Het hebben van gekke, gekleurde vlekken tijdens de zwangerschap komt relatief vaak voor bij zwangere vrouwen. Je hormoonhuishouding is in de war en door de zon kunnen er donkere vlekken op de huid en het gezicht verschijnen . Dit staat ook wel bekend als het “zwangerschapsmasker”. Als je hoogzwanger de zomer probeert door te komen is het extra lastig om de zon te vermijden. Wel aan te raden, omdat je jaren na dato nog last kunt krijgen van een zwangerschapsmasker! Of in mijn geval een zwangerschaps hals/buste. Ik ben er het levende bewijs van. Het is soms net of ik een pannenkoek op mijn huid geplakt heb.
Vlekken tijdens de zwangerschap komen veel voor bij zwangere vrouwen waar het gezicht het meest gevoelig is. Het zwangerschapsmasker verschijnt vaak op het voorhoofd, de zijkanten van de wangen en de bovenkant van de mond, alsof het een echt “masker” is. Het is een cosmetisch probleem dat veel voorkomt tijdens de zwangerschap.
De oorzaken van zwangerschapsvlekken
Er zijn twee verschillende factoren aan te wijzen die een rol spelen bij het optreden van een zwangerschapsmasker. De een is van hormonale aard en de ander is genetische bepaald. Tijdens de zwangerschap is je lichaam onderhevig aan hormonale veranderingen. Één daarvan is een hogere concentratie melanine (het donkere pigment dat de kleur van de huid bepaalt) in bepaalde delen van het gezicht.
Het gekke is dat een donkere huid er gevoeliger voor is omdat ze al een genetische aanleg hebben om meer melanine te produceren. Bovendien helpt de zon aardig mee met het stimuleren van de aanmaak van dit stofje.
Voorkomen
Mensen die aanleg hebben voor de vorming van deze zwangerschapsplekken, moeten vooral voorzichtig zijn met de zon, vooral in de zomer. Het gebruik van een goede zonnebrandcrème is een must! En voorkom zoveel mogelijk blootstelling aan de zon! En ook in de winter is de straling sterk! Een dagcrème met UV-bescherming is dan ideaal en houdt je huid ook nog eens jong.
Verzorging van zwangerschapsplekken
Tijdens de zwangerschap moeten sommige behandelingen worden vermeden, omdat het verwijderen van de “vervuilde” laag de melanineproductie juist kan stimuleren. Bovendien verdwijnt het zwangerschapsmasker in het algemeen na de bevalling, wanneer de hormonale huishouding weer normaal wordt. Tenminste, als het goed is! Iedere zomer kan ik beginnen met smeren om mijn hals en gezicht te beschermen. Op de een of andere manier blijf ik er last van hebben en komt het steeds weer terug als ik in de zon zit. En ik blijk niet de enige toen ik er collega’s over sprak.
Ook zijn er (als je klaar bent met borstvoeding geven) verschillende behandelingen denkbaar om de zwangerschapsmasker tegen te gaan en te behandelen. Dit wordt dan vaak uitgevoerd door een dermatoloog of een cosmetisch arts.
🍀 Als het probleem klein is, helpt een “peeling” al snel met hydroxyzuren zoals glycolzuur of salicylzuur, die de celvernieuwing bevordert. Zelfgebouwde ik deze behandeling bij een schoonheidsspecialiste ondergaan.
🍀 Als de vlekken donkerder en breder zijn, kun je trichloorazijnzuur aanbrengen, waardoor de melaninelaag in de opperhuid kan worden verwijderd. Dit is wel een zwaardere behandeling. Let overigens ook op ontstekingsgevaar! De huid kan gevoelig zijn en minder goed helen, maar de specialist weet je hier alles over te vertellen!
🍀 Ook kun je kiezen voor een mechanische dermo-slijtage (deze methode zendt radiogolven uit die de bevlekte huid “verwijderen”) Hier hoor ik zowel positieve als negatieve ervaringen over. Zoek het dus eerst goed uit voor je er aan begint!
Zon mijden
Natuurlijk is het de specialist die de meest geschikte behandeling zal bepalen. Ook is het uiteraard afhankelijk van de omvang van het probleem. Ik vind het niet heel erg dat het pigment donkerder wordt. Wel mijd ik liever de zon dat ook huidsveroudering tegengaat: win-win. Misschien zit er toch een klein Chineesje in me en ga ik ook ooit onder een paraplu lopen als de zon schijnt! Iets van een tint krijgen, was voor Chinezen in mijn studietijd not-done en op alle mogelijke manieren werd de zon gemeden!
De juiste cosmetica
Cosmetica kan ook nuttig zijn bij het voorkomen van vlekken of het verminderen van hun intensiteit en grootte. Dit zijn voornamelijk crèmes die de volgende bestanddelen bevatten:
🍀 Kojinezuur en azelaïnezuur, die de activiteit van tyrosinase blokkeren, het enzym dat het melanogeneseproces stimuleert.
🍀 Vitamine C geeft een verlichtende werking.
🍀 Hydroxyzuren, zoals glycolzuur, melkzuur en salicylzuur die celvernieuwing bevorderen
De hoop is dus nog niet opgegeven! Succes en sterkte met jouw zwangerschapsmasker, want ik neem aan dat je dit leest omdat het je bezighoudt! 🙏
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
2 comments