Voordat je kinderen kreeg, had je misschien een idyllisch beeld van hoe het avondeten er later uit zou zien. Met z’n allen aan de tafel, kletsen over de dag, veel gezelligheid en natuurlijk lege bordjes. De realiteit is echter heel anders. Je bent echt niet de enige moeder die steevast opkijkt tegen het avondeten. De eeuwige strijd, het geruzie, het is echt geen prettig plaatje.
Elke jonge ouder zal zich hierin herkennen. Bijna elk kind komt wel in een fase waar ze bijna niets willen eten of proeven. Dat kan frustrerend zijn. Je wil immers het beste voor je kind. Je weet hoe belangrijk het is voor ze om gezond en goed te eten. Hoe jij reageert, kan echter het fundament leggen voor zijn eetpatroon later. Daarom des te belangrijker om hier goed bij stil te staan en je kind op de juiste manier te motiveren. Met behulp van de volgende tips gaat het zeker lukken om gezonder te eten.
Laat je kind gezonder meebeslissen
We vergeten vaak dat elk kind een geheel eigen karakter heeft. Een eigen persoontje is. Hoe hard je het ook probeert, hij zal nooit hetzelfde denken of doen als jij. En dat hoeft ook niet! Het is de bedoeling dat jij hem de normen en waarden mee kunt geven, zodat hij op zijn eigen manier de juiste keuzes kunt maken later.
Wees je hier ook van bewust tijdens het bepalen van het weekmenu. Als je kind een sterk karakter heeft, is het niet meer dan logisch dat hij er moeite van heeft dat alles voor hem wordt bepaald. Dit is heel eenvoudig op te lossen. Bestel je bijvoorbeeld wekelijks een maaltijdbox van Green Chef? Kijk dan samen naar de verschillende recepten en laat hem meebeslissen.
Je kunt er ook voor kiezen om hem elke dag een keuze te geven uit het weekmenu. Gaan we vanavond pasta of aardappelen eten? Op die manier geef je hem het gevoel dat hij echt iets in te brengen heeft en zal het aan tafel ook minder strijd worden. Hij heeft hier immers zelf voor gekozen.
Geef het niet teveel aandacht
Merk je dat het aan tafel steeds ongezelliger wordt? Dat je alleen maar aan het waarschuwen bent en eigenlijk niet kan genieten van het eten? Probeer het dan zoveel mogelijk los te laten. En echt, we begrijpen dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Het is meestal wel de oplossing. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. Als je kind telkens negatieve aandacht krijgt, worden alle andere tafelgenoten wellicht een beetje vergeten. Laat duidelijk merken dat het zijn keuze is als hij besluit niet te eten, maar dat je dan liever aandacht geeft aan zij die wél eten.
Het goede voorbeeld
Ben jij zelf ook een slechte eter? Of je partner? En is dit ook erg duidelijk als jullie aan tafel zitten? Dan is de kans natuurlijk heel groot dat je kind dit overneemt. Kinderen zijn spiegels. Als papa of mama de groente al niet wil eten, dan willen zij dit al zeker niet. Zorg er daarom voor dat je enkel dingen serveert waar je zelf ook van geniet. Op die manier voorkom je dat je kind zich al van tevoren afzet van het eten.
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat