Delen vinden we super lief

Emoties bij kinderen kunnen vaak heel heftig zijn. Een vriendin van mij had laatst het bekende supermarktincidentje. Haar peuter lag gillend op de grond tussen de broodrekken en de hagelslag. Het is voor kinderen moeilijk om emoties te herkennen, laat staan om er goed mee om te gaan. Ze moeten nog leren om te gaan met tegenslagen en angsten. De één is heel verlegen waardoor hij of zij zich moeilijk uit en angsten uit de weg gaat. Andere kinderen zijn juist heel temparamentvol wat uit kan monden in een emotionele uitbarsting.

Emoties herkennen

school huilen eloise

Onze dreumes kan zich het beste duidelijk maken door, of heerlijk te schaterlachen, of heel hard te huilen. Logisch want veel meer dan mama, papa, appel en Bumba kan ze nog niet zeggen. Maar zelfs als ze dat wel zou kunnen, kon ze haar emoties nog niet plaatsen. Gewoon omdat ze daar te jong voor is. Dat maakt niet uit, het komt wel als ze ouder wordt. Haar zus (onze kleuter) kan wel aangeven dat ze boos of verdrietig is of iets gewoon een beetje spannend vindt. Vanaf de kleuterklas leren kindjes zich steeds beter in te leven in de gevoelens van andere kinderen en om te gaan met hun eigen gevoelens.

Pijn, blijdschap, verdriet en meer

emoties plezier

Het is best lastig om emoties te herkennen. Er zijn er ook nogal wat emoties dus niet zo gek dat je wat levenservaring op moet bouwen om alles te kunnen plaatsen. En dan nog is het niet altijd te doen. Ik betrap mezelf nog steeds wel eens op een te emotionele reactie. Waarom vond ik dat nou eigenlijk zo erg? Voor kinderen is het helemaal lastig. Pijn, verdriet en woede kunnen allemaal door elkaar lopen. Een onverwachte regenbui of een lolly die op de grond valt, kan uitlopen op een flinke huilbui.

Het Kleurenmonster is een coöperatief bordspel dat zeer jonge kinderen helpt om hun emoties te herkennen en te beheersen.

Spelenderwijs emoties leren kennen

Om jonge kinderen te helpen om emoties te herkennen, kan je ook spelenderwijs leren wat nou verdriet is, blijdschap of boosheid. Hier drie hele leuke manieren om gevoelens te leren kennen.

Samen lezen

kleur van emoties

Ik ben gek op prentenboeken. Verhaaltjes met de prachtigste tekeningen. Er hoeft niet veel tekst in te staan, om het een prachtig boek te maken. Boeken doen het altijd goed als kraam- of verjaardagscadeautjes. Zo gaf ik mijn nichtje ooit een mooi boek over een vis bij de geboorte van haar zoon. Later zag ik dat dit boek niet alleen leuk is om te lezen maar ook helpt om emoties te herkennen. Maar er bestaan meer boeken voor kinderen over dit onderwerp. Het bekendste is misschien wel “De kleur van emoties“. In dit boek helpt een klein meisje het kleurenmonster om emoties te ordenen en een eigen plekje te geven.

Emotiespel “Het kleurenmonster”

het kleurenmonster

Wat mijn dochter betreft, kunnen we niet genoeg spelletjes in huis hebben. Wat is er nou leuker dan een spel waar je ook nog iets van leert? Het spel “Het kleurenmonster” (gebaseerd op het gelijknamige boek) neemt je mee in de wereld van emoties. De emoties van het monster zijn helemaal in de war.

Jij moet hem helpen om alles een plaatsje te geven. Het spel van Asmodee helpt jonge kinderen (vanaf 3 jaar) om hun emoties te herkennen en te beheersen. Spelenderwijs kom je achter veel verborgen verhalen dat bijzonder is om te ervaren.

Relaxt een filmpje kijken op de bank

Zo nu en dan spelen we bioscoopje thuis. Wat lekkers te drinken (dat is meestal gewoon melk voor ons melkmonstertje), natuurlijk popcorn en een filmpje aan. Laatst ontdekte we de film “Binnenstebuiten” (Inside out). Een mooie film waarin we mee kijken in het hoofd van Riley. We leren allerlei emoties kennen want opgroeien gaat niet zonder vallen en opstaan. Blijdschap is natuurlijk één van de fijnste emoties maar ook angst en zelfs verdriet blijken een functie te hebben.

popcorn

Ik ben bang dat de DVD onder de kast is verdwenen maar die vinden we vast wel een keer terug. Naast deze leuke manieren om emoties te leren kennen, is het belangrijk om als ouder gevoelens te benoemen en te erkennen. Het is helemaal niet erg om soms boos, verdrietig of bang te zijn. Sterker nog, emoties hebben we nodig en maakt het leven kleurrijker.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op InstagramTwitterFacebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief