Delen vinden we super lief

Mijn zoontje heet Olivier en néé geen Ollie, Ol, Olliver op z’n Engels of viertje. Zijn naam is Olivier, op z’n Amsterdams. Bij Yvette is het gekgenoeg anders. Yvie, yvielieve, Yve, de naam heeft verschillende varianten. Als we haar Yvetteke noemen, snauwt ze. Néé mama, ik heet Yvette. En ook niet Yv-et-te helemaal gearticuleerd, nope, haar naam is op z’ n Frans á la Yvet. Ook Humberto was onlangs not amused dat zijn naam steeds verkeerd wordt gespeld en uitgesproken. Op Twitter schrijft hij;

mijn naam

”Blijft kennelijk toch heel erg moeilijk die naam,” schrijft Humberto bij zijn tweet. Volgens hem is het foutje heel vaak gemaakt. ”Alle kranten en al 20 jaar……” Achja een foutje zit in een klein hoekje.

Het spellen van namen uit andere culturen is extra lastig. Ik denk dat velen hun naam altijd moeten spellen.

Naam afkortingen

Marjolein, wordt al snel Marjo, Mayo, Mar of Lein. Ik ben er aan gewend al blijf ik voor mijn collega’s Marjolein. Het afkorten is ook zo amicaal. Toen ik mijn collega Vic noemde en hij me hier terecht wees met “ Ja, Victor ”, snapte ik het helemaal en kreeg ik het schaamrood op mijn kaken. Ik doe het zelfde wat ik zelf bloed irritant vind. En dan heb ik het nog maar over afkortingen.

Pesten

Dan denk ik met weemoed terug aan mijn kinderjaren. Wat was het zwaar voor Rik (is te dik) Lies (die stinkt naar kattenpis) en Kim die is toch niet zo slim. Er zijn vele namen die leuk klinken, maar die op de vreselijkste dingen rijmen. Wat hebben deze kind eren het moeten ontgelden. Sommige ouders hebben niet echt nagedacht bij het kiezen van de naam van hun kindje. Of zie ik het verkeerd?Want elke naam rijmt immers wel ergens op. Ook Kay, mijn man werd gepest met zijn naam. Is het een jongen of meisje? Kay, gay werd in 1 zin genoemd en ook Lucky luck werd niet vergeten: Kai, kai, kai en dan laat ik alle Thaise gerecht met ‘kai’ nog achterwegen. De klasgenoten hadden echter een beetje pech, hij was assertief genoeg om er tegen in gegaan. Het pesten was dan ook van korte duur.

Altijd wat

Bij het kiezen van de namen van m’n kids heb ik gelet op wat er op rijmt. Ook de afkortingen vond ik belangrijk. Maar eerlijk is eerlijk een kind heeft een grote fantasie en kan met iets onzinnigs komen, dat vervolgens een hele klas over neemt. En al heb je een normale naam, dan heb je rood haar, heb je sproeten, ben je iets dikker, dun, te slim, een bril. Er is altijd wel wat. En als je te klein of groot woont, een lelijke jas hebt of een scheve neus hebt, kinderen weten altijd iets te vinden als ze een kind in de klas als pispaal zien. En al kies je een naam die volgens jezelf pest-proof is, dan weten kinderen het wel zo te verbasteren dat het nog pestbaar is. Zo hadden de ouders van DJ isis nooit durven dromen, dat het in deze tijd hele andere associaties met zich meebrengt. Geen haar op het hoofd van een ouder om hun kind nu Isis te noemen. En op Sophie rijmt niks, maar soo-hoof is doof hoorde ik vorige week op het schoolplein.

Gekke naam

Een grappig verhaal dat ik op een namen forum las gaat over Pippa en Coco. 2 onwijs leuke namen, tot je in het buitenland bent. Pippa betekent in het grieks ‘pij*en’, in het Italiaans ‘f*ck op’ en in het Zweeds betekent het ‘vrijen’. Coco betekent in het frans ‘gek” en ‘poep’ in het Portugees. Best grappig dat je dan als poep & pijp door het leven gaat. Het is uiteindelijk hoe je er zelf mee om gaat. Als je sterk genoeg in je schoenen staat kun je elke naam aan. Dus Yvet retteketet, Olivier het rare dier & Lucas-plas geven we gewoon een dosis zelfvertrouwen mee. Echt niet dat ze gepest gaan worden. Wellicht omdat ze zo’n rare vader hebben, maar dan schiet ik kwel in de bres.

Ken je ook iemand die een hekel heeft gekregen aan zijn eigen naam door pesterijen van vroeger? En hebben jullie er als ouder rekening mee gehouden bij het kiezen van een naam, of gelet op de afkortingen? Ik ben benieuwd. En die collega van me noem ik nu uiteraard Victor. En voor jullie,… het is dus Olivier, O-li-4 ;-D

Gerelateerde blog: Hij is er!! En hebben hem vernoemd naar 3 bijzondere personen

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

julianatoren


Delen vinden we super lief