Delen vinden we super lief

Wietplanten kunnen voorkomen in een mannelijk en vrouwelijk geslacht. Hierbij zorgt de natuur er logischerwijs voor dat mannelijke planten de vrouwelijke bevruchten, zodat er weer nieuwe wietzaden ontstaan. Wanneer je zelf een of twee wietplanten wil kweken, is het van belang uitsluitend vrouwelijke zaden aan te schaffen: bij bevruchting gaat alle energie van de vrouwelijke plant naar de productie van de zaden, en niet zozeer naar het groeien en bloeien van de plant zelf.

Vrouwelijke wietzaadjes

Ga je wietzaadjes kopen, kun je daar op voorhand weinig aan zien; de zaadjes zijn voor mannelijke en vrouwelijke planten gelijk. Een oplossing hiervoor is het kopen van feminized zaden, door een speciaal proces zijn er uitsluitend vrouwelijke zaden geproduceerd. Toch is de methode niet geheel sluitend, en kun je altijd een mannelijke plant aantreffen wanneer het zaadje eenmaal uitgroeit. Wanneer de planten eenmaal gaan bloeien, kun je gaandeweg wel wat verschillen tussen de planten zien, mocht je beide geslachten kweken.

Het geslacht herkennen

Zo zien de ‘geslachtsdelen’ van mannelijke en vrouwelijke planten er anders uit. Bij mannelijke planten kun je een ronder bolletje tussen de vertakkingen aantreffen, terwijl deze bij vrouwelijke planten langwerpiger is, en daarnaast is een belangrijk herkenningspunt het haartje dat uit dit bolletje groeit. Wanneer beide geslachten goed groeien, zul je ook zien dat een vrouwelijke plant voller en groter is dan de mannelijke wietplant.

Tot slot is er nog een niet-zichtbaar verschil tussen de twee geslachten: de vrouwelijke plant produceert meer THC dan de mannelijke plant.

Erin Stone via Pixabay

Twee geslachten in één

Hoewel de vrouwelijke plant dus zeker de voorkeur heeft, kan het in zeldzame gevallen ook nog gebeuren dat jouw plant zowel mannelijk als vrouwelijk is. Een hermafrodiete wietplant ontstaat door slechte omstandigheden; de natuur heeft als het ware een oplossing gevonden voor schaarste: de plant kan zichzelf bevruchten. Behalve het feit dat er snel nieuwe wietplantjes gaan ontstaan, is het niet bevorderlijk voor een goede groei. Er zullen ook mannelijke planten uitgroeien, en laat dit nu net slecht zijn voor de bloei van de vrouwelijke plant.

Optimale groeiomgeving

Het kweken van een wietplant kost veel tijd en aandacht. Zo heeft de plant een ruimte nodig met een juiste temperatuur en lichtschema, en heeft deze ventilatie nodig. Wanneer je een beginnende wietkweker bent, is het wellicht verstandig om gefeminiseerde zaden aan te schaffen, zodat je zeker weet dat de mannelijke plant geen roet in het eten gooit.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 


Delen vinden we super lief