Delen vinden we super lief

Deze week is ons meisje acht maanden oud. In die maanden heeft ze zo veel geleerd. Ze “kletst” heel wat af, tijgert de hele kamer door en kan rechtop zitten. Dat laatste betekent ook dat ze binnenkort voor het eerst mee mag op de fiets. We hebben ons eerste ritje nog niet gemaakt maar dat gaat niet lang meer duren. De voorbereidingen zijn wel al gemaakt zodat ze straks veilig mee kan op de fiets.

Best spannend zo’n eerste fietsritje

Haar grote zus was ruim een jaar oud toen ze voor het eerst voorop mijn fiets zat i neen fietszitje. We waren net verhuisd en ik had mezelf getrakteerd op een echte mamafiets. Best spannend om haar voor het eerst voorop mijn fiets te zetten. Na één oefenrondje waren we er niet meer af te slaan. Mijn peuter meisje heeft al een hele tijd geleden het voorzitje verruild voor een achteropje. Binnenkort gaan we met z’n drieën op mijn fiets.

De perfecte fiets

veilig

Ik ben helemaal blij met mijn mamafiets. Perfect om zo veilig mogelijk samen er op uit te gaan. Het heeft een breed stuur waar het stoeltje perfect op past, een makkelijke instap en een stevige tweepoot standaard. Mamafietsen zijn lekker stevig en daardoor wel wat zwaarder. Je kunt het jezelf natuurlijk nog makkelijker te maken door een elektrisch exemplaar aan te schaffen. Best fijn zo een extra zetje in de rug. Om het helemaal makkelijk te maken kan je elektrische fietsen online kopen.

Thule Yepp 2, Yepp mini, yepp maxi, yepp 2 mini. eerste fietszitje, fietszitje, het beste fietszitje, veiligheid, het fietszitje voor e-bike, de beste fietszitjes, veiligste fietszitje

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ik herinner me nog goed hoe we eind jaren tachtig, met de hele familie een fietstocht gingen maken op de Veluwe. Mijn broer en ik al heel stoer op onze eigen fietsjes. Mijn kleine broertje achterop bij mama. Daar ging het mis. Het fietsstoeltje zat niet goed vast en hij kukelde zo van de fiets. Gelukkig viel het mee en was de kleine jongen vooral flink geschrokken. Het zal je verbazen hoeveel kinderen er op de eerste hulp terecht komen doordat ze met hun voetje tussen de spaken terecht zijn gekomen.

fiets, fietstocht, e-bike, fietsen,

Tips om veilig te fietsen met je kindje

Ik vind het heerlijk om ‘lekker Hollands’ op de fiets te stappen. Geen vervoermiddel brengt je zo goed van deur tot deur. Geen files, je kan vaak voor de deur parkeren en je bent meteen lekker actief bezig. Hoe kan je nou zo veilig mogelijk voor- of achterop zitten?

  • Kies voor een veilig stoeltje dat voldoet aan de laatste Europese veiligheidsnormen. Met de komst van de snelle e-bikes zijn deze normen recent aangepast! Check dan ook of de keuze voor het beste fietsz*itje voldoet aan deze normen.
  • Monteer het stoeltje op de juiste manier. Dat betekent dus ook dat het moet passen op je stuur of bagagedrager. Bij de mamafiets zit je wel goed. De fiets van mijn man is een ander verhaal. Hij heeft wel een stoeltje maar niet ieder systeem past op zijn smalle bagagedrager.
  • Voorkom dat er voetjes tussen de spaken komen of vingertjes tussen de veren van je zadel. Hiervoor kan je spaakafschermers zadelveerbeschermers kopen.Scherm de spaken af zodat er geen kleine voetjes tussen de spaken komen. Gelukkig kan je spaakafschermers op de groei kopen.
  • Check altijd even of de voetriempjes en de gordeltjes goed vast zitten. Ik ben zelf wel blij met de vijfpuntsgordel. Daarmee zit de kleine zeker stevig vast.
  • Extra veilig met een fietshelm. Je ziet het nog niet zo vaak in Nederland maar als je het echt veilig wilt zet je een stoer kinderhelmpje op.

Fietsen maar!

Dus niet zo, maar voetjes vast en idealiter ook een helm!

Als dat allemaal goed zit hoef je alleen nog maar op je fiets te springen en trappen maar. Niks zo lekker als met de hele familie op de fiets! En ga je er graag op uti met je kleintje, dan is wellicht een fietskar ook een goede manier om te blijven fietsen. In ieder geval heel veel fietsplezier!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief