Delen vinden we super lief

Veel mensen vinden het prettig te weten waar ze nu daadwerkelijk van afstammen. Middels een DNA test kun je bijvoorbeeld achterhalen of je roots misschien wel in Azië, Afrika of Amerika liggen. Je kunt hiervoor een speciale DNA test laten doen via DNA-test.nl zodat ze kunnen kijken naar de achtergrond en ook etniciteit van je voorouders. In dit artikel vertellen we je exact hoe het in z’n werk gaat en waar je op moet letten tijdens het laten uitvoeren van een dergelijke test. Het kan namelijk ook heel goed zijn, dat je informatie te weten komt, die je achteraf misschien wel helemaal niet had willen weten. Denk er daarom dus ook goed over na en ga met een arts in gesprek alvorens je daadwerkelijk een test laat uitvoeren.

dna, dna onderzoek, DNA onderzoek
Bij onze kinderen valt de appel niet ver van de boom

Hoe gaat een DNA onderzoek in z’n werk?

Wanneer er een beetje DNA is ‘afgenomen’. Wordt dit vergeleken met het DNA van andere, deze mensen wordt ook wel de referentiegroep genoemd. Dat zijn in principe ook mensen die hetzelfde als jij willen weten en willen dus ook kijken waar ze van afstammen. Door het DNA van jouw te vergelijken met het DNA van meerdere anderen, kunnen ze exact achterhalen hoeveel bepaalde deeltje DNA er in het bloed van jouw zitten en ook in dat van de ander. Op basis hiervan kan een inschatting gemaakt worden waarvandaan je grootouders afkomstig zijn. Kan ik gelijk checken of mijn wijlen oma echt blauw bloed heeft, zoals ze altijd beweerde.

Hoe ziet de uitslag van zo’n test er eigenlijk uit?

De uitslag van deze DNA test, wordt weergegeven op basis van percentages. Dit is dus bijvoorbeeld 25% Afrikaans, 50% Europees en 25%. Dat kan dus heel goed betekenen, dat je voorouder wellicht Afrikaanse roots hebben, waardoor jij dus voor een x aantal procent Afrikaans bent. Het kan zelfs zo zijn, dat ze door de informatie die ze hebben verkregen ook exact kunnen benoemen uit welk land dit deel daadwerkelijk afkomstig is.

dna, dna onderzoek, DNA onderzoek
Waar stam jij van af?

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een dergelijke test liggen zo tussen de 80 en 300 euro. Afhankelijk van welke test of je doet en natuurlijk bij welk bedrijf. Het is en blijft natuurlijk deels een flink stuk uitzoekwerk, waardoor er logischerwijs ook kosten mee gemoeid gaan. Deze kosten kun je overigens niet verhalen op je zorgverzekeraar en zijn dus volledig voor eigen rekening. Het is dus aan jezelf om te bepalen of jij het belangrijk vindt om te weten waar je voorouders vandaan komen.

Is het iets voor mij?

De keuze of je een DNA test laat uitvoeren, die is natuurlijk volledig aan jezelf. Wel is het goed om te weten dat je tijdens de uitslag een hele berg met informatie krijgt. Het kan dus ook voorkomen, dat je informatie krijgt, die je eigenlijk liever niet had willen weten. Uiteraard kun je dit op voorhand aangeven, maar dat deze informatie ergens in een systeem is opgeslagen, dat blijft natuurlijk een feit. Het is dus verstandig, dat je dit wellicht eerst bespreekt met familie of vrienden, alvorens je daadwerkelijk overgaat tot het laten uitvoeren van een dergelijke test.

dna, dna onderzoek, DNA onderzoek

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief