Delen vinden we super lief

Met de kids naar het museum is over het algemeen leuk wanneer het museum een beetje is toegespitst op kinderen. Ga je met je kind naar een museum wat vol hangt met schilderijen, dan zal de aandacht snel verslappen. Een kind wil avontuur, spannende dingen beleven en er dagen over kunnen praten. Het is leuk om samen inspiratie op te doen en een geweldige dag te beleven. En dat kan, in Hoorn met de museum Stoomtram!

Hoorn is de bakermat van de stoomtrein. Deze uittip is een geweldige opsteker voor je kinderen, maar je zal zelf als ouder ook een fantastische beleving meemaken. Een retourtje Hoorn-Medemblik kan op simpele wijze online worden aangeschaft.

Een tijdreis maken met de stoomtram

Hoorn ligt via de Hoornse hop aan het Markermeer en is een stadje wat zo’n 73.000 mensen herbergt. Als trekpleisters heeft Hoorn een aantal leuke musea en de jachthaven. Eén van de aantrekkelijkste musea voor kinderen is het stoomtram museum. Een museum wat is gesetteld in het station van Hoorn, maar ook de tram zelf is een museum.

De reis per stoomtram gaat van Hoorn naar Medemblik en voert langs een 8-tal oude stationsgebouwen, die allemaal hun eigen karakteristieke eigenheid hebben behouden. Zoals alles in 1926 er uit zag, kun je anno 2019 aanschouwen vanuit de tram. Deze stamt uit 1826. Op een aantal stations is er de mogelijkheid om de ouderwetse stoomtram uit te stappen.

Een unieke belevenis

Een historisch object als het nog met de hand bediende hijskraantje uit Wognum, kun je van dichtbij bekijken. Ook perronnetjes van Twisk en Opperdoes zijn te bezoeken. Alle stations zijn weer anders. Het station in Medemblik, wat het eindpunt is van de tijdreis Hoorn-Medemblik, Heeft een opvallen hoog en groot stationsgebouw.

Twisk en Wognum hebben beiden een brievenbus op het station, welke uit de twintiger jaren dateert. Postconducteurs leegden vroeger de postbussen en namen de post mee op hun verdere reis. Tegenwoordig gebeurt dit ook weer door de conducteurs van de stoomtram. Voor kinderen een ware belevenis!

Maak er een spannende dag van!

Kinderen zullen nog dagen praten over de stoomtram van weleer. Sinds kort heeft het stoomtrammuseum een nieuw programma, wat een ontdekkingstocht is voor jong en oud. Een reisgids neemt je 100 jaar mee terug in de tijd. Hij verteld over de tram en alles wat er bij komt kijken om deze rijdende te houden.

Deze speciale stoomtramreis zal beginnen met het terrein rondom het station te verkennen. De gids zal je bijvoorbeeld meenemen naar het seinwachtershuisje. De seinwachter vertelt je over de werking van de seinen en hoe alles vroeger in zijn werk ging. In het Bello Atelier, wat gevestigd is in het stationsgebouw, kun je vervolgens je eigen trein bouwen. Daarna stap je op de tram.

Je komt o.a. op het plattelandsstation Wognum waar het inladen en lossen van goederen kan worden meegemaakt en waar je zelf ook mee mag helpen. Het gaat er aan toe zoals 100 jaar geleden. Nadat je nog even een kijkje bij het kolenvuur van de locomotief hebt genomen is na ongeveer 2.5 uur deze spannende tijdreis afgelopen. Deze belevenis kan iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag in augustus worden ervaren. Kijk voor de juiste tijden op de website .

Evenementen

Met de museumstoomtram kun je het gehele jaar door leuke, spannende tramreisjes met je kinderen maken. Ook worden er evenementen georganiseerd die bij ouders en kinderen zeer in de smaak vallen. Wat te denken van een sprookjesachtige rit rond de kerstdagen? De kerstman is ook aanwezig en begeleid groot en klein vanaf een in prachtige kerstsferen gestoken perron in Hoorn naar het kerststation in Medemblik. Een comfortabele, warme reis waarvan je, met een beker warme chocolademelk, heerlijk kunt genieten. De kinderen krijgen een leuk cadeautje bij terugkomst in Hoorn. Dit kerstreisje kun je maken van 23 t/m 29 december en kan online geboekt worden.

Naar de bollen….

Met de tram dwars door de bollenvelden rijden. Genieten in het voorjaar van de bloeiende voorjaarsbloemen. Tulpen maar ook van andere bloeiende voorjaarsbollen kan het hele gezin genieten. Opa, oma en de rest van de familie, allemaal op de Tulpen Express. Deze rit is, gecombineerd met alle historische attracties, een dagje uit met een dubbel karakter, genieten van de bloeiende bollenvelden en spannend door de geschiedenis van alles wat met de stoomtram te maken heeft.

Vanaf half april rijdt de Tulpen Express van Hoorn naar Medemblik en ben je verzekerd van de bloemenpracht op de velden en de prachtig versierde stationnetjes langs de route. Houd wel even de website in de gaten. Hebben we een koud voorjaar en bloeien de tulpen wat later, dan gaat de Tulpen Express later rijden. Het kan bij een warm voorjaar ook eerder zijn! Met de Tulpen Express stoomtram begint de lente!
Kijk voor alle informatie op de website.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaatDelen vinden we super lief