We zitten er al een tijdje over na te denken om een kachel, of sfeerhaard te installeren. We wonen in een rijksmonument dat niet bepaald een duurzaam huis is. De isolatie willen we aanpakken zodat we warm de winter doorkomen. Er is een CV installatie aanwezig en we hebben verder de overwaarde van ons huis in Diemen in de isolatie en het verduurzamen van de Hermitage gestopt. Een (hout)kachel, of sfeerhaard lijkt me een perfect, extra alternatief om de stookkosten in bedwang te houden op de zeer koude dagen.
Nu is de eerste gedachte een houtkachel, maar hoe kies je de juiste uit? Wij delen onze bevindingen en het advies dat wij kregen in onze zoektocht naar de juiste match. Er zijn namelijk een aantal punten om rekening mee te houden wanneer je op zoek gaat naar jouw perfecte hout gestookte haard, of sfeerhaard. Lees je mee?
Waarom een houtkachel?
Voor ons is de keuze voor een houtkachel met name uit praktisch oogpunt ontstaan. We willen de woonkamer en keuken snel warm krijgen, naast dat het ook heel gezellig en knus is om een knisperend haardje aan te hebben! Het doel heeft logischerwijs grote invloed op de grootte en de bouw van de kachel. Ons huis heeft veel afzonderlijke hokjes dat vanuit vroeger bewust zo is gebouwd. De lampen in de kroonluchters verwarmden een eeuw geleden de ruimtes en in kleinere ruimtes waren er haarden aanwezig. Ons huis kent dan ook 4 schoorstenen! Tijden zijn gelukkig veranderd, maar we wonen nog steeds in een huis waar het heel koud kan worden. En tsja waarom zou je dan die rookkanalen niet actief inzetten?
Ook op onze slaapkamer hebben we een openhaard, maar die zullen we eerlijkheidshalve nooit aansteken. Het gaat me in de keuken en de woonkamer om de warmte en gezelligheid aangezien we daar veel samen zullen zijn. Voor onze slaapkamer plaats ik graag een sfeerhaard in de bestaande haard, ook wel een inzethaard.
De grootte van de kamer
Om te bepalen welk model geschikt is, breng je in beeld hoe groot het oppervlakte is van het te verwarmen gebied. Warmte van de kachels wordt aangeduid in kiloWatt (kW) en is deels afhankelijk van de isolatiegraad in het huis. Gemiddeld kun je met 1 kiloWatt ongeveer 10 m2 woonruimte verwarmen. Is je kamer dus 30 m2, dan heb je een haard nodig dat 3 kW aan warmte uitstraalt. Onze kamertjes zijn kleiner en afsluitbaar met hoge plafonds, maar als we de hele benedenvloer willen opwarmen is een hogere wattage dus wel welkom. Voorkom echter wel een te hoog vermogen omdat je kamer dan te warm wordt en de kachel zal ook nooit optimaal branden. Dat heeft weer een slechte verbranding als gevolg en worden je ruiten ook nog eens zwart.
Onze haardtoevoer is opgesplitst waardoor we de plek kunnen kiezen. Wel fijn, aangezien de afstand van een TV tot een gashaard minimaal 30 centimeter moet zijn. En hoe groter de afstand des te beter voor de levensduur van de televisie uiteraard! Ons werd een kachel van 4 wattage geadviseerd.
Aanwezige kanalen
Heb je al een rookkanaal in de woning, of moet die nog aangelegd worden? Dit is van groot belang voor de mogelijkheden en ook de kosten die erbij komen kijken. Een kachel produceert verbrandingslucht, koolstofmonooxide en deze moet immers veilig en optimaal naar buiten afgevoerd worden en niet de muren intrekken. Het rookkanaal /schoorsteen is dan ook van grote invloed op welke kachels er geschikt zijn en of deze uberhaupt wel goed branden. (ook de diameter van de pijp!)
We hebben zelf 3 schoorstenen, nog van vroeger uit, maar onze slaapkamer en de monumentale keuken slaan we over en zullen we geen haard meer plaatsen. De vorige eigenaar heeft het rookkanaal open gelaten voor de eventuele volgende bewoners, waar we dankbaar gebruik van maken.
Model en budget
Er zijn diverse modellen houtkachels en sfeerhaarden van een materiaal als gietijzer, staal, speksteen of presolith. Onze adviseur gaf al aan dat er keuze is uit 800 kachels, maar na de check komen we uit op een tiental houtkachels. Hier varieren de prijzen sterk, dus laat je goed adviseren. Bepaal je budget en lees je vooraf goed in zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zelf moeten we nog een ‘go‘ geven op de offerte.
1. Vrijstaande kachels
Deze modellen zijn eenvoudig te plaatsen en goedkoper dan inzet en inbouw haarden. Er bestaat een diversiteit aan modellen en kleuren. Wel zie je hier de rookkanalen en neemt het ruimte in van de woonkamer. Voor mij is dat geen deal breaker overigens.
2. Inzet kachel of sfeerhaard
In een al bestaande haard kun je een kachel bouwen. Hier hebben we over getwijfeld op de slaapkamer en ook op de werkkamer waar een haard aanwezig is. Mijn oma had een oldschool openhaard waar we fijne herinneringen aan hebben. Toch rook je het door het hele huis en stond de woonkamer blauw. Met de kachels van vandaag hoeft dat niet meer en warm je jouw huis op in rap tempo en is het een schoner alternatief om voor een inzet kachel te kiezen boven een open haard.
3. Inbouwhaarden
Houten inbouwhaarden hebben een hoger rendement en zijn met name geschikt voor nieuwe situaties. Je hebt hier een externe luchttoevoer bij nodig waar er veelaal bouwwerkzaamheden bij nodig zijn om het in te bouwen. Voor ons is er eventueel een optie om een voorzet ombouw te plaatsen waar een inbouw haard geplaatst wordt. Of het een houtkachel, of toch sfeerhaard wordt, is afhaneklijk van wat de schoorsteen check zal uitwijzen.
4. Doorkijkhaard
In een bestaande muur is het prachtig om een doorkijkhaard te plaatsen. In een rijksmonument is dat geen optie, maar in diverse nieuwbouwhuizen zag ik het voorbijkomen en het is heel sfeervol! Het is ook ideaal als roomdivider waarmee je sfeer en warmte creert in beide kamers. Het is wel een klusje om dit voor elkaar te krijgen en ook hangt er een prijskaartje aan, maar het resultaat mag er wezen! Deze variant zie je ook vaak als gashaard, maar daar willen we dan weer liever bij wegblijven. Ee nsfeerhaard is wel weer een goed alternatief!
Advies
We hebben advies ingewonnen door onze huidige situatie uit te leggen aan de hand van foto’s. Door de foto van de kamer te laten zien, het plattegrond, het aantal te verwarmen m2 en de reden waarom we graag een (hout)kachel zou willen hebben, kregen we al aardig wat goede feedback. Toch nodigden we een expert bij ons thuis uit. Met vier schoorsteenkanalen en een huis uit 1878 wilden we graag advies op maat voordat we dure ingrepen laten doen die eigenlijk niet mogelijk zijn, of toegestaan zijn. En als we groen licht hebben, kies ik heel graag de juiste kachel uit.
Het advies hebben we inmiddels ingewonnen en met bovenstaande tips in mijn achterhoofd zullen we snel ons besluit maken of het een houtkachel, sfeerhaard, of palletkachel zal gaan worden. Hopelijk helpt het jullie ook op weg bij de juiste kachel keuze! Want kies je voro hout, gas, of toch een sfeerhaard?
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat