Delen vinden we super lief

Ik vergeet nooit meer een workshop bij het blogger by nature event waarin een presentatie werd gegeven over personal branding en marketing waarin ze ons waarschuwde over copyright. Ze had jaren geleden foto’s van het internet geplukt en gebruikt op haar lifestyle blog. Dit ging jarenlang goed totdat een waakhond dit begon op te vallen en er een boete van over de 10.000,- euro op haar mat lag.

Ze werd beschuldigd van het maken van inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht van een ander. En ik verklap vast, je ontkomt er niet aan, je zult moeten betalen. Des te benauwd kreeg ik het toen ik een soortgelijke email ontving dat ik beeldmateriaal had gebruikt in het blog over de grootste baby’s van de wereld baby’s. Ik ben zo secuur in het gebruik van foto’s en toch ging het mis….

kraamweek, kraamtranen, baby, kraamcadeau, kraamcadeaus, inbreuk copyright, auteursrecht, intellectueel eigendom

Schending auteursrecht – copyright

Het auteursrecht, ook wel copyright biedt een reeks van exclusieve rechten voor de makers van originele werken bij bijvoorbeeld boeken, muziek of kunst. Ook het werk van fotografen is beschermd.

Reuters bezitte de exclusieve rechten van het beeldmateriaal in mijn geval en ik had het in het artikel opgenomen aangezien ‘het toch al viral ging’ en publiek bezit werd. Hier had ik inderdaad geen licentie van en kon niet anders dan mijn boetekleed aantrekken. In het verleden is het voorgekomen dat ik de juiste licentie heb aangevraagd voor beeldmateriaal van de fotograaf zelf of van een reclamebureau, maar dit artikel was van het prille begin toen ik er nog geen kennis over had. Inmiddels weet ik beter en maak ik al mijn content zelf.

Blinde paniek

Ik blinde paniek heb ik het artikel aangepast en ben gelijk mijn hele Olivette blog gaan langslopen. Op alle fronten ben ik nu veilig gesteld op eventuele andere mogelijke inbreuken op het auteursrecht zodat verdere claims in de toekomst worden voorkomen. Foto’s waarvan ik het niet zeker wist heb ik gelijk offline gehaald. Enkel eigen gemaakte content, of waarvan rechten zijn verkregen, gebuik ik nog. Dit blog heeft dan geen commerciele insteek, maar het copyright is ook zeker op en persoonlijke blog van toepassing!

Rhodiola rosea, stress, voornemens

Maar let op: Recent had ik overigens een zelfde email over copyright infringement ontvangen dat Spam bleek. Ik gebruik zo nu en dan recentenvrije foto’s van Pixabay om te tijd en geld te besparen. Een slimmerik heeft er zijn job van gemaakt om bloggers hier op te wijzen en dat ik credits moest geven, of moest betalen. Een reactie om de licentie van de copyrights te overhandigen bleek te helpen en om extra veilig te spelen heb ik de fotograaf credit gegeven. Geen must vanuit Pixabay, wel sympathiek. Daarnaast hebben sommige partijen er hun baan van gemaakt om hun rechten te beschermen. We weten dat ANP, Reuters, Getty Images, Permission Machine, Microsoft, Apple en Vision zeer actief zijn. Ik kreeg een juridische zakenwaarnemer op mijn dak.

Verstop je niet, ga in de actiemodus

Mocht je hetzelfde overkomen, geen paniek maar steek zeker je hoofd niet in het zand. Onderneem de genoemde stappen, reageer gelijk, toon schriftelijk berouw en spijt, check goed of de email geen spam is en betaal de boete zo snel mogelijk. Er tegen in gaan heeft geen zin, tenzij je de licentie hebt verkregen. Mijn boete was 170,- dat pijn doet, maar daarmee werd de casus afgedaan. En hun reactie deel ik graag want ze hebben gelijk, beelden van de rechmatige eigenaar gebruiken is niet ok en geen gemeengoed. Net als het niet betalen van facturen, daar stuur je ook een incassobureau op af.

blog, werkplezier fossil q homeworktime Familie Agenda

Inkomsten mislopen

De copyright waakhond erkende dat de meeste van partijen geen afbeeldingen uploaden met de bedoeling inbreuk te maken op de rechten van hun klant. Het algemene resultaat is echter wel, zoals ze beschreven; dat fotobureaus en fotografen inkomsten verliezen waar ze volgens de wet recht op hebben. Wereldwijd is het een groot probleem dat iedereen er met de beelden vandoor gaat. Dat heb ik zelfs in mijn eigen werk ervaren. Een groot kledingmerk ging er met onze teksten én voiceover vandoor.

Niet bewust en het was een foutje, maar het heeft wel schade berokkend. Het was 1 op 1 overgenomen. Inbreuk op het auteursrecht is dan ook een belangrijke bron van verlies voor de rechtmatige fotograaf. En voor deze fotografen die online hun inbreuk op het auteursrecht wel zien doen er vaak niets mee omdat de juridische weg lastig is.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2

De Copyright Agents komen op voor het belang van fotografen en beeldbureaus en vragen erkenning en een eerlijke betaling voor de tijd, moeite en verwerking van hun fotografische afbeeldingen. En ik denk dat dit in de toekomst nog meer zal gebeuren aangezien iedereen alles maar van internet plukt. Dit is dan ook de reden dat ik gelijk de Facebook pagina van Olivette offline heb gehaald en eerst alles ga doorlopen om geen auteur te schenden. Wees dan ook gewaarschuwd en loop je eigen content langs. Soms ben je er niet eens van bewust dat je foto´´´ s onrechtmatig gebruikt!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief