Nu de kinderen op hun fietsje de stad doorkruisen is een goedgekeurde fietshelm een must. In Nederland fietsen we bijna nooit met helm, waardoor de kinderen er niet zo heel happig op zijn als het nodig is, bijvoorbeeld in het buitenland. We reizen veel en de fiets gaat tegenwoordig vaker mee achter op de fietsendrager. En wist je dat er in veel Europese landen zeer strenge regels gelden als het aankomt op fietshelmen? Niet zo gek met het groot aantal ongevallen op de fiets. Je zult niet de eerste zijn die een letselschade advocaat moet inhuren. We vertellen je alles over de helmplicht in de Europse landen.
Helmplicht om letselschade te voorkomen
Mijn Zweedse collega vertelde over de helmlicht in Zweden en dat het ondenkbaar is dat kinderen zonder helm de straat op gaan. Ze kon dan ook niet geloven dat ik met mijn kindjes voor en achterop een fietszitje de drukke stad doorkruis. De helmplicht verschilt dan ook sterk per land , al zijn er ook een paar grote overeenkomsten. Met name de snelheid en de leeftijd is van belang. In Nederland geldt overigens wel dat je boven de 45 km/h een helm op moet zetten. Daarnaast dragen de meeste mountainbikers en snelle wielrenners ook een helm. Verplicht is het niet, maar het gezonde verstand werkt daarbij het beste!
Denemarken
Denemarken is naar eigen zeggen het tweede fietsland ter wereld waar het niet verplicht is om een fietshelm te dragen, ook niet voor kinderen. Je ziet ze overigens wel enorm veel in het straatbeeld aangezien de overheid heeft ingezet op een sterkere bewustwording van de veiligheid.
Helmplicht Duitsland
In Duitsland is de helm verplicht voor racefietsers en mountainbikers, maar niet voor fietsers, al denken velen dit wel. Het is meer een ongeschreven regel dat iedereen er eentje draagt en je wordt al snel aangekeken als je het niet draagt in het verkeer. Op een snelle e-bike, de zogenaamde speed pedelec ben je overigens wel verplicht om een helm te dragen. Wist je dat de eerste fiets in 1817 in Duitsland werd uitgevonden door een zekere Baron Karl von Drais, toch leuk om te weten.
Frankrijk
Voor fietsers tot aan 12 jaar is in Frankrijk een helm verplicht. Dit geldt overigens ook voor kinderen die in een fietszitje zitten. Als je op vakantie gaat naar Frankrijk en je wilt daar fietsen, neem dan zeker een goede kinderfietshelm mee om letselschade te voorkomen. Als volwassene ben je er namelijk verantwoordelijk voor dat kinderen hun helm dragen.
Groot-Brittannië
Vrijwel iedereen in Engeland, Wales en Schotland draagt een helm, al is het enkel onder 12 jaar verplicht. Fietsen wint aan populariteit in Groot- Brittannië al zijn de wegen er nog niet echt voor gebouwd.
Italië
Italië is meer een land van de vespa’s en scootertjes waar een helm verplicht is. De fietspaden zijn er niet heel goed aangelegd waardoor je ook niet heel veel fietsers in het straatbeeld ziet. Voor kinderen tot 12 jaar is een fietshelm verplicht dat dan ook echt aan te raden is met de chaos in het verkeer.
Oostenrijk
Ook in Oostenrijk ben je tot 12 jaar verplicht een helm op te zetten. In de Niederösterreich een kleine deelstaat geldt de verplichting zelfs tot 15 jaar. De helmplicht geldt ook op de openbare weg, de camping of vakantiepark. En zelfs wanneer ze achter op de fiets zitten.
Spanje
In Spanje is het verplicht om een helm te dragen voor zowel jong én oud. Spanje is streng als het op fietshelmen aankomt. Buiten de bebouwde kom moet iedere fietser een helm op. Al geldt er een nogal bijzondere uitzondering op de regel. Onder zware omstandigheden, zoals hitte, (of een steile berg) mag je je helm afzetten en geldt de helmplicht niet meer.
Zweden
Zweden heeft veel fietspaden al zie soms ook wel iemand op de weg fietsen. In Zweden is een fietshelm verplicht voor iedereen tot 15 jaar en daarna wordt het geadviseerd. De helm wordt wel heel serieus genomen waardoor je er iedereen wel eentje ziet dragen op de fiets, of in de fietskar. Veiligheid boven alles om elke vorm van letsel te voorkomen. Mocht je overigens een helm willen kopen en reis je naar Zweden, koop hier dan eentje gezien de grote prijsverschillen.
Zwitserland
Het type fiets maakt niet uit, de snelheid is de belangrijkste graadmeter of je helmplicht geldt. Als je harder fietst dan 20 km per uur dan geldt in Zwitserland de helmplicht. En tsja dat bereik al best snel als je even tempo maakt, of van de berg af fietst. Veiligheid voorop, dus zet er voor de zekerheid maar eentje op.
Waarom een helm
Een helm wordt aangeraden aangezien het je brein beschermt tegen harde klappen of een nare val. Het binnenwerk absorbeert de klap waarbij het eps-schuim wordt ingedeukt. Hierna kan het geen tweede klap niet meer absorberen. Het advies is dan ook om een nieuwe helm te kopen als je een flinke klapper hebt gemaakt. Een tweedehands helm is ook niet aan te raden omdat je de schade aan de binnenkant niet kunt zien.
Nu ben ik uiteraard benieuwd of jullie voor een helmplicht zijn, of juist niet?
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat