Delen vinden we super lief

Een paar weken geleden heerste het al op de kinderopvang: waterpokken! De eerste ronde heeft onze kleine meid netjes overgeslagen. Maar nu bij ronde twee pakt ze deze vlekjesziekte toch echt mee. Ons arme meisje zit onder de jeukende plekjes. Is het niet gevaarlijk voor haar piepjonge zusje? Ik vind het toch wel een beetje eng met een kleine baby in huis.

waterpokken

Jeuk en meer ongemakken

Waterpokken is een virusziekte. Wanneer je waterpokken hebt gehad ben je de rest van je leven immuun. Dus nu heeft Amelie er last van maar daardoor is ze er wel de rest van haar leven klaar mee. Maar ja… Voor nu is het natuurlijk wel super zielig. De duidelijkste symptomen van waterpokken zijn de bekende jeukende vochtblaasjes. Natuurlijk wil je dan vooral krabben. Maar pas op!

Voor je het weet heb je allemaal littekentjes op je gezicht. Ik heb nu nog een deukje in mijn voorhoofd waar ooit een blaasje heeft gezeten. Gelukkig zit het bij Amelie vooral onder haar haar. Het jeukt enorm maar je ziet er niks van. Ik had het al kunnen zien aankomen want ons meisje had last van haar keel. Ook een symptoom van waterpokken. Sommige kindjes kunnen er echt ziek van worden. Bij ons bleef het bij keelpijn en blaasjes.

Zwanger en waterpokken

Aileen zwanger shoppen babyboxen

Anderhalve maand eerder werd ik gebeld door de kinderopvang. Er heerste waterpokken op de groep. Ik had het al gelezen op klasbord. Op advies van de GGD werd er contact opgenomen met zwangere moeders. Wel heel netjes dat ik zo goed op de hoogte werd gesteld. Na een belletje met de verloskundige heb ik besloten dat ons meisje gewoon naar de opvang kon.

De incubatietijd bedraagt 2 tot 3 weken dus er bestaat een kans dat ze het allang heeft. Daarnaast heb ik zelf als kind waterpokken gehad en ben daardoor immuun voor het virus. Als je zelf nooit waterpokken hebt gehad bestaat er een kleine kans dat je het alsnog krijgt. Volwassenen krijgen het vaak in een heftigere vorm en dat kan erg gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje.

Hoe kom je er aan?

Waterpokken zijn ontzettend besmettelijk. Het is ook niet gek dat er meteen melding wordt gedaan als er weer eens waterpokken heersen op de opvang. Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Het verspreidt zich als vochtdruppels door de lucht. Ook kan je besmet raken door het vocht in de blaasjes zelf. Zodra de blaasjes ingedroogd zijn, is het besmettingsgevaar geweken.

Hoe kom je er weer vanaf?

waterpokken

Misschien nog interessanter: hoe kom je er weer vanaf? Nou dat is heel simpel. Gewoon wachten tot het over is. Dat duurt vaak een dag of tien. Ondertussen kan je wel iets kopen tegen de jeuk. Gelukkig had Amelie een milde vorm. Dat kan wel eens anders zijn. Zo liet mijn moeder een foto van mijn broer zien toen hij nog een klein jochie was. Hij zat helemaal onder de vlekjes. Amelie had vooral veel jeuk ’s nachts. Ik heb een middeltje bij de drogist gehaald tegen de jeuk.

Thuis blijven of niet?

Als de kleine zich goed voelt kan hij of zij gewoon naar de opvang of naar school. Omdat je al besmettelijk bent voordat de symptomen zichtbaar zijn is het kwaad waarschijnlijk al geschiet. Bij Amelie op de groep liepen drie kindjes rond met waterpokken. Het is natuurlijk wel goed om de leidster in te lichten. Alle speelafspraken heb ik wel afgezegd.

Vriendjes die nog geen waterpokken hebben gehad kunnen namelijk makkelijk worden aangestoken. Als ze elkaar niet wekelijks zien kan je het beter voorkomen. Zeker als er kleine broertjes of zusjes zijn. Ook de zwemles kan beter een weekje worden overgeslagen. Ten eerste natuurlijk vanwege het besmettingsgevaar. Ten tweede wordt de jeuk erger door het warme zwemwater.

Waterpokken bij baby’s

Voor Amelie vind ik het natuurlijk heel zielig maar dan is ze er waarschijnlijk voor altijd van af. Anders is het voor ons kleine baby’tje. Gelukkig hebben baby’s tot drie maanden oud nog antistoffen van hun moeder in hun lichaam. De kans op besmetting is dus een stuk kleiner of krijgen ze een hele milde vorm. Ik hield Eloise goed in de gaten want voor kleine baby’s kunnen waterpokken gevaarlijk zijn. Al geldt dat vooral als de moeder nooit besmet is geweest met dit virus.

Helaas. Mijn lieve meisje van nog geen anderhalve maand oud had waterpokken. Vijf stuks wel te verstaan. Eén blaasje op haar bovenbeen, twee kleintjes op haar lijfje en twee piekpleintjes op haar gezicht. Een hele milde vorm dus. Gelukkig leek ze er weinig last van te hebben. Heeft ze toch nog iets aan mijn antistoffen gehad. Helaas krijgt ze waarschijnlijk toch nog een keer waterpokken. Nu heeft ze nog mijn antistoffen in haar lichaam maar die verdwijnen met een maand of drie.

Liefs Aileen

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief