Delen vinden we super lief

De feestdagen staan voor de deur en dus wordt er druk gezocht naar de lekkerste (toetjes) recepten. Ook wij zijn al druk in de weer om ons kerstdiner vorm te geven! Dit jaar gaan we voor origineel en een menu waar jong en oud blij van wordt. Mijn oog is deze keer dan ook gevallen op mosselen! Mosselen worden vaak geassocieerd met zomer, maar zijn ook heel geschikt voor de feestdagen! Wil jij de lekkerste mosselen hosselen? Ik vertel graag hoe je dat doet.

Geen speciale mosselpan nodig

Wist jij dat je helemaal niet per sé een speciale mosselpan nodig hebt om de lekkerste mosselen te hosselen? Mosselen kun je namelijk ook heel goed en lekker bereiden in een hapjespan, koekenpan of wok. Wel zo fijn als je een kleine keuken hebt, of geen zin hebt in een extra pan. Of misschien is dit juist het ideale moment om je zelf, of een dierbare te verrassen en wil jij een pannenset kopen! Hoe leuk is het om je sidekick te verrassen met zijn, of haar favoriete pan!

Klassiek mosselen recept

Haal voor klassieke mosselen voor 2-3 personen de volgende ingrediënten in huis:

  • 2 kg mosselen
  • 1 zakje mosselgroenten of peterselie, bleekselderij, wortel en ui
  • Evt. 1 ui extra
  • 1 teen knoflook
  • boter om in te bakken
  • Zout en peper
  • 100 ml droge witte wijn

De mosselen schoonmaken

Als je een echte mosselen fan bent, hoef ik je niet te vertellen hoe belangrijk het is om de mosselen goed schoon te maken. Niemand wordt immers blij van een hap zand. Stap 1 is daarom om de mosselen goed af te spoelen in een zeef of vergiet. Gebruik hiervoor koud water en doe dit net zo lang tot er geen zand meer vanaf komt. Eventuele achtergebleven viezigheid kun je van de mosselen afborstelen of met een scherp mes verwijderen. De mosselen die een kapotte schelp hebben of die open blijven staan, zelfs na een tik erop, moet je eruit halen.

mosselen, servies, tafel dekken

Deze zijn ‘dood’ en daarom niet aan te raden om op te eten. Mosselen die zwaarder zijn vergeleken met de rest moet je er ook uit halen. Vaak zitten ze dan vol met zand en dat wil je dus echt niet! De harige draden die aan de mosselen zitten heten ‘baarden’. Deze kun je het beste van de mosselen afhalen. Dat kan door ze er vanaf te trekken. Ze zijn eetbaar, maar erg lekker is het niet.

De lekkerste mosselen hosselen in een hapjespan

Nu kunnen we met de bereiding beginnen! Pak je hapjespan of wok erbij en snijd het eventuele extra ui en de knoflook. Laat het boter in de opgewarmde pan smelten en fruit hierin de knoflook en het ui. Als het ui glazig is kun je de extra groenten toevoegen. Bak de groenten nog even kort mee. Voeg daarna de mosselen, de witte wijn en het peper en zout toe. Het is belangrijk om niet gelijk teveel zout toe te voegen. De mosselen zijn al licht gezouten door het zeewater. Je kunt beter straks eerst even proeven en daarna eventueel wat extra toevoegen.
Doe hierna de deksel op de pan en kook de mosselen in ongeveer 4 minuten tot de schelpen open zijn. Als je tussendoor een beetje wilt husselen, probeer dan te roeren met de deksel erop.

Tip! Zorg ervoor dat je de mosselen echt niet langer dan 5 minuten kookt, dan worden ze overgaar en taai. Niet lekker dus!

Mosselen hosselen klaar? Eten maar!

Mosselbestek cadeau

Yeah, het is gelukt! Je mosselen zijn klaar om gegeten te worden. Het is lekker om ze met wat brood of friet te eten. Dit kan zelfs gluten- en lactosevrij! Zet je hapjespan samen met de side dishes op tafel. Maar dan… hoe eet je die dingen? Gelukkig is er speciaal mosselbestek te koop. Mosselbestek heeft een handig klemmetje, waardoor je de mossel eenvoudig uit hun schelp kan houden. Hierdoor kun je het makkelijk en hygiënisch eten. Lekker praktisch dus, maar ook superleuk om cadeau te geven. Zo is er mosselbestek in de vorm van mosselschelpen. Lekker chique in het zilver of verguld goud. Ideaal als cadeautje voor de feestdagen. Eerst de cadeautjes openmaken en daarna aan tafel voor een heerlijke pan vol lekkernijen!

Tip! Je kunt dit recept ook variëren. Voeg bijvoorbeeld ander ‘kookvocht’ toe in plaats van wijn. Denk aan bier, bouillon of room. Ook kun je verschillende garnering en groentes toevoegen en zo net weer een andere lekkere combinatie maken.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief