Delen vinden we super lief

Op 5 oktober is het de feestdag van Marjolein, ook wel Marjolaine en kan door mij en alle naamgenoten uitgebreid worden gevierd. Het is best tof dat je een eigen feestdag hebt naast je verjaardag! Ok, ok, in Frankrijk is het normaal dat er dagen in het teken staan van voornamen en kun je het zo gek niet bedenken of een naam wordt gevierd. Wellicht ook wel jouw naam!

Partytime

Aangezien we wel van een feestje houden, hangen we zelf de slingers op en zal 5 oktober in het teken staan van die leuke Marjolein die je kent. niet geheel onbelangrijk aangezien de naam toch ietwat uitsterft. Tenzij mijn kinderen me zullen vernoemen mocht ik ooit oma worden

Oorsprong

De naam Marjolaine is een Franse naam van Latijnse oorsprong. Ook is het een familienaam uit Savoye. In Nederland is het komen overwaaien en werd al snel Marjolein, of met de lange IJ Marjolijn. Marjoleintje van het pleintje werd ik vaak genoemd, of mayo, want mijn naam werd vaak afgekort.

Gerelateerde blog: Dat is mijn naam NIET, zo heet ik niet, naamfrustraties

De betekenis van de voornaam marjolein

De voornaam Marjolaine is geïnspireerd op de naam van een plant genaamd majorane in oud Frans, bij ons bekend als het muntachtige marjoraan. Het is de oregano uit de tuinen waarvan de Latijnse naam origanum majorana is. Deze plant wordt sinds de middeleeuwen in de Provence verbouwd en wordt gebruikt in apotheken, parfumerieën en als kruid in de keuken. Zelf gebruik ik het niet vaak geef ik schoorvoetend toe.

Sainte marjolein

Sainte ‘Marjolein’ wordt gevierd op 5 oktober. waarbij Saint Fleur d’Issendolus wordt geëerd die in de 14e eeuw een gastvrije non was in Quercy. De meeste voornamen die zijn afgeleid van een plantennaam worden gevierd bij de Heilige Bloem.

Geschiedenis

De naam Marjolaine was in Frankrijk sinds de 18e eeuw zeer bekend toen het voorkwam in een populair lied. Hij bleef echter tot de 20e eeuw zeer discreet. Kinderen kregen in de jaren 1940 vaker de naam die populairder werd in de jaren 1970. De voornaam Marjolaine bereikte in Frankrijk het record in 1990 met 356 geboorten. In nederland was dit zo’n 800 in de jaren 70

Het is vandaagdedag een zeldzame naam geworden, maar er zijn nog steeds meer dan 5.000 mensen die deze naam sinds het begin van de 20e eeuw hebben. De club van Marjolaine is in Frankrijk dus best groot.

Marjolein komt 17.000 keer voor. Bijna 4.500 vrouwen heten Marjolijn, 1.000 vrouwen dragen de naam Marjoleine.

Het karakter van de marjolein

Volgens de literatuur is de Marjolaine een autoritaire en sterke vrouw die graag leidt. Oops, ik zag mezelf toch als een iets softer en soms kleine beetje onzekere vrouw.. Als de Marjolein iets wil bereiken laat ze zich moedig en strijdlustig door niets weerhouden. Hoewel ze ernaar streeft om te behagen, wil ze graag bemind worden zoals ze is. Als machtige vrouw toont ze zich bezitterig en blijkt het een tijgerin te zijn als ze zich verlaten voelt.

Het bereiken van haar professionele ambities is essentieel voor Marjolaine. het is een dynamische vrouw vol passie en zal niet tevreden zijn om huisvrouw te worden. Tenzij ze haar ambities kan waarmaken via haar partner of haar kinderen. Vervolgens stelt ze zichzelf ten dienste van hun prestatie en trekt ze achter de schermen aan de touwtjes.

Bekende Marjolein

Verschillende beroemde persoonlijkheden in Frankrijk droegen of dragen nog steeds de voornaam Marjolaine. We kunnen bijvoorbeeld de Canadese actrice Marjolaine Hébert en de Franse actrice Marjolaine Poulain noemen, maar ook de zangeres en reality-tv-kandidaat Marjolaine Bui die zich bekend maakte in de show “Marjolaine and the millionaires”. In enderland kennen we Marjolein Bastin, Actrice Marjolein Keuning en Zangeres Marjolijn Touw

geboortekaartje, babykaart

Voornamen die er op lijken

Marjoline, Marjelaine, Marjolene, Marlène, Marlaine, Marylène, Marylaine, Marline, Mirjam, Marjolijn, Mariline,

Liedjes met de naam Marjolein/Marjolijn

We kunnen ook ons hart ophalen bij de vele liedjes die er over onze naam zijn gemaakt!

  • Marjolein van Bram Vermeulen
  • Marjolijn (ook: Grimas voor de maan) van Cornelis Vreeswijk 
  • Marjolijn van Get Ready!
  • Rozengeur en Marjolein van Herman van Veen
  • Wiegelied voor Marjolein van Corry Brokken
  • Marjolijne van Wim Sonneveld
  • Marjolein van Claudia de Breij
  • Marjolijn van Spring

En ook in Frankrijk kennen ze liedjes met de naam Marjolaine

We gaan er vandaag een feestje van maken!

passie verschil maken

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief