Delen vinden we super lief

Mijn oma was haar hele leven genereus en vertelde steevast; liever met een warme hand geven dan met een koude. Ze was gul en bij iedere verjaardag van haar (klein)kinderen werd niemand vergeten. De envelop met 50,-. was in mijn studententijd altijd zeer welkom, oma vergat het nooit.’ Het geld aan kleinkind schenken is leuker tijdens je eigen leven, dat heb ik van oma meegekregen. Het ging hier om kleine bedragen waar de fiscus niet naar omkeek, maar wist je dat je er bij grote financiële giften, geen vrijstelling geldt?

Belastingvrije giften

ik ben een gezegend mens, oma
“Ik ben een gezegend mens” riep oma altijd. Oma was moeder van 4 kinderen, 9 kleinkinderen en 13 kleinkinderen.

Als je deze aarde verlaat zal je vermogen naar eigen wens verdeeld worden waar de fiscus ook graag een graantje van mee pikt. Mijn inziens geeft het zoveel meer voldoening om zelf mee te maken hoe blij en dankbaar je (klein)kind met de schenking is. Met name als er daardoor wensen uitkomen als een studie volgen, of een onderneming kunnen starten met een financiële impuls.

Na je dood heb je er geen kijk, of zeggenschap meer over en wat je al helemaal wil voorkomen is een vete in de familie omwille geld en vermogen. Mocht je willen schenken aan je kleinkind, zeker doen, maar geef verstandig en terwijl je nog leeft, dat is zoveel leuker!

oud en vreemd geld, lions, we serve, goede doelen actie, oud en vreemd geld actie, LCIF, wilde ganzen, blind, operaties, Lionsclub international

Reddende engel door belasting vrij te schenken

spaarpot

Met een maandelijkse, jaarlijkse, of eenmalige schenking kun je als (groot)ouder levens veranderen. Met name als ze het minder breed hebben kan een financiële impuls een welkome aanvulling zijn. Wel zit er een maximum aan om het belastingvrij te kunnen schenken. Door het van te voren goed in kaart te brengen, kom je niet voor verrassingen te staan met nare naheffingen.

oma,  kleinkinderen, schenken aan je kleinkind
Kleinkinderen is mijn grotoste rijkdom aldus wijlen Oma Hillechien

Je eigen financiële situatie geeft aan welke manier van schenken mogelijk is en welk belastingvoordeel geldt. Als je vermogen in goederen (huis, vastgoed) zit en minder in liquide middelen, is er uiteraard een andere aanpak nodig. Daarnaast hangt de hoogte van de vrijstelling af van het type schenking. Het geld aan kleinkind schenken is gelimiteerd.

Jaarlijks schenken

Bovenstaand overzicht geeft aan dat je als grootouders elk jaar een bedrag belastingvrij mag schenken. Hier hoeft dan geen schenk- of erfbelasting over betaald hoeft te worden. Het is een fijn bedrag waar een studie van betaald kan worden, of dat je zou kunnen beleggen voor later.

Eenmalig schenken

Ook mag je als grootouders eenmalig een hoger bedrag belastingvrij aan je kleinkind (18/40 jr) schenken voor de aankoop van een eigen huis. In 2021 is dat € 105.302 dat ieder jaar anders kan zijn. Dit schenkingsbedrag kun je eventueel ook verdelen over 12 maandelijkse bedragen.

opa, kleinkinderen, schenken aan je kleinkind, schapen
Opa en zijn kleinkinderen

Tot slot

Mijn oma leeft imiddels niet meer en heeft haar advies en kennis overgedragen aan haar eigen kinderen en kleinkinderen. Het is niet zo dat we zelf ongekend hoge bedragen op de bankrekening hebben staan, maar mocht je vermogen als grootouder gegroeid zijn en wil je het graag met een warme hand verdelen onder je kleinkinderen, kijk dan zeker bij Evi voor grondig, kundig en gefundeerd advies.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief