Delen vinden we super lief

Mijn neefje is gestipt van top tot teen en is net een kleine spook. Hij heeft zoveel jeuk, wil niet eten en slaapt slecht. Mijn hart breekt als ik de zorgen bij mijn zusje zie. Ze is moe en prikkelbaar, slaapt zelf slecht en maakt zich zorgen om haar kleintje. Hun drie maanden oude mannetje slaat zich er goed doorheen en lacht de hele dag, maar ook hij heeft de zo-nodige aandacht nodig, waardoor het even niet mee zit. Ik ga gelijk op onderzoek uit om t kijken waar ik hun kan helpen. Is mijn medische achtergrond toch handig.

Waterpokken
Waterpokken is een vlekjesziekte. (Varicella) en komt vooral voor bij kinderen tussen 1 en 8 jaar. Het komt vooral voor in de winter. Van de volwassenen heeft meer dan 90% waterpokken gehad. Er bestaat wel een vaccin tegen waterpokken, maar kids in Nederland worden NIET ingeënt tegen waterpokken. Voor kinderen met een verzwakt afweersysteem bestaan antistoffen die hen beschermen tegen deze kinderziekte.

Jeuk
De kleine rode vlekjes zien er uit als kleine brandwondjes en zijn over het hele lijf verspreid. Vooral op warme, broerige plekken op het lichaam, waar het lastig genezen is. Denk hierbij aan de lies, onder de oksels en knieholte. Er zit veel vocht in de blaasjes en die kunnen openknappen. Als het vocht is verdwenen, drogen de wondjes op en worden het korstjes. Dit jeukt enorm en je moet je ervan weerhouden om het open te krappen. Papa Olivette heeft hierdoor serieus 2 littekens in zijn gezicht. Daarnaast kan het gaan ontsteken, dus pas hierbij op.

Onschuldig
Na 1 of twee weken zijn de waterpokken over het algemeen verdwenen. Het is een onschuldige kinderziekte, al is het oude inheemse volk de Azteken in Amerika er wel door uitgestorven. Best tegenstrijdig, maar in deze generatie hebben we een grotere weerstand en antistoffen weten te creëren. No-worries dus!

Besmettelijk
Waterpokken zijn redelijk besmettelijk en de kans op besmetting is altijd aanwezig. Bij gezonde kinderen is er geen reden om bang te zijn voor de infectie. Bij kinderen jonger dan 3 maanden, te vroeg geboren kinderen en kinderen met afweerstoornissen kunnen waterpokken wel gevaarlijk zijn, dus ga dan zsm naar de huisarts. Het is 5 dagen besmettelijk voor de eerste huidafwijkingen onstaan tot 7 dagen na het onstaan van de laatste waterpokken. Dit kan dus vrij lang zijn.

Visite
De besmetting verloopt overigens voornamelijk via uitgeademde vochtdruppels en is moeilijk te voorkomen. Daarnaast is er sprake van huidafwijkingen. Je kunt dus niet weten dat iemand de ziekte heeft terwijl de persoon al wel besmettelijk is. Het heeft meestal een onschuldige beloop maar ik voorkom het nu liever, want mijn neefje heeft wel een agressieve vorm.

Kaartje
Ik ga nu gelijk een kaartje met een grote ballon opsturen voor mijn grote vriend. Kang leve Greetz  Ik stuitte op de volgende leuke tekst voor op het kaartje:

Waterpokken
Kees de hond heeft waterpokken
o, wat ziet die Kees eruit
rode vlekjes op zijn staartje
op zijn lijfje en zijn snuit
tsjonge, zegt de hondendokter
Keesje, dat is ook niet leuk
ik heb waterpokkenpoeder
dat helpt heel goed tegen jeuk

Rode vlekjes
Rode vlekjes, hè wat gek
op mijn neus en in mijn nek
op mijn buik en op mijn been
op het puntje van mijn teen
en kijk ook eens op mijn rug,
rode hond, naar ben en vlug!
Even ziek zijn is best leuk
ook al heb ik wel wat jeuk.

 


Delen vinden we super lief