Doe jij braaf het UITSTRIJKJE als je wordt opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker? Recent zag ik een bezorgde medemoeder in een forum die twijfelde of ze zich wel wilde laten testen. Het is immers een gênant, vervelend onderzoek dat je niet voor je plezier ondergaat…. De reacties die onder dit bericht stonden, logen er niet om .. ik kreeg er koude rillingen van, vooral door het grote verdriet.
REALITYCHECK
Van 21 tot en met 27 januari vindt ieder jaar de Europese Week van de baarmoederhalskankerpreventie plaats. De Europese Baarmoederhalskanker Vereniging (ECCA) heeft deze preventieweek in het leven geroepen om rondom baarmoederhalskanker het hoognodige bewustzijn en de preventie daarvan te vergroten. Een zeer goed initiatief aangezien er jaarlijks velen overlijden aan deze vreselijke ziekte, die vaak met een vroegtijdig uitstrijkje voorkomen had kunnen worden.
Rake opmerkingen
Onder het Facebook bericht stonden rake reacties over de naïviteit die gevolgd werden met begripvolle berichten waarbij de boodschap wel was “laat je testen”!! Vooral de verdrietige smeekbedes hadden indruk op me “Ga je laten testen, als mijn zusje dat had laten doen, was ze er nu misschien nog”…. het waren rake opmerkingen die er niet om logen. Baarmoederhalskanker is een verschrikking. En die naïviteit speelde jaren geleden ook bij mij zelf een grote rol. De kans is zo klein, ik merk niks en Tsja… ik vond de behandeling gênant en akward met uitstel én afstel als gevolg.
Wist je dat er jaarlijks zo’n 200-120 vrouwen in Nederland sterven die de oproep negeren?. Wereldwijd sterven er jaarlijks zelfs zo’n 250.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker, terwijl de ziekte vaak te voorkomen is door screening en vaccinatie. En daar schrik ik van! Ook ik heb het uitstrijkje bij de allereerste oproep, tig jaar geleden, aan me voorbij laten gaan. En toen ik uiteindelijk wel ging testen, ontving ik geen rooskleurige uitslag. Ik ontving slecht bericht en vele onderzoeken volgden … En in een tijd dat ik een grote onvervulde kinderwens had, kwam het extra hard aan! Hoe stom had ik kunnen zijn!
Het kwam goed, we zijn drie kids rijker, die gezond zijn geboren. Dit had echter heel anders kunnen lopen! En mijn verhaal staat niet op zich! De éën laat zich gelijk checken en de ander kijkt er als een berg tegenop om die vervelende afspraak te maken. Maar houd in gedachten dat van ‘uitstel’, vaak ‘afstel’ komt! Loop er niet aan voorbij! Voorkom dat straks jouw man, ouders, afscheid van je moeten nemen… Je wil het leven immers blijven vieren! Je slaat jezelf anders echt voor de kop … En er zijn overigens ook thuis-testen!
Oproep uitstrijkje
Vrouwen vanaf 30 jaar ontvangen eens per vijf jaar een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek. Dit komt omdat de ziekte in een voorstadium nog behandeld kan worden en artsen er op die manier nog op tijd bij kunnen zijn. De eerste keer liet ik het aan me voorbij gaan totdat ik een thuistest opgestuurd kreeg. Dit ben ik dan toch maar gaan doen en gelijk daarna opgestuurd. Stond ik daar toch echt even raar te kijken toen ik de uitslag kreeg. Het was foute boel, ik mocht me melden bij het onderzoekscentrum in Amstelveen met Pap3, damn wat baalde ik van mezelf!
Mijn persoonlijke verhaal deel ik vooral om aan te geven waarom een bevolkingsonderzoek zo belangrijk is! En dat het uiteindelijk hartstikke meevalt. In 5 minuten was het gepiept en kan ik nu echt gerust zijn dat alles goed is. Uiteraard ben je er helemaal vrij in, maar net als bij de oproep voor borstkanker zal ik er deze keer wel als eerste bij zijn!
Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker of cervixcarcinoom is een kankersoort die zich bevindt in de baarmoederhals. Het is dus een andere kankersoort dan baarmoederkanker, ondanks dat dit zich dicht bij elkaar in de buurt bevindt. Het grootste nadeel van de ziekte is dat de zieke persoon het waarschijnlijk niet gelijk doorheeft wanneer de kanker ontstaat. Net als andere kankersoorten is er bij deze vorm ook sprake van ongecontroleerde deling van de cellen.
Het ontstaan
Er zijn verschillende manieren hoe deze vorm van deze ziekte kan ontstaan. Een groot risico om deze ziekte op te lopen is door het HPV-virus. Het HPV-virus is een virus die bijna alle vrouwen eens in het leven zullen oplopen, namelijk 80 procent. In de meeste gevallen zorgt het lichaam er zelf voor dat het virus opgeruimd wordt en er dus niets gebeurt. In sommige gevallen zal het virus ervoor zorgen dat er afwijkende cellen ontstaan in de baarmoeder. Dit is een voorstadium van deze vorm van de ziekte en wanneer er niets gebeurt, kan dit leiden tot kanker.
Niet te voorkomen
Het kan 15 jaar duren voor dit virus er voor zorgt dat kanker ontstaat en dat is dus een van de redenen waarom het belangrijk is dat het onderzoek plaatsvind. Een infectie van het HPV-virus is eigenlijk niet te voorkomen. In de meeste gevallen is het seksueel overdraagbaar, maar zelfs met een condoom is het niet geheel uit te sluiten dat iemand het virus oploopt.
Roken
Naast het HPV-virus zijn er ook nog andere manieren hoe de ziekte kan ontstaan. Één daarvan is roken. Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die roken meer kans hebben op de ziekte. Een laatste manier is door het hormoon DES dat in de jaren van 1947 tot 1976 voorgeschreven werd aan vrouwen die zwanger waren. De dochters die uit deze zwangerschappen zijn ontstaan hebben een verhoogd risico. Het komt dan niet door het HPV-virus, maar er ontstaat een andere vorm van de ziekte.
Preventie baarmoederhalskanker
Er is een hoop mogelijk in Nederland wat betreft preventie van de ziekte. Allereerst is het belangrijk dat iedereen die de uitnodiging krijgt voor het volksonderzoek hier ook gebruik van maakt. Nederland heeft echt een effectief screeningsprogramma. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 800.000 vrouwen uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en wordt door de overheid gratis aangeboden. In Nederland zijn er vijf regionale screeningsorganisaties die het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uitvoeren. Bij mij werd het uitstrijkje overigens gemaakt door de huisarts of zijn of haar assistent. Dit uitstrijkje wordt dan getest voor aanwezigheid van het HPV-virus.
Verstand op nul
Het kan ook zijn dat iemand zich niet op zijn gemak voelt om dit volksonderzoek te laten doen door de huisarts of zijn of haar assistent. Het is daarom gelukkig ook mogelijk om een zelfafname te doen. Diegene ontvangt dan een test met instructies en een retourenveloppe. Iemand kan dan zelf de test doen en deze retour zenden. Recent heb ik me weer laten testen en heb het toen door de dokters assistente laten doen. Ook was er een co-assistente aanwezig dat het er niet makkelijk op maakte. Met mijn verstand op nul ben ik het ondergaan. Het is toch je gezondheid waar je mee van doen hebt.
Vervolg
Wanneer het virus aanwezig is dan is er dus sprake van een risico op de ziekte. Wanneer het HPV-virus niet aanwezig is dan is er vrijwel geen risico om de ziekte alsnog op te lopen. Wanneer hij dus wel aanwezig is, vindt er een vervolgonderzoek plaats. In dit vervolgonderzoek wordt gekeken of de cellen van de baarmoederhals afwijken. Iemand die positief test op het HPV-virus hoeft zich nog niet direct druk te maken dat zij zich in het voorstadium van de ziekte bevindt. Bij mij werden de onrustige cellen weggeschrapt dat uiteindelijk goed is gekomen! Maar ik had me de ellendige behandeling en zorgen die door mijn hoofd rondspookten echt kunnen voorkomen!
Het kan ook zo zijn dat het HPV-virus aanwezig is, maar dat er nog geen sprake is van een voorstadium. Het kan zijn dat iemand het virus heeft, maar dat het lichaam op dat moment nog druk is met het opruimen van het virus en er dus ook geen rede is voor een alarm. Vandaar dat de cellen dus ook nog getest worden op de aanwezigheid van afwijkende cellen. Op die manier kan er dus in zijn geheel uitgesloten worden of iemand de ziekte bij zich draagt op dat moment of niet.
Inenting tegen baarmoederhalskanker
Een andere manier van preventie van baarmoederhalskanker is een inenting. Sinds 2009 is het mogelijk voor meisjes van 13 jaar of ouder om zich in te laten enten tegen het virus. Zij krijgen dan door middel van een injectie een namaakversie van het HPV virus geïnjecteerd. Het lichaam reageert hierop door antistoffen aan te maken tegen een aantal varianten van het virus.
Mannen
Er is dan 80% minder kans om het HPV-virus op te lopen en dus ook om in een voorstadium van de ziekte terecht te komen. Het is eventueel ook mogelijk voor jongens om zich in te enten tegen het virus. Dit wordt alleen niet voor hen betaald. NB; In 2021 kunnen jongens wel gratis gevaccineerd worden informeerdejeugdverpleegkundige Nathalie mij via een DM! Dank hiervoor, het is zo fijn om goede informatie te kunnen delen! Ze krijgen te zijner tijd een oproep. De leeftijd zal overigens naar 9 jaar gaan (voor zowel jongens als meiden). Dit in plaats van de huidige 12/13jaar. De minister heeft ook aangegeven dat mannen en vrouwen van 18 tot 26 jaar de mogelijkheid moeten krijgen om de vaccinatie te halen. Waar dat mogelijk zal zijn, is nog niet bekend. Voor een uitgebreide uitleg hier over, kun je hier terecht.
Feiten over de ziekte
Per jaar overlijden er gemiddeld 225 aan baarmoederhalskanker alleen in Nederland. Dat is uiteraard schrijnend. In Nederland krijgen in totaal krijgen jaarlijks 700 vrouwen de diagnose voor cervixcarcinoom. Dat is 4 op de 50000 vrouwen die baarmoederhalskanker als diagnose krijgen. Wanneer er geen volksonderzoek zou zijn zou dit getal zich bijna verdubbelen. Anders dan bij andere kankersoorten is het zo dat de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 35 en 45 bij baarmoederhalskanker. Jonger dan veel andere varianten kanker. Maar let op! Je word pas opgeroepen rond je dertigste, het kan ook eerder voorkomen. Er waren op het Facebook forum veel vrouwen die zich eerder hebben willen laten testen.
Mijn boodschap is dan ook: laat je testen! En voorkom baarmoederhalskanker!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
4 comments
bij mij lag de oproep tussen dr verjaardagskaarten, ik was 30 en voor de 2de keer zwanger, dus ik moest wachten. maar zodra het weer mocht ben ik gegaan. Ze geven je deze “kans” naast borstkanker. ik zou wel vaker zo een screening willen hebben voor andere levensslopers.
Echt een hele goede blog! Ik hoop dat bij mij dit jaar weer alles ok is. Ik heb wel meer gênante onderzoeken gehad en deze waren mss nog wel erger dan deze. Gelukkig is alles goed met je gekomen!
Ochjeetje, zijn die er ? fingers crossed, het is iedere keer toch echt spannend!