Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar de betekenis van hun dromen. In mijn roerige studentenjaren had ik zelfs een dromenboek op mijn nachtkastje liggen. Het heeft me altijd geïntrigeerd wat mijn dromen voor betekenis hebben. En denk je nu ‘ik droom nooit!, dan heb je het mis, echt iedereen droomt, het onthouden is echter een ander ding. Toch kun je met oefening en geduld je dromen leren onthouden én zelfs sturen.
Aangezien ik sterk kan dromen en s’nachts hele avonturen beleef, wilde ik er heel graag meer over weten. Door de jaren heen ben ik het boek kwijt geraakt. Toch heb ik nooit meer een soortgelijk, fijn boek gevonden, tot vandaag! Het nieuwste Snorboek ‘Dromen herinneren, opschrijven, uitleggen’, stond hoog op mijn wensenlijstje en heb hem gelijk besteld bij Snor. Het boek laat aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten zien, wat je zelf kunt doen om je dromen te begrijpen. Een prachtig boek dat aangekleed is met bijzondere illustraties van Iris Meijering.
Naaimachine en Google
Boeken over dromen zijn er al veel, maar geen enkel boek combineert wetenschappelijke onderzoeken met dromenuitleg én met mooie illustraties. “Dan maak ik zelf maar dat boek”, dacht auteur Annemarieke Piers. Ze verdiepte zich in de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken, sprak dromen uitleggers en droomdeskundigen en leerde van alles over de functie van dromen. Wat een heerlijke baan en het resultaat van al haar bevindingen heeft ze prachtig vormgegeven.
Wist je dat dromen je helpen met het verwerken van emoties? Ook is gebleken dat dromen mensen creatief maakt. Dat komt omdat de logica, ook wel het ‘logische’ denken uitgeschakeld staat tijdens een droom en hersenen op een andere manier met informatie omgaan. Tijdens het slapen en dromen ontstaan dan ook nieuwe ideeën. Als we op vakantie zijn slaap ik vaak ook heel goed en dan draait mijn hoofd overuren.
In de positieve zin dan! Ik kom dan ook vaak tot de briljantste ideeën voor nieuwe blog onderwerpen, producten, perslanceringen, teksten , etc De naaimachine en Google zijn ook bedacht tijdens een droom. Leuk toch!? En Piers zelf droomt regelmatig over nieuwe boeken die gemaakt moeten worden. Zoals dit prachtige boek over dromen.
Lucide dromen
Dromen, herinneren, opschrijven en uitleggen, zorgt ervoor dat iedereen straks zijn of haar dromen beter begrijpt. Onderwerpen als ‘slaapstadia’, ‘de theorie van Freud en Jung’ en ‘lucide dromen’ worden afgewisseld met pagina’s om je dromen op te schrijven en veelvoorkomende droomthema’s. De quotes, illustraties en uitleg zijn van grote toegevoegde waarde. Met plezier duik ik nu s’avonds in bed om te gaan dromen…
‘Vliegen’ bijvoorbeeld, ‘vallen’ en ‘je tanden verliezen’ zijn onderwerpen waarover veel mensen dromen. In het boek staat een samenvatting van de betekenis die de meeste dromenuitleggers aan deze thema’s geven. Ook kun je notities maken over je droom bij het thema. Wetenschappelijk is het moeilijk hard te maken dat dromen iets betekenen. Dat wil niet zeggen dat het zinloos is om na te denken over de dromen die je hebt gehad. Een droom kan je bijvoorbeeld aanwijzingen geven over wat dieper van binnen bij je speelt. Dromen kunnen je inzicht geven in jezelf, je persoonlijke drijfveren. Het kan je ook helpen in je wakende leven anders met een kwestie om te gaan.
Over de makers
Auteur Annemarieke Piers woont en werkt in Utrecht. In 2016 richtte ze samen met Claudette Halkes Uitgeverij Snor op, uitgever van mooi vormgegeven cadeauboeken. Inmiddels heeft ze diverse titels op haar naam staan, waaronder Poezen, handleiding voor bazen. Dit boek is een prachtig exemplaar en ook een bijzonder cadeau! Bij mij ligt het op mijn nachtkastje!
Titelinformatie
Dromen, herinneren, opschrijven, uitleggen | Annemarieke Piers | Illustraties Iris Meijering | €17,99 | Hardcover met gouden elementen, goud op snee | 978-94-6314-102-4
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat