Delen vinden we super lief

kerst toetjes, gerechten, inspiratie, kinder kerst

Lekker eten en gezelligheid, is dat waar jij aan denkt bij de aankomende kerstdagen? Sta je ook te trappelen om het thuis in kerstsfeer te brengen en kan het voor jou niet vroeg genoeg versierd worden? Mijn sideick kan niet wachten om de lichtjes weer van zolder te halen en zelf ben ik al vroeg in de weer om een kerststukje te schikken voor op de eettafel. En hoe sta jij er in? Zijn de kerstdagen meer de verplichte bezoekjes, waar je weinig zin in hebt, of kruiup je liever onder een dekentje!?

Om de dagen zo leuk mogelijk te ervaren, adviseer ik om te kiezen voor een invulling waar ook JIJ plezier aan beleefd. Niet altijd even makkelijk met de vele sociale verplichtingen, maar volg je hart! En als je wel een aantal social verplichting afdraait, is het fijn om het een en ander te weten over de etiquette. Hiermee ga je goed voorbereid de kerstdagen in en voorkom je geirriteerde blikken van mede kerstvierders.. Wat voor jou misschien niet zo belangrijk is, kan dat bijvoorbeeld voor je schoonfamilie wel cruciaal zijn deze kerst en omgekeerd! We geven je in dit blog enkele handige tips!

Zelf pak ik graag uit met kerst en grijp ider jaar mijn kans om de kinderen in een smoking te krijgen. Mijn sidekick is dol op ‘over te htop’ kerst blouses.

Wat zijn etiquette regels?

Etiquette zijn de regels, die binnen een bepaalde cultuur gelden, in de omgang tussen mensen. Zo zijn er allerlei afspraken over hoe we in het dagelijks leven met elkaar omgaan. Door de etiquette na te leven, toon je beleefdheid en respect naar de ander. Zo zijn we in onze cultuur gewend om elkaar een hand te geven bij een eerste kennismaking. Op verjaardagen trakteren we en krijgt de jarige een cadeautje van bezoekers. Dit zijn allemaal voorbeelden van ‘fatsoen regels’ tussen mensen, die per cultuur behoorlijk kunnen verschillen. Ook bij de feestdagen komen er soortgelijke ongeschreven afspraken voor.

Met kerst pakken we altijd graag uit

5 kerst etiquette tips

Het is handig om de gebruiken, tradities en kerst etiquette ‘regels‘ rondom kerst te kennen, zodat je hier rekening mee kunt houden en niet een flater slaat. Je wilt tenslotte niemand tegen te schenen schoppen! Zeker wanneer je in een nieuw gezelschap de kerstdagen doorbrengt, is het handig om onderstaande kerst etiquette in je achterhoofd te houden. Bij een eerste kerstdiner bij je schoonfamilie wil je natuurlijk geen missers slaan en het echt stressvrij houden. Onderstaande etiuqtte tips geef ik je dan graag mee…

1. Geen mobiele telefoon!

Vanzelfsprekend komen er aan de kersttafel geen mobiele telefoons om de hoek kijken. Dat is bij ieder diner overigens niet op zijn plaats, maar met kerst al helemaal niet! Zelf maak ik graag video’s en foto’s, maar houdt het daarbij! Voor je het weet zitten de kinderen op Youtube, of zijn ze in een spelletje verwikkeld.

2. Kleding

Kerst is het uitgelezen moment om iets beter je best te doen qua voorkomen. Je kunt vooraf bij de gastvrouw of gastheer een beetje polsen hoe zij hierin staan, maar vaak kun je hier best een redelijk inschatting van maken. Kerst is een feest dat zicht vertaalt naar meer feestelijke kleding dan je naar een normaal feestje aandoet. Een smoking of galakleding is bij velen misschien ietwat overdreven. Aan de andere kant past een dikke trui niet goed bij kerst, tenzij het uiteraard de gebreide kersttrui van oma is. Ik kies voor glitter, pailetten en fluwelen stoffen. Manlief gaat in een kerstblouse, hoe leuk is dat!

3. Drink met mate

Tijdens de meeste kerstdiners wordt het als ongepast ervaren wanneer je teveel alcohol drinkt. Een beetje aangeschoten is nog wel acceptabel, maar let op dat je niet doordraaft. De wijn bij het kerstdiner is heel verleidelijk, maar houd je in, is het advies! Het voorkomt ook uitspraken waar je later spijt van krijgt. Je zult niet de eerste zijn die er iets verkeerd uitfloept aan het kerstdiner dat verkeerd kan vallen.

hema, kerstversiering, kerst, kersttraditie, kerst zonder stress

4. Fatsoen

Er zijn genoeg Grinches die kerst een overtrokken feest vinden. Dat is hun goed recht, maar met een onverschillige houding doe je jezelf en de gastheer of gastvrouw onwijs tekort. Steek zeker aandacht in je voorkomen en neem een kleinigheidje mee voor de gastheer-vrouw. Ze hebben er immers ook veel aandacht en tijd ingestoken om jou welkom te laten voelen. Na de feestdagen kun je weer je loungewear aantrekken en onderuitgezakt op de bank hangen.

5. Gevoelige onderwerpen

Na kerst is er niet voor niets een golf aan echtscheidingen, familieruzies en strijd tussen vrienden. Je zit vaak een aantal dagen met elkaar opgescheept waar vaak veel stress bij komt kijken. Een goed advies is om gesprekken te mijden die gaan over bijvoorbeeld Corona, religie, of politiek. Wees geinteresseerd in elkaar en voorkom lastige gesprekken met kerst. En als de gespreksstof op is, zet je gewoon een leuke kerstfilm op!

Tot slot

Met bovenstaadne 5 adviezen in het achterhoofd kan er weinig missgaan. Als laatste tip willen we je nog even op het hart drukken dat je aankomst erop aan komt. Te laat komen bij een kerstdiner is echt niet handig, maar te vroeg is dat ook absoluut niet! Door de vele voorbereidingen vooraf help je de gastvrouw bij een te vroege aankomst vaak volledig in de stress. Een kwartiertje voor aanvangstijd is acceptabel, maar eerder zeker niet! En te lang blijven hangen is ook geen goed idee. Help even met afruimen en om de grootste rommel aan kant te maken. Op deze manier vertrek je met een goed gevoel en blik je terug op een fijne kerst!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief