Delen vinden we super lief

Nu we door het coronavirus veel thuis zijn, komt regelmatig bij velen de gemoedstoestand onder druk. Continue op elkaars lip met huisgenoten, waardoor echte me-time momenten vrij schaars zijn, of juist voor een sociaal isolement zorgen omdat je alleen woont. In alle gevallen is het extra belangrijk om een goede relatie met jezelf te hebben. Je zit er immers elke dag mee opgescheept. Een fijn hulpmiddel om aan de mentale gemoedstoestand te werken is een dankbaarheidsdagboek. Een dankbaarheidsdagboek helpt me reflecteren op de dag en offline bezig te zijn met dingen die écht belangrijk zijn.

Dankbaarheidsdagboek Vertellis Chapters
Vertellis Chapters – Dankbaarheidsdagboek

Leef in het moment met een dankbaarheidsdagboek

Dankbaarheidsdagboek poster

Grote kans dat je de term dankbaarheidsdagboek of dankbaarheidslijstje wel eens voorbij hebt horen komen. We hebben het altijd druk en lijken doordoor steeds minder in het moment te leven. Ook vergelijken we onszelf op social media continu met personen die beter/leuker/slanker/fitter/knapper/etc. lijken. Het idee van een dankbaarheidslijstje: door je elke dag te focussen op waar je wel blij mee bent of dankbaar voor bent, ga je je ook echt dankbaar voelen en ligt je focus meer op de positieve dingen.

Dankbaarheidslijstje

Ook ik heb in het verleden wel eens dagelijks een dankbaarheidslijstje ingevuld. Aan het begin van de dag, zodat je hem positief begint. Toch vond ik dit vaak erg lastig, zeker gezien ik nogal traag op gang kom ’s morgens en regelmatig een ochtendhumeur heb. Ik voelde me dan niet écht dankbaar en vond het dan ook lastig invullen. Het voelde wat geforceerd. Ik merkte ook dat ik daardoor vaak in herhaling viel. Daarnaast vergat ik het lijstje regelmatig in te vullen, vond ik het saai worden en ik had er ook gewoonweg vaak geen zin in.

Dankbaarheidsdagboek helpt me op mijn dag reflecteren
Dagelijks op je dag reflecteren met het dankbaarheidsdagboek van Vertellis Chapters

Een dankbaarheidsdagboek die net even anders dan anders is

Vertellis pakt het met Vertellis Chapters Dankbaarheidsdagboek net even anders aan. Dagelijks reflecteer je op je dag. Dat doe je dus tegen het einde van de dag. Als avondmens kan ik me daar een stuk beter in vinden. In het dankbaarheidsdagboek schrijf je uiteraard ook op waar je dankbaar voor bent, maar dit hoeven niet per se drie dingen te zijn. Het kan één ding zijn, maar het kunnen er ook vijf zijn. De keuze is aan jou en dit kan natuurlijk ook per dag verschillen.

Daarnaast schrijf je op wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan. Ik vind vooral dit laatste echt een verademing. Natuurlijk zijn dankbaarheidslijstjes er om je dankbaarder en positiever te laten voelen, maar soms krijg ik daardoor ook het gevoel dat je je dankbaar MOET voelen en haast niet mag toegeven als dat even niet zo is. Fijn dus dat daar hier wel ruimte voor lijkt te zijn.

Dankbaarheidsdagboek helpt me reflecteren
Opdracht uit het dankbaarheidsdagboek

Elk gevoel mag er zijn

Daarnaast staat er voor elke dag een andere vraag gesteld om te beantwoorden of krijg je een opdracht. Vragen zijn bijvoorbeeld: ‘‘Wat ga je morgen anders doen?”, ”Voor wie heb je deze week iets aardigs gedaan?” en ”Op welke vaardigheid of eigenschap van jezelf weet je dat je altijd kunt bouwen en vertrouwen?”. Deze vragen maken het diverser en daardoor ook minder ‘saai’ dan elke dag een standaard lijstje met 3 punten waar je dankbaar voor bent.

Een mindfulness-dagboek om meer uit je leven te halen: “een coach in de vorm van een boek”

Tot slot is er voor elke dag een stukje gereserveerd waarin je kunt vertellen over je dag. De vragen zijn heel open en zonder oordeel. Hierdoor heb je echt het idee dat elk gevoel er mag zijn, je kunt helemaal invullen hoe jij dit wilt. De open vraag waarin je over je dag vertelt maakt het ook een soort dagboek en dus superleuk om later terug te lezen.

Invullen voelt niet als een verplichting

Tot slot is het fijn dat de dagen en data niet vooraf zijn ingevuld. Je kunt er dus ook voor kiezen om niet elke dag het boekje in te vullen, maar bijvoorbeeld 3x per week. Het voelt daardoor voor mij minder als een verplichting en niet als falen als je het een keer een dag niet hebt gedaan.

Thema's dankbaarheidsdagboek Vertellis
De hoofdstukken uit het dankbaarheidsdagboek van Vertellis Chapters

Dankbaarheidsdagboek met verschillende thema’s

Het dagboek is in de thema’s opgedeeld die je hierboven ziet. Dit thema staat ieder hoofdstuk centraal, de vraag of opdracht past hierbij. Op bovenstaande poster kun je aangeven wat je belangrijkste les van dit thema/hoofdstuk was, waar je het meest dankbaar voor bent en waar je het meest trots op was. Hoewel de thema’s goed passen bij een dankbaarheidsdagboek en zelfreflectie, komt het toch ook wat zweverig over.

Hier moet je wel van houden, want dit komt elk hoofdstuk terug. Persoonlijk houd ik hier wel van, want het zorgt ook voor afwisseling en de vragen/opdrachten zijn niet zweverig. Bij de hoofdstukken staat ook steeds een symbool. Voorin het dankbaarheidsdagboek staat wat dit betekent. Ook dit is wat zweverig, maar past wel goed bij de hoofdstukken. Het geeft het dagboek wel iets extra’s ten opzichte van de standaard dankbaarheidslijstjes.

Thema's dankbaarheidsdagboek

Dankbaarheidsdagboek helpt me op mijn (drukke) dag reflecteren

Ik merk dat ik regelmatig in bed mijn dag aan het evalueren ben in mijn hoofd. Hierdoor kan ik niet altijd direct slapen. Blijkbaar zijn er die dag dingen gebeurd die ik nog niet helemaal heb verwerkt of waar ik niet genoeg aandacht aan heb gegeven. Een dankbaarheidsdagboek helpt me reflecteren op de dag. Op de dagen waar veel is gebeurd, ga ik in elk geval ’s avonds dit boekje invullen. Ik leg hem ook naast mijn bed neer voor als ik mijn malende gedachten kwijt moet. Fijn om juist in deze tijd aan mijn mentale gemoedstoestand te kunnen werken, op net even een andere manier dan de standaard lijstjes en manieren. Ook superfijn dat het offline is en niet weer een app die je moet bijhouden, waardoor de schermtijd niet door het dak gaat.

Luxe (cadeau)verpakking met extra’s

Het boekje zit mooi verpakt, waardoor het ook erg leuk is om cadeau te geven aan iemand die dit nodig heeft. Hoewel eigenlijk iedereen dit goed zou kunnen gebruiken. Je koopt het boek (met leuke extra’s, zoals een dubbelzijdige poster en het invulschema) voor €29,99 op de site van Vertellis.

Dankbaarheidsdagboek helpt me reflecteren op de dag
Mooie luxe (cadeau)verpakking

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief