Delen vinden we super lief

Productontwikkeling heeft in de babymarkt een grote vlucht genomen. De grote vraag is dan ook wel, of de verzorging en het vervoer van onze kinderen niet te afhankelijk wordt van de techniek? Draaien we niet een beetje door qua babytrends? Wat zal de toekomst ons gaan brengen als het gaat om mobiliteit en verzorging van baby’s en kinderen? Carola Siksma is hoofdredacteur van het vakblad BabyWereld en blogt over babytrends in de markt. In haar baby trenddocument 2020 geeft ze aan niet raar op te kijken als we ons straks op andere manier verplaatsen dan nu het geval is.

Er worden bijvoorbeeld al bestellingen gedaan en pakketten verstuurd via drones. Ook rijden er inmiddels auto’s die je niet zelf hoeft te besturen. Het is een kwestie van tijd voor we onszelf zwevend verplaatsen in kleine units net als de Jetson’s aldus Carola. De ontwikkelingen gaan ook hard op het gebied van het vervoer van kleine kinderen. In onderstaand overzicht vol babytrends staan haar uitgelichte trends voor gezinnen van de toekomst. En veel ontwikkelingen spreken me zeer aan! Of jou juist niet? Lees snel verder…

Baby Innovations 2020

Babytrends: elektrische en recyclebare kinderwagens


Een recyclebare kinderwagen of een elektrisch aangedreven kinderwagen is niet nieuw. Een vooruitziende ontwerper bedacht een kinderwagen die helemaal is gemaakt van recyclebare kunststoffen. Je ziet het bij verschillende babymerken terugkomen op de negenmaandenbeurs.

Er is zelfs al een buggy waarvan de onderdelen voor 80% kunnen worden gerecycled en in plaats van klinknagels hebben de ontwerpers schroeven gebruikt. Ouders kunnen daardoor zelf makkelijk een onderdeel kunnen vervangen. En ook is de eerste elektrisch aangedreven kinderwagen gelanceerd op de Kind & Jugend beurs. Ideaal voor als je een helling op- of af moet lopen, of in Amsterdam centrum waar de grachten veel uitdagingen brengen. Er zitten slimme sensoren in de duwstang die je helpen met duwen of tegenhouden en zorgen tegelijkertijdvoor de juiste ondersteuning.

De buggy van Joolz is gemaakt van pet

De kinderwagens van vandaag kun je helemaal customizes naar eigen wens. Ook hebben velen grote geïntegreerde zonneschermen, ingetogen kleuren en veelal zwarte, trendy frames. Het oog wil immers ook wat!

En als de ontwikkelingen in raptempo doorgaan, is een kinderwagen in 2050 wellicht wel helemaal niet meer zo handig als we ons zwevend in units gaan vervoeren. De producten worden immers steeds meer high tech!

Modulaire autostoelen

In de autostoelenindustrie zijn er ook veel trends te spotten. Hier zijn veiligheid, functionaliteit en comfort de voornaamste pijlers. De nieuwste autostoelen voldoen aan de nieuwste EU richtlijnen en zijn i-Size proof. Dat wil zeggen dat je kinderen zo lang mogelijk achterwaarts kunt vervoeren met een idolize (meest veilige manier van vervoeren)

Er verschijnen ook steeds meer roterende autostoelen en dat is weer handig bij het in- en uitnemen van je kind. Iedere ouder kent het probleem van de zware autostoelen. Wat heb ik met de drie kids veel gesjouwd. Nog geen 6 jaar geleden zagen de babytrens er toch anders uit. Een oplossing naar mijn hart zijn de modulaire autostoelen met uitneembare verkleiner waarmee je de baby eenvoudig uit de auto tilt en dicht bij je kunt dragen. De schaal en onderstel blijven achter in de auto, geen wonder dat onderstaand stoeltje in de prijzen is gevallen!

Digi baby en smart nursery’s: zal de techniek het overnemen?

Ook in de babykamer kun je vandaagdedag steeds meer techniek terugvinden. Denk aan weegschalen, nachtlampjes met een slaapprogramma, echo apparaten die je thuis kunt gebruiken, sokjes die de hartslag meten en over het kindje waken. En ook zie je smart nursery’s, babyfoons met diverse functies zoals camera, slaapliedjes en kamertemperatuurmeter die aangesloten kunnen worden op smartphone, tablet of computer. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is al ontworpen.

Het nieuwste van het nieuwste zijn babyfoons die de ontwikkeling van het kindje volgen. Deze data kun je zelfs met familie en kraamzorg delen mocht je dat willen. En als je een huilbaby hebt, biedt een wieg met 5 ingebouwde wiegbewegingen wellicht uitkomst! Het wordt ouders steeds makkelijker gemaakt.

Het meten en wegen dat bij de consultatiebureau’s wordt gedaan, wordt steeds meer overgenomen door techniek die nu door ouders zelf in huis gehaald kan worden. De privacy van gegevens is gezien het risico van hacken van producten, nog wel een aandachtspunt bij deze productsoorten. En in hoeverre leren ouders nog vertrouwen op hun eigen intuïtie? Meten is weten, maar in hoeverre is het nodig om alles op de voet te volgen?

Nabootsen van de moederborst

Met borstvoeding geef je je kindje de beste start, maar er komen steeds betere babyflessen op de markt die op de moederborst lijken in vorm, lengte en gevoel bij het geven van de fles. Anatomisch gevormd heet dat en daarmee wordt de fles steeds beter geaccepteerd. Om kindjes niet te lang op hun flesje te laten wachten zijn er zelfs apparaten waarmee je met één druk op de knop, als een kop koffie, een flesje melk kunt maken. Er zijn ook borstkolven die werken met druk en massage en zo de zuigtechniek van de baby imiteren. Overal is aan gedacht bij de huidige babytrends.

Voor extra comfort en meer melkopbrengst zien we qua babytrends draaibare borstschilden met een wijdere openingshoek. Ook op het gebied van steriliseren zijn er babytrends gespot. We zien zelfs een compleet nieuwe techniek opkomen. In plaats van steriliseren in een magnetron of met heet water of stoom kunnen flessen, spenen en andere artikelen nu razendsnel met UVC led worden gesteriliseerd. Ideaal!

Geen babyuitzet meer kopen maar delen?

Bezit wordt in de huidige maatschappij minder belangrijk. Duurzaamheid begint steeds belangrijker te worden en we willen ons huis niet meer volstoppen met producten. Vooral jonge ouders denken meer na over de aarde die we aan onze kinderen en kleinkinderen nalaten. Waarom zou je een complete, dure uitzet aanschaffen die maar zo kort wordt gebruikt? Het delen van producten met andere ouders, of leasen wordt steeds gangbaarder. Je kunt tegenwoordig zelfs auto’s, complete Ikea inrichtingen en fietsen leasen. Het scheelt in de portemonnee en is goed voor het milieu. Het zal me niets verbazen dat deze ontwikkeling een grote vlucht nemen.

Bepaalde babyproducten lenen zich goed voor de deeleconomie, of huurmethode. Denk daarbij aan een box, ledikant, kinderstoel, kinderwagen, buggy en speelgoed. Die kunnen gerust een tweede, derde, of vierde ronde mee. Dat verklaart de opkomst van babytheken; een bibliotheek voor babyspullen en organisaties waarbij je babyproducten kunt leasen, zoals Wheely, Mr Beetle en BabyLoop.

High tech babyproducten gespot op de
Kind & Jugend beurs

In onze babymarkt zijn echter producten die niet zo makkelijk kunnen worden gedeeld vanuit hygiënisch oogpunt, denk aan babyflessen, spenen, slangen en borstschilden van kolven en matrassen. Veiligheid is ook wel een ding, want het is bijvoorbeeld lastig om te beoordelen of een autostoel eerder bij een ongeluk was betrokken en dus niet meer veilig is…

Duurzaamheid in de babymarkt

Het is geweldig dat er steeds beter wordt nagedacht over het gebruik van duurzame materialen, ook op het gebied van voedsel, wasmiddelen en duurzame cadeaus. De recyclebare kinderwagen en buggy is een fantastische babytrend. En ook zijn er nu verzorgingstassen die je lang kunt gebruiken, van luiertas tot school- en werktas, gemaakt van eco leer en gerecyclede PET flessen. Een ander voorbeeld zijn speelgoedblokken gemaakt van duurzaam materiaal die kunnen worden gebruikt van kinderen van 0 tot 6 jaar!

Deze babytrends zal ik met plezier verder op de voet volgen. Ik ben heel nieuwsgierig naar wat de toekomst ons zal brengen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief