Vergeleken met 10 jaar geleden zijn we enorm gestegen op het gebied van energieprijzen. Onlangs hebben we zelfs een periode gehad waarbij veel mensen door de bomen het bos niet meer konden zien. De rekeningen werden zo bizar hoog waardoor veel mensen het simpelweg niet meer konden betalen. Gelukkig heeft de markt zich enigszins hersteld en zijn de prijzen een beetje genormaliseerd. Maar wat is nou precies die reden dat energieprijzen ineens zo omhoog kunnen schieten of natuurlijk naar beneden? Kan je hier een verwachting van maken zodat je erop voorbereid bent? Alles daarover lees je in deze tekst.
Waarom stijgen energieprijzen?
Voor veel mensen die zich eigenlijk niet zo bezig houden met de energieprijzen kan het nogal onduidelijk zijn waarom energieprijzen nou stijgen. Hierbij zijn er verschillende factoren die invloed kunnen hebben op een stijging van de energieprijzen. Zo is een van de grotere factoren simpelweg de schaarste. We leven momenteel met bijna 8 miljard mensen op aarde en dit blijft alleen maar stijgen. Dit heeft als resultaat dat de wereldwijde vraag naar energie natuurlijk ook blijft stijgen wat vervolgens weer zorgt voor schaarste. Dit leidt dan weer tot een stijging van de energieprijzen waardoor jij hogere facturen zult ervaren.
Daarnaast wordt er nu enorm geïnvesteerd in duurzame en hernieuwbare energie. Dit is natuurlijk de manier om duurzaam energie te werven met oog op de toekomst. Hoewel deze methode in de toekomst zeker zijn vruchten zal plukken, is het wel een behoorlijke investering. Deze kosten worden vervolgens weer doorgerekend naar jou als consument. Als laatste grote factor dat erg veel invloed kan hebben op de energieprijzen zijn conflicten in de olieregio’s. Dit zijn vaak politieke conflicten dat als invloed op ons hogere energieprijzen heeft.
Geld ontvangen voor stroomgebruik?
Je zou het je waarschijnlijk niet kunnen voorstellen, maar ook is het mogelijk om betaald te krijgen voor het gebruiken van stroom. Met een dynamisch energiecontract kun je op bepaalde momenten zelfs negatieve stroomprijzen ervaren. Dit houdt in dat de prijs van stroom op dat moment minder dan nul kost. In plaats van te betalen voor stroom die je verbruikt, kun je dus letterlijk betaald worden om stroom af te nemen. Een oorzaak hiervan zouden de weersomstandigheden kunnen zijn. Op het moment dat windmolens of zonnepanelen meer energie produceren dan nodig is, kunnen de prijzen op de markt hierdoor dalen. Het is wel goed om te weten dat negatieve stroomprijzen niet gelden voor een vast of variabel energiecontract.
Hoe blijf je op de hoogte?
Het is belangrijk om zo nu en dan jezelf te verdiepen in de energieprijzen zodat je eventueel tactische stappen kunt ondernemen. Kijk bijvoorbeeld naar de verwachting energieprijzen om een schatting te kunnen maken van wat eraan zit te komen en hierop te anticiperen. Ook kun je uiteraard het nieuws volgen om zo op de hoogte te blijven van alles.
Liefs Olivette
Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat