Delen vinden we super lief

eerlijkElk jaar worden we op 30 april extra uitgedaagd om de waarheid te spreken. Het is dan namelijk “International Honesty day”, of ook wel “dag van de eerlijkheid“.  Eerlijkheid is een mooie kernwaarde, maar misschien ook wel de moeilijkste. Zowel dronken mensen en kinderen spreken altijd de waarheid en ook ik kan zeer zeker een voorbeeld nemen aan mijn kinderen.

Als mijn dochter zegt dat mama’s billen dik zijn , is dat gewoon de waarheid. En “Papa, heb jij een baby in de je buik?” is ook zo’n leuke. Vanmorgen keek mijn meisje mij bewonderd aan en riep recht uit haar hart“: Mama wat ben je mooi”. Dan smelt mijn hart. Want een kind spreekt de waarheid toch ….! In goede én slechte tijden! ;-D

Eerlijkheid van een kind…oepsDag van de eerlijkheid

Maar ook brengt de waarheid mij wel eens in vervelende situaties. En denk dat menig ouder zich hier in kan herkennen. Kinderen benoemen het zoals ze zien en nemen geen blad voor de mond. En dan komt het herhalen er ook nog eens bij kijken. Enkel om een extra punt te zetten. “Mama, wat is die mevrouw onaardig”” ! Of, “Zo, die meneer heeft een dikke buik...” Of nog erger; “Nee oma jij bent niet lief, ik vind oma-oma vééél liever..!” En de meest recente: “Papa kan dit veel beter mama”” Soms is zwijgen echt goud….. al kun je me ook vaak van de grond rapen van het lachen..

Eerlijk zijn op mijn werk, “Want zeg eens eerlijk” dag van de eerlijkheid

De dag van de eerlijkheid valt op 30 april dit jaar op een werkdag en dat brengt uitdagingen met zich mee. Ik ben het namelijk niet altijd met iedereen eens, maar ben overigens ook niet altijd eerlijk naar mijzelf.

Soms laat ik dingen varen om niet het gevecht aan te hoeven gaan. Met sommige protocollen is het gewoonweg ‘vechten tegen de bierkaai’ en dan schaad je meer met je eerlijkheid. Toch vertel ik niet altijd mijn eigen mening en ben ik geneigd de ander te voorzichtig te benaderen, door zachter en meelevend te zijn en niemand wil teleurstellen. Stom natuurlijk, want “Eerlijk duurt het langst”!Dag van de eerlijkheid

  • Eerlijke Feedback

Het is ontzettend lastig om eerlijke feedback te geven. Want als ik echt eerlijk zou zijn en zou zeggen wat ik denk, zou het er onaardig uitkomen;

Wat is dat een ontzettend idioot idee, je hebt hier werkelijk geen verstand van. Hoe heb je dit in hemelsnaam in je hoofd gehaald?

Het zal meer op een zeer politiek correcte manier gaan;

Heb je even een momentje? Ik wil je even vragen naar jouw visie op de insteek die je hebt genomen. Heel fijn bedacht en creatief, je bent er echt druk mee geweest. Het is momenteel ook niet heel makkelijk te bolwerken, heel begrijpelijk. Dat is wellicht de reden dat niet iedereen er heel blij mee is. Helaas heeft het niet helemaal zo uitgepakt als dat we zouden willen. Ik wil je er niet op aanvallen hoor en al helemaal geen kritiek, maar hoe zie je dit zelf?

Dag van de eerlijkheid Ik ben bang dat bovenstaande voor velen zeer herkenbaar zal zijn. Goudeerlijk zijn is praktisch onmogelijk. Je hebt altijd te maken met belangen en gevoelens. En natuurlijk kunnen we als Gordon Ramsey of Donald Trump te keer gaan, maar of we daar echt populair van worden? Dan maar wat politiek correcter om de vrede te bewaren. Het zal dus een uitdaging worden op de dag van de eerlijkheid aanstaande 30 April. dag van de eerlijkheid

Leugentje voor eigen bestwil

Er is niet voor niets het ‘Leugentje om eigen bestwil’ in het leven geroepen. Soms verbloemen we de waarheid graag om de harde realiteit niet onder ogen hoeven te komen. En dat zit vaak in de kleine dingen. Want waarom doen we tig filters over onze profielfoto? Het is en blijft Wysiwyg! (What you see is what you get )

En waarom liegen velen op hun CV over hun werkervaring? De waarheid komt echt altijd uit! Ik schreef er al eerder over, want ook ik verschuil me soms achter een kleine leugen, zelfs in mijn eigen opvoeding terwijl dat volgens wetenschappelijk onderzoek echt not-done is!

Lees ook: Leugentje om eigen bestwil

Ik vroeg het mijzelf al af of een leugentje voor eigen bestwil wel zo verstandig is. Zelfs de kleinste leugentjes zorgen later voor oneerlijke kinderen en dat wil ik echt niet op mijn geweten hebben. Ook hier geldt dus:

Ook al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel!”

Eerlijkheid ultureel bepaald dag van de eerlijkheid

En wist je dat eerlijk zijn ook cultureel bepaald is? In Zuid-Europese landen ben en blijf je altijd loyaal aan je familie. Hier wordt zelfs gelogen voor je eigen familie als dit zou moeten. In de Noord-Europese cultuur streven we juist eerlijkheid na en is het veel bureaucratischer en volgen we braaf de regels.

En laten we eerlijkheid en waarheid niet met elkaar verwarren. Sommige dingen zijn soms ook een mening, een opvatting en heeft niets met de waarheid te maken. Eerlijkheid is een persoonlijk perspectief en zijn jouw persoonlijke gedachtes, oordelen of projecties op de waarheid. En daar kan iedereen iets tegenoverstellen. Iemand ander zijn mening, gevoel en vervolgens ook weer zijn eerlijkheid.

International honesty day

In het Engels zijn er twee woorden voor ‘eerlijk’, namelijk ‘honest’ en ‘fair’. De meeste mensen vinden dat je wel ‘honest’ moet zijn, maar over ‘fair’ zijn de meningen verdeeld. Ik leer mijn kinderen dat eerlijkheid het langst duurt. Als ouder heb ik in ieder geval liever dat kinderen de harde waarheid vertellen dan dat ze er om heen draaien.

Je ziet het overal om je heen dat we liever de lieve vrede bewaren door onze mond te houden. Soms is het juist beter om dingen te benoemen zoals het is. En dan wel op een aardige manier natuurlijk. Het is soms beter om eerlijk en duidelijk te vertellen hoe de situatie in elkaar steekt.

Op de vraag wie de muur heeft onder gekalkt, of de tafel heeft ondergekliederd krijg ik nooit een direct antwoord.  “heb ik niet gedaan”is de eerste reactie. Om niet gelijk op een leugen aan te spreken geef ik de kinderen dan nog een kans…. Kun je dat met de hand op het hart zeggen? Vaak kijken ze me dan met een schuin oog aan en persen ze er wel de waarheid uit.

Conclusieeerlijkheid

Een quote die me bij blijft is de volgende; ‘Als de leugen de lift neemt en de waarheid de trap, zal de leugen sneller zijn. Maar weet dat de waarheid altijd zal gaan komen”

En ook in gesprekken vertel ik liever de waarheid want dat vergeet je namelijk nooit. Je hoeft dan ook nooit te onthouden wat je allemaal hebt gezegd. Als je aan alle kanten je verhaal gaat verdraaien, weet je nooit meer wat je eigen waarheid is.

Uiteindelijk is een zuiver geweten het beste oorkussen’, dus wat je ook doet, wees eerlijk… En ja dus ook tegen je schoonmoeder ;-D

Lees ook: Schoonmoeder dag Alert: Tips & tricks om je trouw-ma te verrassen

I can’t Lie

Wie kent de film Liar, Liar niet? Toch wel een van mijn favorieten. Wat als dit toch echt zo zou zijn, dan ben ik bang dat er heel veel verrassingen naar boven zouden komen drijven haha. Dus be prepared ik ga mijn best doe nook de dag van de waarheid….

Voor heel even terug in de tijd met Jim Carey!

Hebben jouw kinderen er wel eens in alle eerlijkheid iets uitgefloept? Ik ben benieuwd! en ik ben benieuwd of het jullie lukt om een dag 100% eerlijk te zijn!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief