Delen vinden we super lief

Noord-Brabant European Region of Gastronomy 2018

Gast visit Brabant Pop Up Restaurant

Wij zijn dol op eten en al helemaal op culinaire hoogstandjes zoals bij Gast. Daarom werden we heel erg blij van een zeer bijzonder persbericht en uitnodiging. Noord-Brabant is in 2018  benoemd tot de ‘Europese regio van de gastronomie’ waardoor in de gehele regio ‘Food’ centraal staat. Waar kan je nou beter dit thema aangaan, dan in het gastvrije en bourgondische Brabant?!

“Het wordt een feest voor de zintuigen met uitzicht op de toekomst van ons eten”

‘Noord-Brabant European Region of Gastronomy 2018’ is een initiatief van AgriFood Capital en provincie Noord-Brabant. Eén van de doelstellingen is om te werken aan een voedselsysteem dat beter is voor mens, dier en milieu. Hiermee willen ze uitvoering geven aan de voedselagenda van de toekomst.

Videoimpressie

Food in een industrieel jasje

Buiten is het berenkoud dus dik ingepakt begaf ik me richting het CHV Noordkade terrein in Veghel. Wat een prachtige locatie! De monumentale industriepanden uit het begin van de 20e eeuw zijn nu het decor voor bedrijven die zich bezig houden met food, kunst, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ooit was dit Europa’s grootste Mengvoerdersfabriek. Dus een hele toepasselijke locatie om het officiële startsein te geven voor ‘Noord-Brabant European Region of Gastronomy 2018′.

Gast visit Brabant Pop Up Restaurant

Feestelijke aftrap van dit foodjaar

In de theaterfoyer van de Blauwe Kei werden we gastvrij ontvangen. Het opwarmen kon beginnen met een warme kop koffie. Omringd door mensen die op een bepaalde manier verbonden waren aan dit mooie initiatief. Het is een bijzondere plek om fijne mensen te ontmoeten. Zo leuk om vanuit verschillen invalshoeken steeds meer te weten te komen over deze unieke samenwerking. Het evenement trok zichtbaar veel bekijks uit binnen- en buitenland.

Mee op reis

In het pas geopende theater, nam Hans Steenbergen ons mee op reis door het Brabantse programma. Hij is ook wel bekend als trendwatcher en co-founder/hoofdredacteur van Food Inspiration Magazine. Een tijdschrift waarbij je je vingers aflikt.

In de industriële binnentuin ‘de Malerij’ werd het foodjaar afgetrapt met een druk op de knop door o.a. burgemeester Kees de Rooij. Vanuit het ruige decor van buizen en ketels , bewoog een danseres sierlijk aan witte lakens door de lucht. Noord-Brabant European Region of Gastronomy 2018 is van start gegaan!

Er staat ons een jaar vol culinaire verrassingen te wachten.Gast visit Brabant Pop Up Restaurant

We are food en Brabant celebrates food

“Brabant bruist de komende tien maanden! Maar wat gaat er dit jaar nou eigenlijk allemaal gebeuren?”

Dit foodjaar wordt vormgegeven door een innovatieprogramma. Vanuit het programma ‘We are food’ staat er elke maand een ander thema in de spotlights. Gedragen door telkens weer nieuwe samenwerkingen. Ondernemers, kennisinstellingen, studenten, zorgprofessionals, onderzoekers, chefs en food experts gaan met elkaar aan de slag om het voedselsysteem te vernieuwen.gast visit brabant

Bob Hutten gaf het startsein van de eerste themamaand “Samen verspilling aanpakken’. Voedselverspilling is een doorn in het oog en daar moet en kan iets aan gedaan worden. Komende maanden komen thema’s aan bod zoals “eet je beter, samen voedsel produceren en Brabantse gastvrijheid”.

Campagne

Met de campagne “Brabant celebrates food” uitgevoerd door de provincie VisitBrabant, wil de provincie zich nationaal en internationaal als gastvrije en gastronomosche regio op de kaart zetten. We worden uitgenodigd voor een ontdekkingstocht naar smaakvol erfgoed, eetavonturen en Brabantse gastvrijheid. Het pop-up restaurant GAST met meerdere Michelinsterren is hier onderdeel van. Ook bijvoorbeeld het zilt sea food festival en de tentoonstelling over de kunst van voedsel in museum Jan Cunen in Oss.Gast visit Brabant Pop Up Restaurant

Dat er spontaan leuke initiatieven ontstaan, is tastbaar duidelijk. Wat is er nou Brabantser dan een worstenbroodje?

Dat dacht Bart Houben, worstenbroodjesbakker uit Eindhoven ook. Voor het thema verspilling maakte hij het ‘bokkenbroodje’. Bokkenvlees wordt in Nederland niet gebruikt. Ik ben benieuwd wat voor worstenbroodjes er nog meer voorbij gaan komen in de komende maanden.

Met het bokkenbroodje nog in de hand, haast ik me naar de volgende veelbelovende opening van het pop-up restaurant GAST.

“GAST is officieel geopend, het pop-up restaurant van de culinaire sterren van noord Brabant”

Meet en greet met de 28 beste chefs van Brabant

Het hele jaar door vinden er bijzondere, innovatieve en smaakmakende initiatieven plaats in de provincie. Een van deze initiatieven is GAST. Dit is een pop-up restaurant in een voormalige kapel. En dat is tof aangezien dé 28 beste chefs van Brabant, verenigd in Noord-Brabant Culinair (NBC), dit jaar de sterren van de hemel gaan koken. Ik was aanwezig bij de officiële opening van GAST en vertel er graag alles over

Noord Brabant culinair (NBC)Gast visit Brabant Pop Up Restaurant

In Noord-Brabant Culinair zijn Brabants beste restaurants verenigd met als doel van elkaar te leren, elkaar te helpen en gezamenlijk met elkaar op te trekken. Met 28 betere restaurants zijn in totaal 12 Michelinsterren verenigd in deze club.

Samen willen zij Noord-Brabant als de Bourgondische provincie op de kaart zetten en het Brabants culturele en culinaire erfgoed behouden.

Officiële opening

Namens GAST & Noord-Brabant Culinair werden we uitgenodigd om de opening bij te wonen. Het is een spraakmakend pop-up restaurant dat ongetwijfeld een groot succes gaat worden.

Tijdens deze opening presenteerden de 28 Brabantse GASTronomen zich en lichten zij een tipje op van de sluier op van hun spannende culinaire plannen in GAST. Kijk je mee, we hebben er een kleine fotoreportage van gemaakt om. Het is een absolute aanrader voor een bijzondere culinaire belevenis.Gast visit Brabant Pop Up Restaurant

Nieuwe tijdelijke bestemming van de Mariakapel

Weer bevind ik me in een prachtige authentieke omgeving waar food, cultuur en historie elkaar aanraken en omarmen. Dit keer de Mariakapel in het Gasthuiskwartier in het centrum van ’s-Hertogenbosch. De kapel is omgetoverd tot het (tijdelijke) heiligdom van de beste chefs van Brabant.

Originele elementen

Met behoud van originele elementen, is het getransformeerd tot een uniek en sfeervol pop-up restaurant. De goud geverfde vloer leidt de weg richting het voormalige altaar waar de chefs hun gerechten bereiden en verhalen vertellen over het eten. Dit alles onder het toeziend oog van de Christusafbeelding op het plafond. Elke chef zal hier op geheel eigen wijze invulling aan geven. Dit was een bijzondere ervaring omdat je gerecht dan echt gaat ‘leven’ en het nog beter smaakt. Ik keek mijn ogen uit. Deze plek leent zich fantastisch voor evenementen zoals de afbeeldingen wel aantonen.

Bijzondere GAST

Niemand minder dan Burgemeester Mikkers van ‘s-Hertogenbosch opende dit spraakmakende pop-up restaurant.

‘GAST gastronomisch gastvrij genieten’ staat er op het bord voor de ingang. Daarmee is niks te veel gezegd want genieten was het! In een sneltreinvaart kwam er een rijkdom aan culinair genot voorbij. Verrassende en perfect uitgebalanceerde smaakcombinaties zoals je van deze chefs kunt verwachten.

Een kapel voor sterren

De eerste chef die zijn gasten naar culinaire hoogtes bracht is niet de minste. Twee Michellinsterrenchef Soenil Bahadoer van restaurant de Lindehof in Nuenen gaf de aftrap. Hij heeft vier dagen gekookt vanuit het thema ‘Soenil loves Vincent’, naar de in Nuenen geboren schilder Vincent van Gogh.

Ik ben heel benieuwd wat de volgende chefs ons de komende maanden zullen brengen. Nieuwsgierig geworden? gast bevindt zich op het Burg. Loeffplein 70E in ‘s-Hertogenbosch.Gast visit Brabant Pop Up Restaurant

Dit is pas het begin

Het mooie van alles is dat dit pas het begin is van heel veel moois wat komen gaat, het hele jaar door in heel Brabant. Ik ga de programma’s goed in de gaten houden want er is nog zo veel in ontwikkeling wat we absoluut niet willen missen.

Dutch Design

Wat zal er gebeuren als Dutch design het gerecht van de toekomst ontwerpt!? Ik ga mijn best doen tijdens het kampioenschap visbakken in Woudrichem 😉. Maar ik verlang ook gewoon weer naar een lekker La Trappe biertje op het terras van het Trappistenklooster de Koningshoeve. Brabant heeft het allemaal!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat!

www.Visitbrabant.com | www.Brabantcelebratesfood.com

 


Delen vinden we super lief