Delen vinden we super lief

In De Heere Peel in America bezochten vrijdag 20 t/m zondag 22 september maar liefst 150 kinderen de Kids Climate Conference. Hier waren wij bij aanwezig en het heeft echt indruk op ons gemaakt!

Gemeente Horst aan de Maas was voor de 6e keer gastheer van het evenement dat ze samen organiseerden met het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Center Parcs. Een fantastisch duurzaamheidsinitiatief waarbij vele krachten gebundeld werden. Het thema van de klimaattop voor kinderen was dit jaar ‘een voedingsbodem voor een betere aarde’.

kids climate conference horst aan de maas wnf

Workshops

De workshops die zaterdag werden georganiseerd door lokale en regionale bedrijven en organisaties waren razend populair, mede dankzij ; BASF,  HAS hogeschool, Rabobank, Citaverde College, Kokkerelli, Staatsbosbeheer, Landschap Horst aan de Maas, Bosgroep Zuid-Nederland, Scelta, Light4food, Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg. meer hieronver lees je hier in onze belevenisblog.

kids climate conference horst aan de maas wnf

Bij iedere workshop kwamen de kinderen met ideeën voor een betere aarde. Op zondag werden de beste ideeën gepresenteerd aan een jury. De ideeën die de kinderen bedachten waren zeer divers. Deze werden o.a. op houten plankjes geschreven die verwerkt zijn in twee banken. Die banken gaan nu ‘reizen’ door Nederland en België. Zo komen ze in gemeentehuizen te staan en gaan ze zelfs naar de Tweede Kamer, waar een aantal kinderen uitleg gaat geven aan politici over hun ideeën.

Interview Kids Climate Conference!

En wie aan wie kun je nu beter vragen hoe het was dan aan een deelnemer? Bram vertelt:
Wat vind je van het Kids Climate Conference?
Heel leuk! Vooral alle workshops, de kinderboerderij wei en het grote kampvuur.

Welke workshop vond je het leukst?
Het nadenken over waar je geld aan uit wil geven als je mag kiezen. En dat we de latjes op de bank gingen timmeren.

Wat heb je erop geschreven?
Geld inzamelen voor WNF

Hoe vind je van het samenwerken in je groepje?
Leuk, het is gezellig. We hebben veel ideeën. Sommige kinderen zijn heel grappig.

Hoe vind je van de escape room van Niels? Leuk en knap bedacht van hem. Ik wil ook iets gaan doen voor de schildpadden. Ze vergroeien helemaal door de netten, dat vind ik heel erg zielig.

Wat vind je ervan dat volwassenen zoveel vragen bij kinderen neerleggen?
Moeilijk. Soms leuk maar soms ook raar.

Hoe kijk je erop terug?
Goed, ik vond het super leuk!

Wat zou je vertellen als iemand vraagt wat Kids Climate Conference is? Dat ik onderzoek heb gedaan voor het klimaat, met bodem onderzoek en water met plastic en afval.

Vind je het goed dat die wordt georganiseerd voor kinderen?
Ja, het is echt belangrijk voor iedereen.

Center Parcs De Limburgse Peel

Het eerste wat Bram roept als hij de deur van ons vakantiehuisje ’s ochtends open en weer dicht heeft gemaakt is;“Mam, ’n eekhoorn, zo cute!” Dit is het ultieme vakantie gevoel in het bos bij centerparks de Limburgse Peel! Gezellig met mijn Bram, de kleine Freekje Vonk.

Op de route van het huisje op weg naar het prachtige terrein waar de Kids Climate Conference is, bekijk ik het park met de promenade vanuit de Kids climate conference gedachte.

De promenade, het hoofd wandelpad, van de receptie langs het Market Dome naar het park met de huisjes is fraai, met o.a. de kinderboerderij. Je hebt meteen zin om op de mooie houten speeltoestellen met insecten thema als vlinder en rups, te klimmen.
De beplanting met wilde bloemen het prominente insecten hotel en een stoere lasergame ruimte met muurtjes en tonnen vallen ons beide op. Hier worden we blij van!

De vakantiehuisjes liggen echt prachtig in dit bosrijke park. Het huisje waar we overnachten is netjes, we hebben heerlijk geslapen.
Het is van binnen opgeknapt met nette badkamer en keuken, nieuwe kleurtjes op de muren.

Fijn dat ik mijn afval kan scheiden maar als ik op zondag in het heerlijke zwemparadijs ben en er zijn alleen maar gewone prullenbakken. Vraag ik me af of er wel aan afvalscheiding wordt gedaan. Maar ze zijn in ieder geval heel goed bezig!

Kids conference zaterdag einde dag

Op de zaterdag middag liep het terrein weer vol met alle ouders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. Op zoek naar hun kind en benieuwd naar wat hun kinderen allemaal hebben gedaan die dag.

Na een dag volle leuke & leerzame workshops liepen veel kinderen met zandige snoetjes en zwarte handen rond over het terrein, spelend en genietend van het scharrelen in het bos, rond het kampvuur of nog wachtend voor de Escape caravan van Niels. De catering zette ondertussen alles klaar, want ook aan de innerlijke mens werd aandacht geschonken. Nadenken en creatieve ideeën bedenken maakt hongerig!

Samen met Bram schuiven we aan op een bank aan de lange tafels. Na zijn bord leeg gegeten te hebben, trekt het grote kampvuur weer en hij is gevlogen….

Godfather van het Kids Climate Conference

Een grote man met een smile van oor tot oor vraagt of het goed is als hij aanschuift. Ik vraag of hij heeft geholpen bij de workshops vandaag. Enthousiast vertelt hij dat hij de hele dag heeft rond gelopen tussen de kinderen en de workshops. Dat hij zich blij en dankbaar voelt als de godfather en grondlegger van het Kids Climate Conference. Met dit idee stond hij aan het begin van dit 10 jaar bestaande internationale event.

Jean Henkens, bioloog & landschapsarchitect van Center Parcs is een bijzonder inspirerende man. Echt een idealist die met overtuiging en passie zijn droom, om zorg voor de natuur op een bewuste manier door te geven aan kinderen, probeert te realiseren. Samen met de organisatie, workshopgevers en begeleiders staat er een bevlogen team. Respect!

Groot RESPECT voor de Denkers en Rangers!

De inspirerende, innoverende, energieke, fanatieke maar ook confronterende dag werd afgesloten met een mooie vragen ronde van de presentator …. Hij geeft de kinderen op een vrolijke manier het woord. Er wordt echt geluisterd. Trotse kinderen met trotse ouders en organisatie.

Als kers op de taart wordt er door dj Harrie en een kleine groep kinderen met een vrolijke discoshow afgesloten. Het ziet er super vrolijk en leuk uit. Om 20u komt mijn zoontje naar me toe; “Mam, ik kan niet meer“, ik wil nu echt naar huis. Moe en voldaan komen we in het huisje aan. Muziekje aan en lekker douchen! wat was het tof!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief