niet om na het werk nog helemaal van Scratch elke avond te koken en dat is het inderdaad echt een uitkomst.
Honig vind ik een fijn merk om mee te koken! Ken het al van jongs af aan en kom er steeds weer naar terug. Verder ben ik heel tevreden over hoe ik eet qua gezond eten. Ik doe in al het eten meer groente dan er aan word gegeven op verpakkingen.
Ik streef altijd wel echt naar die 250 gram groente per persoon, per dag. Maar ik ben bang dat het niet altijd lukt. In die zin herken ik het resultaat dus wel.
dat er in zoveel gezinnen niet elke dag gekookt wordt, dat vind ik echt schrikken.
Ik weet niet of ik nu blij ben dat maar 1/3 van de koks ( kokinnen ) pakjes en zakjes gebruikt…of dat ik 1/3 nog veel en veel te veel vindt…
Ook zonder pakjes en zakjes kan je in 20 minuten een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten.En wie me niet gelooft, mag bij me komen eten!
Wat leuk dat je al deze producten kreeg! Wij koken ook (bijna) elke avond vers. Eenmaal om de 14dagen eten we afhaal of kant en klaar maaltijden.
Honig heeft altijd lekkere producte in hun assortiment. Ik kook ook graag met hun producten.
Ik moet zeggen dat het bij mij ook vrijwel aan de tijd ligt wat ik ga koken.. en of ik zin heb om te koken.