Delen vinden we super lief

Je bent nooit te jong voor het museum! En gelukkig weten heel wat musea dat tegenwoordig maar al te goed. Allebei mijn meisjes waren pas een paar maanden oud toen ze voor het eerst, al slapend in de kinderwagen, tussen de schilderijen door werden gereden. Vandaag stond het Frans Hals Museum in Haarlem op de planning. Een echte aanrader want ze hebben de hele zomer lang een super leuke familietour op het programma staan. Ik heb nog geen schoolgaande kinderen maar kon niet wachten om met met de kids richting dit prachtige museum te gaan.

Het museum in de zomer

De zomervakantie is natuurlijk hèt moment om er op uit te gaan met de kids. Amelie begon al een beetje te mopperen over de hitte. Goed nieuws: in het museum is het altijd prima vertoeven. Of het nou warm, koud of heel erg nat is.

Binnen is het aangenaam en helemaal leuk: het Frans Hals museum heeft een prachtige binnentuin waar ook heel wat te beleven is. Zoals de zandtafel, want wat is er nou leuker dan ‘bouwen’ met zand. En dat allemaal in hartje Haarlem.

Haarlems pracht

Het museum bestaat uit twee panden. Wij gingen naar het ‘Hof’, omdat het daar deze zomer voor kinderen extra leuk is! Alleen het straatje waar het museum aan ligt, is al schilderachtig mooi. Ik krijg een op en top vakantiegevoel van dit knusse oud Hollandse straatje. Binnen waanden we ons in de Gouden Eeuw waar onder andere werken van Frans Hals te zien zijn.

Klaar voor de start!

Na een lekker koud drankje op het terras van het museumcafé wagen we ons aan de kunst. Voor alle jonge bezoekers ligt er een ontdekboekje klaar. Gewapend met het familieboekje en een potlood zijn we klaar voor de start!

Kids op ontdekkingstour

We zoeken naar overeenkomsten, maken zelf verhalen en laten onze fantasie zijn vrije loop gaan. We praten, kijken en hebben ons fototoestel in de aanslag. Zo klein als ze is, vindt Amelie het prachtig. Met haar eigen boekje het museum ontdekken. Potlood in de hand en ‘aantekeningen’ maken. En dan is daar ook ineens, tussen al die schilderijen, een prachtig 17e eeuws poppenhuis. En laat dat nou net het favoriete speelgoed van ons meisje zijn. Ze kijkt haar ogen uit.

Teken je eigen held

Voor eventjes ben je zelf ook een echte kunstenaar. Sjablonen liggen klaar om je een handje te helpen. Zo kan iedereen zijn of haar eigen superheld creëren. Geef je kunstwerk een mooi plekje aan de muur. Voor je het weet hangt je eigen werk gewoon in Het Frans Hals museum! Wie wil dat nou niet? Thuis kunnen we nog lekker door kleuren aan de kleurplaat achterop het boekje.

Finish!

Bij de finish liggen medailles klaar, die je zelf kunt opleuken. Op een echte ouderwetse typemachine kan je een lofdicht schrijven voor je opa, oma of wie dan ook. Maar Amelie’s absolute favoriet zijn de kroontjes. Fanatiek stempelt en kleurt ze er op los. De rest van de dag moeten mama en oma ook een kroon dragen. Met onze kroontjes op, gaan we op de foto in het 17e eeuwse Haarlem. Daarna wil ze nog even terug schilderijen kijken. 🙂 ’s Avonds blijven we nog even in de 17e eeuw en lezen uit ‘Nijntje x Rembrandt‘.

Frans Hals voor jong en oud

Frans Hals

Wat een heerlijk museum! Leuk voor de kids maar zeker ook voor de rest van de familie. Het is gevestigd in een prachtig pand. Er hangt een hele fijne sfeer. De medewerkers zorgen voor een warm welkom. Amelie mag van ons nog een kaartje uitzoeken voor thuis aan de muur. Ze kiest voor het poppenhuis. Die krijgt een mooi plekje op haar kamertje naast de kleurplaat als die af is.

Aanrader

Het Frans Hals museum is een echte aanrader! Wij vonden het super leuk. Schoolgaande kinderen kunnen er nog veel meer uithalen. En helemaal leuk: tot 18 jaar mag je gratis naar binnen. Dus neem wat vriendjes mee en op naar Haarlem. Tot 15 september kan je op ontdekkingsreis tijdens de familiezomer in het Frans Hals Museum.

We hebben een leuke linnen tas van het museum die we mogen weggeven. Dus wil je helemaal in stijl naar het museum? Laat dan een berichtje achter onder deze blog. Dan heb je meteen een goede tas voor als je wat wil scoren in de museumwinkel. Want oh, wat hebben ze toch altijd leuke dingen in museumwinkels!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief