In de herfstvakantie is er onwijs veel te doen in het Tropenmuseum en het Tropenmuseum Junior. Dit Amsterdamse museum is bij ons zeer populair. Als we er langs fietsen, vraagt mijn zoontje keer op keer wanneer we er weer heen gaan. Dat zegt genoeg hoeveel indruk het Tropenmuseum Junior de vorige keer op hem heeft gemaakt. En ook nu kunnen we ons hart ophalen! Er valt zoveel tofs te beleven…
Wat dacht je van feest vieren met de geesten, je eigen mondkapje maken, of een leerzame rondleiding waarbij je je ogen uitkijkt! Wij gingen samen op avontuur en vonden het zo tof! Lees je mee?!
1.Día de Muertos | Trekpop maken
Hebben jullie de Disneyfilm Coco wel eens gezien? Mijn kinderen zijn dol op deze film en weten daardoor heel veel over de feestdag allerzielen, ook wel ‘dag van de doden’ genoemd. Op 1 en 2 november speelt deze Día de Muertos een grote rol voor Mexicanen over heel de wereld.
Samen met familie en vrienden worden dan de overledenen herdacht. Het is een heel kleurrijk geheel waarbij thuis altaren worden gebouwd, kaarsen branden en kerkhoven kleurrijk worden versierd. Het spreekt enorm tot de verbeelding.
Bij de tentoonstelling: Feest! Wereldwijd staat het van september tot eind november in het teken van Día de Muertos en dat vieren we graag mee. mee! Dit weekend hebben we in de ochtend COCO gekeken om o.a een feestelijke Mexicaanse trekpop te maken. Met deze trekpop herdenk je op een feestelijke manier dierbare overledenen. Tijdens het knutselen hadden we prachtige verhalen over opa Peter en oma-oma die niet meer onder ons zijn. ‘Mam, ik hang mijn skelet naast mijn bed, dan is opa niet alleen’ Smelt….kinderen kunnen soms zo ontwapenend zijn.
2.Workshop | Maak je eigen mondkapje
Met tante Jetje (VanJetje), of Sophia Bentoh, dessin ontwerper kun je in een workshop een eigen mondkapje komen maken. En niet zomaar eentje, een heel tof, kunstzinnig model waarbij je de print zelf kunt uitkiezen. Op deze manier is het mondkapje geen fashion flater, no way, we maken de blits met onze eigen dessins. Je kunt kiezen voor bonte kleuren of toch iets subtiels rond de mond?
Sophia Bentoh is geboren in Lomé (Togo) en opgegroeid in Nederland. Een paar jaar geleden presenteerde zij haar eigen modecollectie (Ibileye) tijdens Amsterdam Fashion Week en sindsdien volg ik haar op Instagram.. Sophia’s roots zijn een belangrijke inspiratiebron voor haar kleurrijke combinaties die overigens handmatig zijn ontwikkeld met de zeefdruk techniek.
Je blijft er naar kijken en dat komt doordat ze in haar stoffen Afrikaans traditionele thema’s laat botsen met westerse Punk invloeden. Haar handschrift is snel te herkennen en spreekt me echt enorm aan! Ze hebben allen dynamische kleuren, geometrische vormen en dragen veel symboliek met zich mee.
3.Rondleiding | Oost West: maand van de Geschiedenis: Rondleiding Oost West
Het Tropenmuseum is me dierbaar en vooral de wisselende tentoonstellingen spreken tot de verbeelding. Het is dé plek om meer over onze koloniale geschiedenis te weten te komen. Op zijn tijd geniet ik echt van een bezoek aan een tentoonstelling die je mindset weten te inspireren en daar weet het tropenmuseum vaak bij te slagen.
Wist je bijvoorbeeld dat de ideeën over Oost en West terug te vinden zijn in het museumgebouw? Onwijs tof, maar ik wist niet waarom die termen er zo ingebakken zijn. In een wereld die rond is, bestaan hét oosten en westen immers niet. Terwijl de kinderen de juniortour ontdekten besloot ik mijn tijd wijs te besteden en kennis op te doen met een rondleiding bij zowel de tentoonstelling Heden van het Slavernijverled en de presentatie over Indonesië.
Ik werd uitgedaagd om kritisch na te denken over de begrippen oost en west. En ook over ‘niet-westers’: wat zegt die uitdrukking over jouw perspectief? En wat doet het met een ander. Het is echt het bezoeken waard!
4.Voorleesochtend | Mijn oma Rosa
Wat had ik ook graag bij de vrolijke voorleesochtend willen aanschuiven met de kinderen! Verhalenvertelster Irene de Bruin neemt je mee naar een persoonlijke herinnering waar je meegevoerd wordt in een verhaal over Mexicaanse oma Rosa. Kinderen leren over het feest Dia de Muertos, ze zingen een liedje en leren ook nog een paar danspasjes. Te leuk! Het kan dus niet anders, we moeten echt een keertje weer terug komen!
Video Tropenmuseum Junior
5. Voor families met kinderen | Sabi Suriname
Tropenmuseum Junior is het eerste kindermuseum van Nederland en staat bekend om het aansprekende museumconcept. Kinderen kunnen hier zien, aanraken, beleven en meedoen waarmee ze een open blik op de wereld meekrijgen. Je stapt in een andere wereld dat inspireert en verrijkt. Het is zo knap hoe ze de onderwerpen keer op keer tot leven brengen. En doordat kinderen actief deelnemen aan de tentoonstelling wordt de nieuwsgierigheid sterk geprikkeld.
Kinderen leren in het Tropenmuseum Junior door te doen. Vanavond waren ze aan de keukentafel papa aan het vertellen wat Keti Koti betekent en dat ze in Suriname maar liefst 28 feestdagen hebben “Nee hoor‘, roept Olivier wijs, dat zijn er 29! En terwijl zijn zusje suiker over de pannenkoek sprenkelt vervolgt hij… ‘En papa wist je dat een pak suiker 11 gulden was, ook wel de prijs van een mensenleven’. Hij keek hem verbaasd aan en ik ben apetrots …
Tropenmuseum Junior: Sabi Suriname
En stiekem kwamen we natuurlijk voor Sabi Suriname. Het staat nog steeds op onze wishlist om dit land te bezoeken en met de interactieve tentoonstelling komen we alvast een stapje dichterbij! De fantasie van de kinderen worden er prachtig mee geprikkeld. Er wordt samen op een interactieve manier een bijzondere ontdekking gedaan onder het Tropenmuseum.
Mijn zoontje wist zich ZieZo Marokko nog heel goed te herinneren dat we twee jaar geleden bezochten bij het Tropenmuseum Junior. Echt bijzonder hoe dit kinderen bij blijft. Deze keer gingen we naar verdieping min 7 in het Surinamedepot waar een tot nu toe onbekende wereld werd ontdekt. Sabi Suriname is echt te gek, een absolute aanrader!! Ik beloof je dat je onder de indruk zult zijn, al is het alleen al om het bevlogen team dat je begeleid.
De kids hebben veel over Suriname geleerd, koekjes gebakken, matties gemaakt en in een bootje gevaren. Als je Sabi Suriname voor de eerste keer bezoekt ontvang je een Sabi Suriname pas. Hierop wordt de route afgestempeld die je doet. Kinderen die 4 keer komen en alle 4 de routes hebben gedaan, worden een ‘Sabi Suriname mati’. En er zijn overigens 4 routes te volgen, dus laten we zeker een keertje terug komen!
heerlijk Surinaams gerecht
Elke dag in de vakantie starten er tours bij de Tropenmuseum Junior: 10.30, 10.40, 10.50, 11.00, 11.10, 11.20, 11.30, 11.40, 11.50, 12.00, 13.30, 15.10, 15.20, 15.30, 15.40, 15.50 | locatie: Tropenmuseum Junior | reserveer je tickets | 6+ | let op: mondkapjes verplicht voor volwassenen
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.