Delen vinden we super lief

Het is een jaarlijks terugkerend onderwerp: de zomerdip met lezen, ook wel het zomerverval genoemd. Veel kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, vallen zelfs 1 à 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. Gelukkig kan dit eenvoudig worden tegengegaan door het lezen te blijven oefenen. We ontvingen een rits aan tips om het zomerverval tegen te gaan met een onwijs leuke zomertip, gelanceerd door niemand minder dan André Kuipers.

kinderzwerfboek, nemo, amsterdam, kinderboek, andre kuipers, astronaut, ruimte

Voorkom een lees-zomerdip

Om het lezen in de zomer te stimuleren presenteerde astronaut André Kuipers zijn nieuwe kinderboek Missie Onmogelijk in samenwerking met Kinderzwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. André Kuipers gaf tijdens deze lancering in NEMO Science Museum de KindAmbassadeurs van Kinderzwerfboek een boek cadeau die ze zelf na het lezen uiteraard zelf laten zwerven.

Dit spannende ruimteavontuur kreeg gelijk een zwerfsticker en zal deze zomer door het hele land gaan zwerven. Het is nog even zoeken naar ene suite plek waar we het boek neer gaan leggen, best een dingetje want dit boek is echt wel heel tof! We hebben thuis besproken dat we nog meer van onze uitgelezen kinderboeken te laten zwerven! We hebben een rits aan stickers meegekregen en gaan ze her en der neerleggen. Zo worden nog meer kinderen gestimuleerd om de hele zomer door te lezen. 

André Kuipers

André Kuipers is astronaut en arts. Als 12-jarige raakte hij in de ban van de ruimteavonturen van Perry Rhodan. Sindsdien droomde hij ervan ooit zelf naar de ruimte te reizen en zette hij alles op alles om die droom waar te maken. André woonde en werkte in totaal 204 dagen in de ruimte. Sinds zijn terugkeer inspireert hij jong en oud met zijn belevenissen als astronaut. We mochten deze bijzondere man eerder een vraag stellen via een satellietverbinding in Noordwijk toen hij nog in de ruimte zat en sindsdien blijf ik geïntrigeerd door de ruimte. (tip: tof ruimtevaartkamp voor kinderen)

Kinderzwerfboek, nemo, andre kuipers, astronaut

‘Als kind verslond ik de sciencefiction boekjes die ik kreeg van mijn oma. Spannende avonturen in het heelal stonden aan de basis van mijn ruimtevaartdroom. Op mijn beurt hoop ik met de boekenserie over De Kleine Astronauten heel veel kinderen te inspireren met wetenschap, techniek en de schoonheid van onze prachtig, unieke planeet.’ – André Kuipers

Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboeken zijn boeken die een zwerfsticker dragen en van kind tot kind zwerven. Ze worden doorgegeven en achtergelaten op verschillende plekken zoals scholen, ziekenhuizen, winkels, treinen, en in speciale stations genaamd KinderzwerfboekStations. Deze stations zijn plekken waar kinderen boeken kunnen brengen en gratis een kinderboek kunnen uitkiezen om mee naar huis te nemen.

Nadat ze het boek hebben gelezen, wordt van hen verwacht dat ze het doorgeven aan een ander kind. Onze kasten zijn gevuld met prachtige kinderboeken die we dan ook graag laten zwerven, in plaats van dat ze stof verzamelen in de boekenkast. Lijkt jou dat ook wat, bestel dan de stickers.

kinderzwerfboek, nemo, amsterdam, kinderboek, andre kuipers, astronaut, ruimte

Over Missie Onmogelijk

Het boek ‘ Missie onmogelijk’ van André Kuipers is prachtig geïllustreerd waarin je wordt meegesleept in een spannend avontuur voor alle kinderen die met André mee willen op een uitdagende ruimtemissie!

Missie Onmogelijk | André Kuipers | Illustraties: Paco Vink | ISBN 978 94 932 36547 | €11,99 | Verschijnt: 28 juni

Korte synopsis

André en Valentina hebben de grootste lol in het ruimtestation. De normaalste dingen gaan in de ruimte heel anders dan op aarde. Ze slurpen ranja uit de lucht, zweven van kamer naar kamer en als ze willen sporten, lopen ze hard op de muur. Professor Korolov werkt aan zijn grootste experiment ooit. Hij krijgt hulp van de Kleine Astronauten, maar de proef is superingewikkeld en niet zonder gevaar…

Leesplezier voorop

Het Kinderzwerfboek-initiatief, onderdeel van het Nationaal Fonds Kinderhulp, speelt een belangrijke rol in het bevorderen van leesplezier onder kinderen in Nederland. Dit bijzondere project concentreert zich vooral op wijken waar kinderen thuis weinig tot geen toegang hebben tot boeken.

Kinderzwerfboek, nemo, andre kuipers, astronaut
Nemo is altijd een goed idee

Het lezen van boeken draagt bij aan de taalontwikkeling van kinderen, verbetert hun kansen voor de toekomst en vermindert de kans op armoede. Ondanks inspanningen verlaat nog steeds meer dan 10% van de kinderen in Nederland het basisonderwijs met een achterstand in taalvaardigheid, vaak zijn dit kinderen die in armoede opgroeien. Spelend leren lezen is dan ook niet voor iedereen weggelegd.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief