Delen vinden we super lief

Eigenlijk boffen we maar met waar we wonen! Aan de onderkant van het prachtige Holland boven Amsterdam leven we in een authentiek stukje Holland dat statistisch gezien ook nog eens de meeste zonuren heeft! En om daar ultiem van te genieten, wijken we vaak uit naar de mooie zandstranden en prachtige dorpjes. Onderweg naar de leukste evenementen zoals de jaarlijkse Folkloredag in de Zaanse Schans, de West-Friese Folklore in marktstad Schagen en vele andere activiteiten, kunnen we genieten van het rijk, gevarieerde binnenland waar je nooit op uitgekeken raakt.

Fotocredits: Stichting Zaanse Schans

Zowel de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer omringen ons waar er aan de totaal verschillende kusten altijd wat te beleven valt. Zo staat wadlopen bij de Waddenzee ook nog hoog op de agenda! We wonen hier heel bijzonder.

Folkloredag Zaanse Schans

Folkloredag, Zaanse Schans

Een activiteit die bij ons jaarlijks op de agenda staat op de derde zaterdag van augustus, is de traditiegetrouwe Folkloredag op de Zaanse Schans. Tussen 11:00 en 16:00 kun je er genieten van een compleet aanbod folkloristische activiteiten met als prachtig decor het Zaans erfgoed uit de 18e en 19e eeuw. Het is zoieso al een plek waar we graag komen en dit maakt het extra bijzonder! Ontzettend leuk voor jong en oud, waar wij dolgraag een kijkje gaan nemen.

Ambachtsmarkt 

Folkloredag, Zaanse Schans
Fotocredits: Stichting Zaanse Schans

De Folkloredag op de Zaanse Schans staat in Noord-Holland bekend om de vele ambachten die worden gedemonstreerd. Op geen enkel ander moment vind je zoveel oude ambachten tegelijk op één plaats. Verschillende beroepen van vroeger komen tot leven en kun je met eigen ogen bewonderen! Er zijn spinsters, mandenmakers, papierknippers en ook klompenmakers. Zo leuk om samen met de kinderen terug in de tijd te gaan!

Fotocredits: Stichting Zaanse Schans

Er zijn vele demonstraties te zien waar ambachtslieden je mee in het proces nemen van bijvoorbeeld het zeildoekweven, touwslaan, het kuipen of kantklossen. Activiteiten waar we voorheen geen weet van hadden! Dit jaar is er ook een sokkenbrei machine. Heel vroeger werden sokken ‘gewoon met de hand gebreid’ en nu kun je tijdens de Folkoredag zien hoe de sokkenbreimachine werkt.

Fotocredits: Stichting Zaanse Schans

Berehandig, want het breien van gestippelde, gestreepte of gewoon effen sokken gaat een stuk sneller met deze machine. Ook leuk is het om een kijkje te nemen bij Molen de Bonte Hen, waar je de harenmakerij kunt aanschouwen. Er gaat een wereld voor de kinderen, en ook mij, open!

Zilversmeden

Zaanse schans, folkloredag
Fotocredits: Stichting Zaanse Schans

Waar ik dit jaar zelf nieuwsgierig naar ben is de demonstratie zilversmeden. Je kunt hier zelf aan de slag gaan en je creativiteit los laten! Het lijkt me te gek om naar huis te gaan met onze eigen zilverschat als herinnering!

Muziek en dans

Naast alle ambachten, staat het programma ook vol met vrolijke optredens van onder meer de ‘Zaanse trekzakkers’ en ‘Onderling Genoegen’. De Folkloredag is een gezellig evenement vol beleving, ambachten, zang en dans, dat we zeer zeker niet willen missen!

Fotocredits: Stichting Zaanse Schans

Zaterdag 17 Augustus 2019 wordt alweer voor de 51e keer de Folkloredag op de Zaanse Schans gehouden. Tussen 10:00 en 17:00 uur ben je van harte welkom. Zien we je daar ook?

Praktisch

De Folkloredag wordt gehouden van 10:00 tot 17:00 uur op het gehele terrein van Historische Woon- en Werkbuurt de Zaanse Schans.

Het is handig om met het openbaar vervoer te komen. Parkeren met de auto kan betaald op de Parkeerplaats van de Zaanse Schans bij de rotonde op de Leeghwaterweg in Zaandam. Je komt er door het volgende adres in te tikken: Schansend 7 in Zaandam.

De Zaanse Schans is een openbaar gebied en je kunt hier vrij rondlopen. Een aantal vaste bezienswaardigheden zoals molens en musea vragen een toegangsprijs.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief