Bij de aanschaf van babykleding zijn er dingen waar ik zelf destijds nooit bij stil heb gestaan. Als je baby net is geboren hoef je bijvoorbeeld nog geen onderscheid te maken tussen nacht- en dagkleding, om naar één ding te noemen. Als moeder van drie kinderen heb ik te veel van het ene gekocht, te weinig essentiëls ingeslagen, is niet alles even handig en bleef ongebruikt liggen in de kast. Ook kunnen ze gerust een outfit langer aan. Mijn grootste valkuil was toch wel dat mijn kinderen als reuzen geboren werden en de kast vol lag met maatje 50.
Om je goed voor te bereiden op wat komen gaat en om geen miskopen te doen op het gebied van babykleertjes, heb ik 10 tips voor je op een rij gezet. Tel uit je winst!
1. Ga voor praktisch
Overslag rompers, vestjes en truien waren mijn favoriet. Je legt de kleine er op en je hoeft niet te klungelen met de babykleding en het over hun hoofdje te friemelen. Een sluiting met drukknoppen, of klittenband aan de onderzijde is erg praktisch zodat je bij het verwisselen van de luiers niet alles hoeft uit te trekken. Gewone knoopjes of ritssluitingen kunnen je kindje pijn doen en daarnaast die je jezelf er geen plezier mee. Ook vond ik bij meisjes jurkjes niet ideaal. Het kruipt omhoog en zit niet fijn. Al snel koos ik daarom voor lekker zittende, praktische outfits. Qua broekjes gaf ik bijvoorbeeld de voorkeur aan elastische banden en bij shirts voor een brede, stretchy hals. Baby blij, jij blij.
2. Hoeveelheid babykleding kopen
Verkies kwaliteit boven kwantiteit. Babykleding gaat niet zo lang mee aangezien ze er zeer snel uitgroeien. Daarnaast kunnen ze het met gemak langer dragen. Je zult waarschijnlijk ook veel kleertjes als kraamcadeau krijgen voor de geboorte van je kindje en zelf shoppen is ook onwijs leuk (en verleidelijk). Het is mij ook overkomen dat de kast vol lag met kleertjes en dat niet eens alles gedragen werd.
Op de uitzetlijst wordt het volgende geadviseerd op het gebeid van babykleding:
• 6 rompertjes/ hemdjes (seizoensgebonden)
• 1 mutsje of petje (seizoensgebonden)
• 4 outfits
• 2 paar sokjes
• 1 badcape
• 1 jasje/ vestje
Een baby groeit erg snel en een truitje of broekje is snel te klein geworden. Koop dan ook niet te veel in de kleine maatjes. In een online shop als www.kixx-online.nl vind je een groot aanbod aan nieuwe collecties babykleding en kinderkleding van de beste merken dat je binnen een dag in huis hebt. Dus mocht je onverhoopt iets missen dan heb je met een paar klikken snel genoeg iets online bijgekocht.
3. Opdruk op rompers en shirtjes
Een tekst is schattig, maar daar raakte ik snel op uit gekeken. Daarnaast schijnt het door bij truitjes of licht kleurende vestjes. Ook zeer opvallende prints trek je minder vaak aan dan de egale, neutrale kleuren. Een licht crème kleurige en donker blauwe romper werden bij ons veel gedragen. Daarnaast verschilt ieder kindje. Lichte trend kleuren werden mijn bleekscheet kindjes bleek van, terwijl het bij een ander stijlvol uit pakt. En ook maak je het jezelf makkelijk met combineren. Streepjes op bloemetjes matcht niet altijd even goed.
4. Geen poespas
Vermijd babykleding met op de rug strikjes , (kleine) knoopjes, of bretels. Dit knelt en is niet comfortabel voor de kleine. Een capuchon trui is ook een crime voor baby’s die de hele dag last hebben van zo’n bobbel in hun nek. En bij knoopjes op de rug moet je een kleine baby steeds omdraaien, ook niet handig. Babykleertjes, zonder poespas werken het beste.
Zorg er ook zeker voor dat de kleding fijn zit en ietsjes groter valt. Let er zeker op dat de kleertjes makkelijk uit- en aan te trekken zijn, zeker bij het verwisselen van de luiers is dit erg handig. Onze miskopen waren spijkerbroekjes, tuinbroekjes en berenpakjes als hieronder. Het ziet er schattig uit, maar dit zijn ondingen en zitten stug en oncomfortabel!
5. Seizoens babykleding
Een andere goede tip is dat je bij je kledingkeuze ook op de seizoenen en de kamertemperatuur let. Mijn oudste was een late winter kind en de twee die volgden waren zomerkindjes. De kleertjes konden niet doorgegeven worden door het verschil in seizoen. Houd dus rekening met het moment dat je kleine maat 62/68 draagt zodat de kleertjes niet ongedragen in de kast blijven liggen.
6. Maten
babykleding zijn verkrijgbaar in maat 50 tot en met 86. Een pasgeboren baby is gemiddeld 50 cm lang bij de geboorte, tenzij je er eentje van mij bent. Zelfs maatje 56 zat aardig krapjes bij onze, bijna tien ponders. Wanneer je baby zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 goed. De maten zijn dan ook afhankelijk van de lengte, de leeftijd en het gewicht.
Bij een lichte of te vroeg geboren baby zitten babykleren in maat 44, of kleiner waarschijnlijk beter. Mocht je baby te vroeg geboren zijn, heb je online snel genoeg meer in huis.
* Maattabel
Nb: Het viel me bij onze drie kinderen op dat kraamvisite graag rompertjes als kraam cadeau geeft. Met name maat 62/68 was populair waar we uiteindelijk stapels van hadden.
7. Stoffen
Onze voorkeur gaat uit naar natuurlijke (liefst duurzame) stoffen die ademen. Polyester mijd ik ten alle tijden en geef de voorkeur aan zijde, katoen, fluweel, of wol, dat lekker zit en zacht aan voelt. Met namen bij nachtkleding mag het zacht zijn en wil je geenszins ‘plastic’ polyester nachtkleding dat smelt als het vlam vat.
Kwaliteit boven kwantiteit. Koop daarnaast ook kleertjes die goed te wassen zijn aangezien kinderen, hoe klein ook, vies worden. Badstof en katoenen babykleertjes werden veel bij ons gebruikt en zitten ook fijn voor de kleine.
8. Schoenen
Schoentjes zijn in het begint echt niet nodig. Heel schattig hoor zulke eerste puma gympen, maar heb ze 1 keer aan gedaan voor een foto.
Mochten de eerste stapjes gezet gaan worden, kies dan voor soepele, gesloten schoenen en een rubberen zool. Kies liever niet voor tweedehands schoentjes vanwege de zool die dan al gevormd is. Bij Kixx Online kocht ik leuke sokjes waar de eerste maanden veel gebruik van werd gemaakt.
Tot slot
Met bovenstaande tips kom je goed beslagen ten ijs en kun je jouw droom outfits inslaan. Dat vond ik altijd het leukste tijdens mijn zwangerschap. En als je bestelling binnen is kun je het alvast wassen. Was nieuwe babykleertjes wel echt altijd voor je ze aantrekt. Kies voor natuurlijke wasmiddelen zonder parfum om huidirritatie te voorkomen. Er zijn speciale huidverdraagzame wasmiddelen te koop zoals Seepje. En dan kun je het alvast klaar hangen en genieten van de laatste loodjes….
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
2 comments
Bij prematuurtjes is het ook zo dat als ze in de couveuse liggen niks aan hebben en als ze daaruit zijn dat het ziekenhuis kleren in huis heeft. Dus heb je het niet breed dan zou ik daar zeker niet in investeren op misschien 1 setje na voor de foto’s.
Hele goede toevoeging inderdaad!