Delen vinden we super lief

Social media is misschien wel de makkelijkste manier om je eigen wereld er iets rooskleuriger te laten uitzien. En daar is natuurlijk niets mis mee, want laten we wel wezen: niet alle dagen zijn om over maar huis te schrijven. Bij mezelf gooi ik er regelmatig een leuk filtertje over om er minder pips uit te zien. Daarnaast ben ik geen top fotograaf en schakel ik graag wat apps in voor de gewenste look & feel. Foto’s worden opgelicht, rimpeltjes verminderd, of mijn wallen weggewerkt. Ik ben dol op filters al kent het gebruik ervan ook zijn minpunten.

Op lange termijn kunnen ver doorgevoerde filters een bedreiging vormen op de interpretatie van ‘schoonheid’. Laten we onze kinderen leren wat echt is.

Social dilemma

Toch heeft het ‘filteren van je leven’ wel een social dilemma in zich. Het sociale dilemma zorgt ervoor dat we ons steeds meer afvragen wat het nut, de noodzaak en de gevolgen van sociale media eigenlijk zijn. We beseffen ons meer dan ooit dat sociale media ook een keerzijde heeft. In de nieuwe documentaire The Social Dilemma op Netflix worden dit soort keerzijdes ook bekeken en geanalyseerd. Zo blijkt onder meer dat ons schoonheidsideaal wordt beïnvloedt, omdat veel foto’s vol zitten met allerlei bewerkingen. En ja dat geeft voor veel pubers ook onzekerheid. Dat blijkt ook uit een recent artikel dat Metro publiceerde.

Ook zijn er filters waarbij je je hele gezicht kunt veranderen, kunt inkleuren, of grootte van je neus, ogen en oren kunt veranderen.

Filterfoto’s

Even snel een foto van je lekkere eten, die mooie vakantie, of die foto in nieuwe kleding. Vrijwel alle foto’s zijn tegenwoordig voorzien met een filter. Dat filter zorgt ervoor dat we er zelf altijd net iets leuker op staan en dat onze rimpels wegvallen. Het principe ‘puur natuur’ hebben we achter ons gelaten. Opzich is daar niets mis mee natuurlijk, maar het zorgt wel voor een steeds sterkere druk op kinderen/jong volwassenen om er ook zo mooi uit te zien. Daar heb ik nooit echt bij stil gestaan aangezien onze kinderen nog best vrij jong zijn! Toch wil ik ze wel meegeven dat je er niet altijd picture perfect op hoeft te staan!

Newborn mana, zonder een filter hingen die wallen op m’n kin

Zonder die filters en bewerkingen lijken onze foto’s een stuk minder leuk, maar wel veel realistischer. Het schoonheidsideaal wordt sterk beïnvloedt door social media en daar kan ook onzekerheid bij ontstaan. Mijn eigen kleintjes zijn zich er nog niet van bewust, maar op latere pre-puber leeftijd kan dat parten gaan spelen.

Filter up your life

Het eerlijke gesprek

Hoewel social media zich vooral voordoet als platform waar sociale contacten kunnen worden bevorderd, heeft het de toekomst van veel mensen sterk doen veranderen. Want wees nou eerlijk; wie kan er nu nog zonder? Toch zijn er steeds meer kanttekeningen bij het gebruik van social media, die we al eens eerder uitzochten voor jullie in deze blog.


En juist daarom is het belangrijk om met elkaar en met kinderen eerlijk het gesprek te hebben over wat normaal is en wat niet meer normaal is. Wellicht komt de onzekerheid om er dan niet bij te horen wel naar boven en meet jouw kind zich te veel aan het schoonheidsideaal. The social dilemma benadrukt ook dat we vooral vooraf goed moeten nadenken wat we plaatsen, voor dat foto’s voor altijd op het internet staan. Als moeder ben ik me daar ook sterk van bewust. Ik zal ze nooit op een beschamende manier weergeven!

Het bewerken van foto’s was altijd voorbehouden aan mediabureau’s, marketeers of fotografen die toegang hebben tot speciale programma’s. Met insta & Snapchat kun je al snel aan jezelf knutselen

Een nieuwe foto

Een goed voorbeeld begint bij jezelf. Dus laten we vooral in de toekomst ook een goed voorbeeld geven door die leuke vakantiefoto met jezelf erop zonder filter te plaatsen. Gewoon ouderwets puur natuur. In onze jeugd was die foto namelijk ook gewoon in het fotoboek terecht gekomen en konden vrienden en vriendinnen dat ook zien. Verder hoeft niet altijd alles op de foto en direct op social media te worden geplaatst. Soms is het fijn om juist even met elkaar te genieten van de mooie dingen om ons heen en dat even voor ons zelf te houden.

Dat zorgt voor een betere balans tussen social media en de realiteit. En helpt ons om op verantwoorde wijze om te gaan met social media. Mijn telefoon is dan ook gevuld met privé momenten. En daarnaast probeer ik mezelf xo puur mogelijk te laten zien, maar wel met klasse, te puur natuur hoeft echt niet altijd!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief