Delen vinden we super lief

bakfiets

Hoe vervoer jij je kinderen op de fiets? In ons fietsland kan dat op veel verschillende manieren en met de gezinsuitbreiding veranderde ik mee, uit praktisch oogpunt. Mijn moederfiets was een fijne eerste aanwinst waar ik zowel voor als achterop een fietszitje had. Bij de komst van kindje nummer drie stapte ik over op een bakfiets dat al snel werd vervangen door de beste fietskar die ik me kan indenken.

Thule Chariot Lite, Thjule, kidnerkar, kinderkarren, kinderwagen, vervoer, veilig, kwaliteit

Fietskar, chariot & trailer

Deze fietskar, ook wel ‘chariot‘, of ‘trailer‘ genoemd, is een aanhangwagen voor 1 of 2 kinderen die je eenvoudig achter je fiets kunt bevestigen. De wagens vond ik nooit echt ‘sexy‘ om mee te rijden en gelukkig hebben ze hier een enorme inhaalslag gemaakt. Inmiddels ben ik om en staat er een Thule fietskar op onze oprit, waarbij veiligheid en fashion hand in hand gaat!

De lichtgewicht Thule Chariot Sport is gemaakt van hoogwaardige materialen waarmee je kunt joggen, fietsen en wandelen

Het design, ontwerp en vernuftigheden zijn naar een veel hoger level getrokken! Een fietskar is echt een veilig en praktisch alternatief voor een fietszitje en het is zo leuk voor die ukkies. Bij de aankoop van onze beste fietskar werd ik op veel tips en tricks gewezen die ik graag met jullie deel….

7 ultieme tips & tricks bij de aanschaf van een fietskar

De benaming fietskar klinkt mijn inziens iets banaal, maar je kunt het beestje het bestje bij zijn naam noemen. De Engelse benaming Chariot, of trailer wordt overigens ook veel gebruikt. Hiermee vervoer je max 2 kinderen die niet ouder zijn dan 7 jaar, op een comfortabel manier. Bij de aankoop heb ik veel geleerd en deel graag de volgende 7 tips en eye openers.

Thule Chariot Lite, Thule, kidnerkar, kinderkarren, kinderwagen, vervoer, veilig, kwaliteit

1. Kooiconstructie

De beste fietskar heeft een ingenieus en veilig in elkaar gezet systeem met een kooiconstructie waarbij je kindje laag bij de grond zit. (Hoe lager het zwaartepunt, hoe beter de wegligging) De wagen zal door het stabiele framewerk niet snel omvallen en mocht je onverhoopt een botsing hebben, dan zijn de kleintjes goed beschermd. Dit is van groot belang, aangezien je je grote rijkdom achter je hebt rijden! Het frame is veelal gemaakt van aluminium waardoor het licht van gewicht is en absoluut heel stevig en veilig. Je bent verzekerd van optimale bescherming als je voor kwaliteit kiest qua kooiconstructie! Let op! Ieder merk hanteert andere kwaliteitseisen, let hier op!

Multisportieve trailer – Thule Chariot Lite 2 de beste fietskar voor de actieve ouder

2. De beste fietskar & leeftijd

Net als bij een fietszitje kun je met een fietskar gaan rondrijden als je kleintje zelfstandig kan zitten. Wel zijn er babyschalen verkrijgbaar en bij veel modellen kun je er eventueel een babystoel in zetten. Laat je hier zeker goed over informeren als je al vroeg aan de wandel wilt gaan! Er zijn fietskarren in de markt waarbij je bij je keuze extra goed moet opletten of de vering wel goed is! Je wilt immers ten allen tijden de schokken opvangen tijdens het fietsen. Kies altijd voor kwaliteit bij jouw keuze voor de beste fietskar!

De Thule Chariot Cab is voor actieve gezinnen een ideale dagelijkse kinderwagen. Dankzij de robuuste constructie is hij voldoende stevig om zowel dagelijkse slijtage als veranderende weersomstandigheden te trotseren. Incl. kit om te fietsen en te wandelen.

3. Aantal kinderen

Er zijn fietskarren voor 1 en 2 kinderen, waarbij de editie voor twee kindjes breder is en daardoor stabieler op de weg ligt. Deze fietskar is daardoor wel minder wendbaar en iets zwaarder. Het tweepersoons model heeft weer iets meer bergruimte. Met een fietskar met 2 zitplaatsen kun je variëren en diverse combinaties maken zodat het kan meegroeien met jouw gezin. Twee kids naast elkaar, een babyschaal, of een autotoel is eenvoudig te instaleren. Kijk dan ook goed welk model past bij jouw gezinssituatie. De beste fietskar voor de één kan een crime zijn voor de ander.

4. Multifunctionele Fietskar

Vooral in Frankrijk zijn er velen die de fietskar ook als buggy gebruiken. Let hierop bij de aanschaf of je fietskar ook deze functie heeft. Het is snel af te koppelen waardoor je heel flexibel bent. De stad, het park, de dierentuin, je kunt overal naartoe zonder nog een extra buggy mee te hoeven sleuren. Daarnaast zijn er ook modellen die als jogger te gebruiken zijn. Met een fietskar kun je dus diverse activiteiten ondernemen.

En met extra accessoires zijn er modellen waarmee je zelfs kunt skiën, hoe tof is dat! Wat ik ook heb gekocht is een spiegeltje om de kinderen achterin te kunnen zien. Dat is meer een gadget, maar wel leuk.

5. Soort fiets

Bedenk vooraf met welke fiets je de fietskar zult gaan gebruiken. De koppeling kan namelijk verschillen, merkten wij bij onze fietsen. Dit hebben we opgelost door een universele koppeling te installeren die er makkelijk omheen klemt. De wens is om een E-bike te kopen en ook daar zal ik dan wederom op gaan letten.

 Of het nu gaat om fietsen, wandelen, hardlopen of langlaufen: het enige wat u nodig hebt, is een Thule Chariot.

6. Kwaliteit

We hadden het al over de kooiconstructie, maar ook de onderkant is van belang en het materiaal waar de trailer van gemaakt is. Kies bijvoorbeeld voor een hardschalen onderkant en niet voor een zwakke nylon bodem. Naast dat het makkelijker te reinigen is, zal het minder snel slijten. Check ook de ritsluitingen, hoe het afgewerkt is en of het van alle gemakken is voorzien voor je kleintje. Met name op langere tochten willen de bandito’s er uiteraard wel comfortabel bij zitten.

En let op, of de fietskar een goede spaakafscherming heeft. Niet alle modellen beschermen de nieuwsgierige kinderhandjes voor de ronddraaiende wielen.

4 seizoenen, 4 activiteiten, 1 kinderwagen

7. Opbergruimte

Een bakfiets kun je buiten laten staan met de juiste beveiliging. Ook kan dat met een fietskar, al berg ik die wel liever op in de schuur, of in onze kofferbak. Om de kar eenvoudig mee te kunnen nemen op uitjes heb ik er op gelet of de fietskar goed in te klappen is en in mijn achterbak past.

Samen met een fietsendrager voor de fietsen, kunnen we dan ook ook langere avonturen beleven. Bedenk dat een fietskar breed is en ruimte in neemt. Het moet dus wel in jouw leefomgeving passen, al zijn de meeste fietskarren ook aanvoudig in te klappen! Test dit ook uit bij de aankoop. Er zitten fietskarren tussen die onmogelijk zijn in de omgang!

Kies voor duurzame fietstrailers voor een veilige, comfortabele rit, die je makkelijk in een kinderwagen kunt omtoveren zodra je jouw bestemming hebt bereikt

Belangrijke informatie

Bij het kopen van een fietskar kun je zelf letten op de wettelijke voorwaarden, al hebben de grote merken hier absoluut richtlijnen voor. Je ziet vaker bij onbekende, merkloze merken dat onderstaande richtlijnen niet altijd worden meegenomen. Mijn advies: kies voor kwaliteit bij het vervoeren van je kindjes en let op de volgende belangrijke fietskar vereisten:

  • Fietskarren mogen zelf niet breder zijn dan 1 meter, niet langer dan 2,5 meter en zwaarder dan 80kg (incl de lading). Er mogen ook max 2 kinderen in vervoerd worden.
  • nb: de Thule fietskarren zijn gemaakt om één of twee kinderen te vervoeren tot een maximaal gewicht van 22 kg per kind.
  • Past de fietskar op jouw fiets, is de fiets met name veilig genoeg en kan het überhaupt een fietskar trekken? Mijn omafiets was geen succes en er werd dus een goede fiets aangeschaft!
  • Check de koppeling van de fietskar, is er een extra borging mogelijk, heeft het een parkeerrem en check bij het testen de remweg!
  • In Nederland ben je verplicht om in het donker goed zichtbaar te zijn met een rode reflector én een achterlicht. Ga je op reis, check ook de lokale wetgeving!– Wellicht is het verplicht om ook je kleintjes een helm te laten dragen.
  • Heeft het merk een mogelijkheid om een babyschelp, of peuterschaal te installeren?
  • Kindjes zijn nieuwsgierig en check of iedere zitplek afgeschermd wordt van de wielen.
fietsen met, fietsen, bring your ride, bike, thule, mountainbike, fietsendrager, musthaves, dakdrager
Past jouw fietskar ook in je kofferbak?

Tot slot

Fietsen met een fietskar vergt oefening. De remweg is anders, je neemt bochten ruimer en ook het installeren van de jogwiel was even puzzelen. Ook hield ik er tijdens het fietsen rekening mee dat je bij een kruispunt, of stoplicht niet te dicht bij een uitlaat moet gaan staan. (de utitlaatgassen kunnen zich namelijk ophopen in de fietskar). Op vakantie was het zo leuk om de omgeving samen te ontdekken en ging overal mee naartoe.

In Parijs was de stijgende weg richting de Sacre Coeur wel even een uitdaging, maar we hebben het gered en downhill, was het een feestje met onze Thule Chariot Sport. Succes met jouw keuze en laat je het weten als je weet welke fietskar de ideale match is?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief